Sådan undgår du indbrud i netbanken

Indbruddene i netbanker er fordoblet og de kriminelle bliver stadig dygtigere. Se her, hvordan du bedst beskytter dine penge på internettet

Tyvene er blevet dygtigere til at lænse netbankerne - men med lidt påpasselighed kan man sikre sine penge. (Foto: Colourbox)
Tyvene er blevet dygtigere til at lænse netbankerne - men med lidt påpasselighed kan man sikre sine penge. (Foto: Colourbox)

I 2008 blev danskerne udsat for dobbelt så mange indbrud på netbanken som året før - og skurkene stak af med tre gange så mange penge: 9,2 millioner i alt fordelt på 156 netbank-tyverier.

De kriminelle har fået øje på netbankerne, og man kan forvente sig mere af den slags kriminalitet i fremtiden, så det gælder om at passe godt på pengene, hvis man vil sikre, at de ikke forsvinder ned i hackernes lommer.

Dygtige kriminelle
De kriminelle, som lænser netkontoerne for penge, har udviklet sig kolossalt i de senere år.

- For få år siden lignede programmerne noget, der var lavet af 16-årige skoledrenge. I dag er det super-professionelt, siger It-chef Diego d'Ambra fra IT-sikkerhedsfirmaet SoftScan.

Han peger på, at de kriminelles software til forveksling ligner arbejde fra seriøse IT-virksomheder. Og det er ikke bare kvaliteten af designet og udseendet, der har ændret sig.

- Når man bliver bidt, gør det ondt. Det er umuligt at se, hvor mange ting, de har fyldt ind i din computer. Det er en hel schweizerkniv fyldt med værktøjer, der sætter dem i stand til at stjæle dine bank- og kreditkortoplysninger, sende mails ud til dine venner på Facebook, aflure alle dine passwords og meget andet, forklarer Diego d’Ambra.

Tag det roligt
Bankernes brancheorganisation, Finansrådet, vurderer også, at vi kommer til at mærke mere til netbank-kriminaliteten - men maner til besindighed:

- Antallet af ofre er ret beskedent i forhold til, at der er over 3 millioner danskere, der benytter sig af netbank. Hvis man sætter sig ind i, hvordan man sikrer sig bedst muligt, kan man godt sove roligt om natten, siger kontorchef i Finansrådet, Birgitte Mikkelsen.

Læs her, hvordan du bedst sikrer din computer:

1. Brug altid en firewall
En firewall er et program, der kontrollerer, hvad der kommer ind og ud af computeren. En firewall kan for eksempel beskytte computeren mod hackere og orme og sørger desuden for, at programmerne din pc kun har adgang til internettet, hvis du selv giver dem lov til det. Du kan finde et gratis firewall-program på nettet.

2. Brug altid et opdateret antivirusprogram
Et antivirusprogram scanner din computer og fjerner eventuelle vira. Vælg et antivirusprogram med automatisk opdatering, så er du bedst sikret. 98 procent af de største internetudbydere scanner for både vira og spam, inden du modtager mailen. Spørg eventuelt din udbyder, om dine mails scannes for vira.

3. Hold din software opdateret
Software, som for eksempel styresystemer, web-browsere og e-mail-programmer bliver løbende opdateret, blandt andet for at forbedre sikkerheden. Derfor bør du altid anvende opdaterede versioner. Slå automatisk opdateringen til, hvor det er muligt, så glemmer du det ikke.

For at sikre din computer mod sikkerhedshuller, findes der flere gratis produkter, som du kan hente og installere. Blandt andet Secunia PSI, som vil skanne din computer for installerede programmer og afgøre, om der mangler nogen sikkerhedsopdateringer.

4. Brug et antispywareprogram
Spyware er programmer, der opsamler oplysninger om din identitet og adfærd på nettet og udsætter dig for uønsket annoncering, samtidig med at de gør din computer langsommere. Spyware bliver typisk installeret i det skjulte, hvis du klikker på lokkende tekst eller billeder eller uskyldigt udseende dialogbokse.

5. Vælg en sikker adgangskode
Adgangskoder er den vigtigste beskyttelse af dine personlige oplysninger. En sikker adgangskode bør bestå af minimum otte tegn. Koden bør indeholde både bogstaver, tal og evt. specialtegn som #,!,? eller *. Vær ekstra omhyggelig med adgangskoder til netbank, digital signatur og trådløse netværk.

Du kan tjekke, om et password er sikkert på www.testpassword.dk. Her kan du prøve dig frem og finde ud af, hvilke passwords der er gode, og hvilke der er dårlige. Og ikke mindst kan du blive klogere på, hvad der kendetegner et godt password.

Et password behøver dog ikke nødvendigvis begrænse sig til at være et enkelt ord. Du kan også vælge en hel sætning som for eksempel: Jeg gik mig en tur med 3 andre. En sætning som denne er et godt og sikkert password, idet den er meget svær at gennemskue for andre samtidig med, at den indeholder både bogstaver og tal.

6. Husk backup
Det er altid en god idé at lave sikkerhedskopier af dine vigtige dokumenter. Du kan gemme sikkerhedskopien på cd'er, dvd'er, USB-nøgler, ekstern harddisk eller andet. Husk altid at tjekke, om de kan genindlæses.

7. Beskyt dit trådløse netværk
Hvis dit trådløse internet ikke er krypteret, kan andre kigge med eller misbruge din internetforbindelse. Vælg stærk kryptering, når du installerer trådløst netværk.

8. Kontroller dine e-mails
Åbn som hovedregel kun e-mails fra folk eller adresser, du har tillid til. Vær særlig opmærksom på vedhæftede filer og opgiv aldrig personlige oplysninger som dine bankoplysninger, bare fordi du bliver opfordret til det i mailen.

Hvis du er i tvivl om, hvorvidt mailen stammer fra en person, du har tillid til, bør du slette den og undlade at åbne vedhæftede filer. Afsenderen kan altid sende mailen igen, hvis den blev slettet ved en fejl.

Undgå at følge links i mails, der angiver at komme fra banker, web-butikker eller lignende, da de kan føre til falske websteder, der anvendes svindel.

9. Slet spam uden at åbne det
Hvis du modtager en spam-mail (spam er typisk på engelsk og har en mystisk afsender eller emne), så slet den med det samme. Hvis du åbner eller svarer på spam, kan afsenderen se det, og så får du sandsynligvis mere spam.

Du skal også være opmærksom på spam, du modtager, når du chatter, for eksempel via MSN. Benyt eventuelt et spamfilter.

10. Brug din sunde fornuft
Selv om du har sikret din computer med både antivirusprogram, firewall og et antispywareprogram, er det stadig vigtigt, at du forholder dig kritisk til de netsteder, du besøger. Hvis du er i tvivl om noget, er det en god idé at spørge andre til råds.

Du kan læse mere om, hvordan du sikrer din computer bedst muligt på www.opdaterdinpc.dk. Her kan du også spille et spil, der lærer dig at håndtere IT-trusler.

Kilde: It- og Telestyrelsen