Kunder skal passe på konkurs-butikker

Pas på: Hvis butikken går bankerot, mister du både gavekort, penge og retten til at bytte pakkerne og det kan give problemer i julen

Flere firmaer er i øjeblikket tvunget til at gå konkurs. (Foto: Jesper Stormly Hansen)
Flere firmaer er i øjeblikket tvunget til at gå konkurs. (Foto: Jesper Stormly Hansen)
Følg Dine penge

Lige nu har hver sjette danske virksomhed retning mod konkurs. Det betyder, at danskerne risikerer at tabe alle julegaverne på gulvet, hvis de eksempelvis køber gavekort eller betaler for varerne før de får dem leveret. Det skriver kup! i Ekstra Bladet lørdag.

- I konkurser er forbrugeren vældig dårligt stillet. Det vil være minimalt, hvad man kan få, for forbrugerne står bagerst, når krummerne i konkursboet bliver delt ud, siger Sonny Kristoffersen, der er lektor i forbrugerret ved Københavns Universitet

Pengene i et konkursbo går som oftest til investorerne, selvom mange forbrugere har penge i klemme. Sonny Kristoffersen. Han råder forbrugerne til at tænke lidt over, hvor de investerer sparepengene i julegaver.

- Finanskrisen tilsiger, at man virkelig vælger dem, man handler med, med omhu og vurderer risikoen ved at betale penge forud, siger Sonny Kristoffersen.

Blandt de detailbutikker, som danskerne køber julegaver i, er det især butikker, der handler med tøj, babyudstyr og computere, der er truet af konkurs. Og 33 tøjbutikker er eksempelvis allerede gået konkurs i årets første 10 måneder, viser tal, som kreditvirksomheden Experian har udarbejdet for Ekstra Bladet.

I forbrugerrådet understeger chefkonsulent Benedicte Federspiel, at man er ved at se på en ændring af reglerne i samarbejde med Folketingets politikere. Hos Socialdemokraterne er forbrugerordfører Benny Engelbrecht allerede indstillet på at hjælpe forbrugerne, så de ikke straffes, når virksomheder går nedenom.

- Meget tyder på, at det her sker ganske ofte. Og det kan ikke være meningen, at man som forbruger er nødt til at lave økonomisk vurdering af virksomheden, siger Benny Engelbrecht.

Indtil videre kan danskerne sikre sig selv i julehandlen ved ikke at betale, før varen bliver udleveret. Det hjælper også på sikkerheden at betale med kreditkort som Mastercard og Diners Club i stedet for det rød-hvide Dankort.

Klik her for at se hvor stor konkursfaren er

Seneste nyt

Selv #metoo-entusiastiske kvinder må medgive

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.