Renten æder prisfaldet på boliger

Huspriserne styrtdykker over hele landet, men rentestigningen betyder, at det faktisk er dyrere for dig at købe ejerbolig

Følg Dine penge

Vi har hørt sangen igen og igen: Priserne på ejerboliger rasler ned. Men samtidig er prisen på et nyt boliglån det seneste år steget så meget, at boligen faktisk er dyrere nu end for et år siden. Det viser beregninger som BRF-kredit har lavet for kup!

En af de kommuner, der er blevet dyrere trods et stort prisfald på kontantprisen, er Dragør. For 140 kvadratmeter parcelhus ville du i 3. kvartal 2007 sætte dig for 107.384 kroner om året med et fastforrentet lån. Lige nu vil du i samme parcelhus sætte dig for 141.023. Altså sidder du 33.640 kroner dyrere i det nu.

Og for lejligheder i København - et område, der har haft massive prisfald - sidder du 16.571 kroner dyrere i det ved nykøb nu end for et år siden.

- Det er overraskende, at det ikke er blevet billigere, selv om priserne på ejerboliger er faldet. Men det kan tilskrives finanskrisen og den stigende rente, som har stor betydning, siger Ulrikke Ekelund, cheføkonom i BRFkredit.

Kan blive billigere
Generelt viser tallene, at jo dyrere område des mere effekt får den høje rente - fordi man af gode grunde skal låne mere. Formanden for Danske Boligadvokater, Henrik Høpner, understreger, at det er vigtigt, at man ikke enøjet lader sig forblænde af, at kontantprisen er faldet det seneste år.

- Det, der tæller, vil jo altid være, om man kan sidde i den månedlige udgift, siger han.

Når det så er sagt, så er prisfaldene ikke ubetydelige på den lange bane - selv om det ser hundedyrt ud nu.

- Lige her og nu kan det godt være dyrere at sidde i bolig, men hvis renten falder, er der jo mulighed for, at lånet bliver billigere. Og som det ser ud nu, forudser vi et rentefald, og så kan man konvertere sit lån til en billigere rente, siger Ulrikke Ekelund fra BRFkredit.

Taber i dyre områder
Og et rentefald kan der være hårdt brug for - specielt hvis du skulle lure på et parcelhus i de dyre postnumre, hvor der - på papiret - ellers har været store prisfald. Således er Hørsholm og Gentofte blandt de kommuner, hvor du taber flest penge på et lån i et parcelhus nu. I disse kommuner vil du tabe omkring 35.000 kroner om måneden i forhold til for et år siden.

Til gengæld kræver det ikke et nævneværdigt rentefald at sidde billigere i det i kommunerne i randområderne, der traditionelt også kan byde på billige kvadratmeterpriser. Det gælder eksempelvis parcelhuse i Lolland, Rebild og Ærø kommuner. Her er tabet under 10.000 kroner om måneden på et parcelhus. Som eneste storkøbenhavnske by kan Ishøj mønstre et årligt tab på mindre end 10.000 kroner.

Klik her og se den årlige merudgift i de enkelte kommuner

Seneste nyt

Selv #metoo-entusiastiske kvinder må medgive

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.