Dyrere at være boligejer

I løbet af det seneste år er et det blevet væsentlig dyrere at være boligejer i Danmark. Alene udgifter til el, vand og varme er steget 3.700 kroner

Blandt andet regningen til vand er blevet dyrere. (Foto: Colourbox)
Blandt andet regningen til vand er blevet dyrere. (Foto: Colourbox)

Hvor meget dyrere bliver det at sidde i huset, hvis jeg beholder mit flexlån. Eller er det de snusfornuftige med et fastforrentet lån, der i den lange ende får den store regning.

Økonomien for danske boligejere er blevet usikker det seneste års tid, men det er ikke kun på boliglånet, at økonomien strammer til.

En gennemsnitlig dansk familie betaler nemlig i dag omkring 3.700 kr. mere om året for at bo i egen bolig, end den gjorde for tre år siden.

El, varme og vand
Det viser en beregning, som BRF Kredit har lavet for Boligejernes Videncenter, Bolius. BRF Kredit har sammenlignet en dansk families udgifter i 2005 og 2008. Samlet er boligudgifterne ifølge beregningerne steget med 10,2 procent.

Beregningerne dækker udgifter til vand, varme og el - men også til vedligeholdelse og reparationer. Stigende boliglån og ejendomsskat er ikke medregnet, så udgifterne for en familie kan være langt større.

- For os er der ikke noget overraskende i de tal. Inflationen har været stigende i et stykke tid, og det er absolut noget, boligejerne kan mærke, siger cheføkonom hos BRF Kredit, Ulrikke Ekelund.

To af de helt store stigninger i boligen er på varme og elektricitet. El koster 1.010 kr. mere om året end for tre år siden, mens det koster 590 kr. mere om året at varme huset op med olie.

Ikke dyrere
Trods prisstigningerne mener Privatøkonom Las Olsen fra Danske Bank ikke, det generelt er blevet dyrere at være dansker. Heller ikke selv om også turen i supermarkedet er blevet dyrere.

- Den samlede prisstigning er over en bred kam måske på mellem 7,5 og 7,9 procent, men i samme periode har vi oplevet skattelettelser og har fået en samlet lønstigning på 12 procent. For de fleste har det jo betydet en realindkomstfremgang, siger han.