De danske aktier falder efter spansk valg

Aktierne tager endnu en tur ned. Det er bekymringen for, om ledere i eurozonen kan klare gældskrisen

Her er Spaniens nye premierminister, Mariano Rajoy, fra det konservative parti Partido Popular. Regeringsskiftet påvirker de danske aktier. (Foto: Daniel Ochoa de Olza/AP)
Her er Spaniens nye premierminister, Mariano Rajoy, fra det konservative parti Partido Popular. Regeringsskiftet påvirker de danske aktier. (Foto: Daniel Ochoa de Olza/AP)

Det bliver endnu én af de dage. En dag med kursfald på aktiemarkederne. De danske aktier i det toneangivende C20-indeks på børsen i København falder med 1,55 procent efter en times handel mandag morgen.

Også aktier på børsen i Stockholm er med på den vogn. Efter knap en times handel, var aktierne i OMXS-indekset faldet med 2,1 procent.

Store besparelser
Faldet sker i kølvandet på det spanske valg, der også rystede aktierne i Asien.

Her faldt Nikkei 225-indekset mandag 0,3 procent på børsen i Tokyo. Hang Seng i Hongkong ligger til et minus på 1,51 procent, mens det australske ASX-200-indeks faldt med 0,34 procent.

Søndagens valg i Spanien gav som ventet en stor sejr til oppositionen og betyder, at Mariano Rajoy bliver ny premierminister. Nu ventes hans konservative parti at skubbe på for at gennemføre store besparelser.

USA's økonomi truer markedet
Ud over det spanske valg og en general bekymring for, om lederne i eurozonen kan få styr på gældskrisen, kommer amerikanerne med endnu mere bål på nervøsitetens bål.

Aktiemarkedet reagerer nemlig negativt på forlydender om, at den amerikanske budgetkommission, der skulle komme med forslag til besparelser for 6600 milliarder kroner over 10 år, ikke har kunnet nå til enighed.

Det forventes, at amerikanerne allerede mandag melder ud, at man ikke kan blive færdig med forslaget på grund af uenighed.