Flere penge til forbrug i 2009

Der er skattelettelser på vej. Læs her hvor meget ekstra, du får til forbrug i 2009

Finanskrise og stramt budget virker som fjern fortid, når man ser på udsigterne for 2009: lavere skatter, billigere fødevarer, billigere benzin – og flere penge mellem hænderne.

Regeringens skatteindgreb kommer til at give danske forbrugere helt op til 1400 kroner mere mellem hænderne hver måned i det kommende år. Samtidig kan en gennemsnitlig familie spare over 300 kroner om måneden på benzin. Dertil kommer, at vi får mere for pengene, når vi køber ind, fordi lønnen stiger mere end madpriserne.

God høst sænker priserne
– Grunden til, at madpriserne har ramt loftet og er begyndt at stabilisere sig, er, at råvarepriserne er faldet, blandt andet fordi høsten har været god, siger Ann Lehmann Erichsen, forbrugerøkonom i Nordea.

– Inflationen er også faldet, hvilket hænger sammen med energi- og fødevareprisernes fald. Det kommer til at betyde, at danskerne får mere ud af deres penge i den kommende tid, lover hun.

Forsigtige forbrugere
Det betyder dog ikke nødvendigvis, at vi kommer til at se en forbrugsfest i stil med den, der opstod, da huspriserne eksploderede for fire-fem år siden.

– Når man ser på, hvad vi danskere får til rådighed i 2009, er der gode muligheder for at skrue rigtig godt op for blusset og gentage den forbrugsfest. I mellemtiden er friværdien dog blevet mindre, vi har haft en uheldig hånd med vores aktier, og vi ved ikke rigtig, hvilken vej vinden blæser de næste par år. Usikkerheden og tabet gør, at vi ikke holder den forbrugsfest, siger seniorøkonom i Danske Bank, Frank Øland Hansen.

Se oversigtsskemaerne ved at klikke på links her til højre.