Sort dag for de danske aktier

Store tæsk i dag til de populære aktier for småinvestorer, Vestas og Pandora

Aktieeksperten Martin Lykke advarer om, at det danske aktiemarked kan blive ramt meget hårdt af uroen i Grækenland og tilbagegangen i USAs økonomi. (Foto: Jakob Jørgensen)
Aktieeksperten Martin Lykke advarer om, at det danske aktiemarked kan blive ramt meget hårdt af uroen i Grækenland og tilbagegangen i USAs økonomi. (Foto: Jakob Jørgensen)

De danske aktier har haft det rigtigt skidt i juni måned og i dag ser det særlig slemt ud.

I denne uge er der tabt ufattelig mange penge på aktiemarkederne. En ny finanskrise er ved at slå ud i lys lue netop nu, og det sender alverdens aktiemarkeder -- med Danmark som et af de værst ramte markeder -- kraftigt ned.

Det er især den græske finanstragedie og økonomisk opbremsning i USA, der nu er ved at antænde en ny økonomisk krise.

Det danske aktiemarked er målt på C20-indekset over de største danske selskaber i dag faldet med tæt på 3 pct. og er nu omkring indeks 420.

Det er et fald på næsten 10 pct. i juni måned, og sommeren tegner derfor til at blive ualmindelig kedeligt for aktiemarkedet.

- Der er optræk til ballade på de finansielle markeder, og det har der været et stykke tid. Det har været som om, at det trak op til tordenvejr. I begyndelsen af måneden advarede jeg om, at aktiemarkedet kunne falde, og desværre tror jeg, at faldet kan blive endnu større, end det allerede er, selvom det nuværende fald allerede er af en betydelig størrelse, siger aktieekspert Martin Lykke fra NPinvestor.dk.

Dagens store tabere er spiller-aktierne vindmølleproducenten Vestas og smykkekoncernen Pandora. Begge aktier er private investorers yndlings-aktier, men de falder i dag med ca. 6 pct.

- De store kursfald har for de fleste selskaber intet med deres indtjening at gøre. Markedet har bare indset, at en græsk statsbankerot er lige om hjørnet, og desuden er USA på vej ind i en ny økonomisk storm, siger Martin Lykke og fortsætter:

-- Det kan ikke udelukkes, at faren driver over, og at aktierne begynder at stige så småt igen, men gør den ikke det, så bliver det noget af en sommer, som aktiefolket står over for.

- Det kan give enorme kurssmæk, hvis det økonomiske morads, som Sydeuropa og USA befinder sig i, det fortsætter. Kombineres det med en pludselig lavere kinesisk vækst og stigende uro i Mellemøsten, så har man hele balladen. Sandsynligheden for det sidste er dog begrænset, siger Martin Lykke.

Martin Lykke deltager i et aktiespil mod Ekstra Bladets side 9 pige, hvor Side 9-pigen bruger 3 dart-pile til at vælge sine aktier.

I den konkurrence har Side 9-pigen nu tabt 19 pct. på aktiemarkedet, mens Martin Lykke har tjent 11 pct. Aktiemarkedet er i perioden faldet med 8,2 pct.

0 kommentarer
Vis kommentarer