Få styr på pensionen i tre trin

Hver fjerde dansker har ikke styr på pensionen - men det er slet ikke så svært! Se her, hvad du skal vide og få styr på din pensionistøkonomi

Hvor meget sparer du op til pension? Hvor meget har du om måneden, når du når pensionsalderen? Og er det nok?

Mange danskere kan ikke svare på selv de mest basale spørgsmål om deres pensionsopsparing. 25 procent af kvinderne og 14 procent af mændene ved ikke, hvor meget de sparer op til pension pr måned, og henholdsvis 39 og 25 procent ved ikke, hvor meget de kan regne med at få udbetalt, skriver Politiken i dag.

Læs: 500.000 kvinder er blanke på pension

Det kommer ikke bag på Kim Valentin fra Finanshuset Fredensborg, der lever af at rådgive private om deres økonomi.

- Det er skægt nok, at folk hellere vil bruge masser af tid på at læse tilbudsaviser end på det, der virkelig begyder meget for økonomien, som ens pensionsordninger. Jeg oplever en generel modvilje imod at sætte sig ind i det. Folk er blevet fremmedgjort over for det og orker nærmeste ikke at se på papirerne, siger Kim Valentin til esktrabladet.dk.

Er du en af dem, som nu sidder og får dårlig samvittighed nu, fordi du heller ikke har styr på din pension? Følg guiden nedenfor og så du er sikker på, at du har råd til at forkæle dig selv med portvin og rejser til solkysten, når pensionstiden kommer.

1: Hvor meget har du?
Begynd med at tjekke, hvor meget du har sparet op og hvor meget, du kan regne med at få udbetalt. Det er heldigvis rigtig let - du kan se oplysningerne om alle dine pensionsordninger samlet på hjemmesiden www.pensionsinfo.dk.

Du kan også tjekke den/de årsopgørelser, som du har modtaget fra pensionsselskabet og finde oplysningerne her.

Når du ser på, hvor meget du kan forvente at få udbetalt, så så vær opmærksom på, at forsikringsselskaberne kan opgøre beløbet forskelligt. Du skal finde ud af, om beløbet er i 'nutidskroner' ('dagens kroner') eller i 'fremtidskroner'.

- Lad os sige, at der står, at du får en pension 200.000 kroner om året. Nogle steder står de 200.000 kroner for, at du til den tid får et beløb, som svarer til en værdi af 200.000 kroner i nutidens kroner. Andre stedet står de 200.000 simpelthen for 200.000 af 'fremtidens' kroner. Og der kan være ret stor forskel på de beløb, hvis der er 20 år, til du skal pensioneres, siger Kim Valentin til ekstrabladet.dk.

Normalt står det i papirerne fra pensionsselskabet, hvordan de har anført beløbet. Ellers ring dem op og spørg. Beløbet skal helst være opgjort i dagens kroner, så der er taget højde for inflation og andre prisudvikling.

2: Hvor meget skal du bruge?
Nu har du overblik over, hvor meget du har sparet op og hvor meget, du kan forvente at få udbetalt. Næste trin er at sikre sig, at du faktisk har penge nok til pensionsalderen.

- Her er der en tommelfingerregel for, hvor meget du skal sætte til side, baseret på, hvor meget du allerede nu har sparet op, siger Kim Valentin.

Måske har du både kapitalpension, ratepension og en pension igennem din arbejdsgiver. Hvor meget har du stående i alt? I dette eksempel siger vi, at personen samlet set har 700.000 kroner stående og sparer 50.000 kroner op om året.

Læs: Vismænd advarer imod ny pension

Kig på dine udgifter. Hvor meget bruger du på hus, bil, mad, rejser og andre leveomkostninger? Hvordan vil du leve, når du bliver pensionist, og hvor mange penge regner du med, det skal koste? Og hvor længe regner du med, at du skal leve af pensionen? Her må du komme med et kvalificeret gæt.

Nu kan du beregne, hvor meget du skal spare op for at have råd til dit pensionistliv. Hvis du for eksempel regner med, at du skal bruge 180.000 om året og regner med at leve af pensionen i 20 år - så skal du bruge 20 gange 180.000 kroner, altså 3,6 millioner kroner.

- Men du behøver ikke at spare helt så meget op, for du får jo også renter af dine opsparede penge undervejs. Så du skal gange beløbet med to tredjedele, siger Kim Valentin til ekstrabladet.dk.

I eksemplet ovenfor skal du altså spare to tredjedele af 3,6 millioner op - det vil sige 2,4 millioner kroner. Træk det, du allerede har stående (i vores eksempel 700.000), fra, og se, om din årlige indbetaling (50.000) er nok til at nå dit mål.

3: Hvordan skal du justere beløbet?
Ved at kigge på, hvor meget du skal bruge, hvor meget du har sparet op og hvor meget du betaler ind om måneden, kan du nu se, om du betaler nok penge ind til pensionen. Hvis ikke må du foretage nogle ændringer, for at få enderne til at nå sammen.

- Det cil være meget individuelt fra person til person, hvad der bedst kan betale sig, så man kan ikke rigtig opstille tommelfingerregler. Her kan det måske være en ide, at kontakte en uvildig rådgiver, siger Kim Valentin fra Finanshuset Fredensborg.

Det er nemlig ikke sikkert, at den bedste løsning er at smide flere penge ind på pensionskontoen.

- Mange gange er det bedste måske ikke at lave en større pensionsopsparing, men i stedet at få brændt sin gæld af, ved for eksempel at sætte turbo på boliglånet, siger Kim Valentin.

Læs: Unges pension smuldrer væk

Sidst men ikke mindst er det vigtigt, at de penge, man betaler ind til forsikringsselskabet, bliver forvaltet rigtigt.

- Der kan sagtens være en forskel på 30 til 50 procent imellem den bedste og den dårligste pensionsordning, afhængigt af, om man har fået de laveste omkostninger og det højeste afkast. Så det er virkelig vigtigt at sætte sig ind i, siger Kim Valentin.

Det bliver heldigvis snart lettere at gennemskue, hvor man får mest fra pengene: Fra 1. juli er forsikringsselskaberne forpligtet til at angive de årlige omkostninger ved pensionsordningen på samme måde, så man direkte kan sammenligne omkostningerne og finde den billigste pension.

0 kommentarer
Vis kommentarer