Ekspert: Hav is i maven

null

Følg Dine penge

De stigende renter har gjort det dyrere for førstegangskøbere at købe bolig, viser BRFkredits beregning. Men hvad kan unge familier så bruge den oplysning til, hvis de som førstegangskøbere allerede har udsat deres køb i et par år?

- Nyheden er nok overraskende og nedslående for mange. Den er et hint om, at vi ikke kan være så sikre på at gøre god handel i øjeblikket, siger chefanalytiker Martin Madsen fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.

kup! har bedt en række økonomer komme med deres bud på, hvordan nye boligejere kan agere lige nu.

Hav is i maven
Renten er steget, men mange økonomer forudser, at den snart bevæger sig nedad igen. Så det bliver lidt billigere at låne penge, end det er lige nu.

- Jeg vil anbefale folk at blive i deres nuværende bolig og lurepasse lidt endnu. Renten vil nemlig falde inden for en overskuelig horisont, mens boligpriserne forsat vil falde med syv procent frem til 2010, siger økonom og centerleder Morten Skak fra Syddansk Universitet.

Mindst fem år
Lad være med at købe bolig, hvis du kun kan se dig selv i boligen i halvandet år. Hvis du køber bolig, så kan det faktisk kun betale sig, hvis du har planer om at bo der i mindst fem.

- Man skal ikke købe bolig bare for at komme ind på boligmarkedet. Efter et år vil priserne være røget endnu længere ned. Og skal du sælge, koster det altid penge til mægler, tinglysning, stempel, bank og realkreditinstitut, forklarer seniorøkonom Lise Nytoft Bergmann fra Realkredit Danmark.

Egne behov
Lad være med udsætte købet i evigheder. Det handler også om livskvalitet.

- Folk får nyt job og små børn, og ikke alt kan gøres op i kroner og øre. Det perfekte tidspunkt for boligkøb er næsten umuligt at ramme, beroliger chefanalytiker Martin Madsen fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.

Nyt køberbevis
Der sker så meget med økonomien, at et køberbevis fra banken holder i kortere tid end tidligere.

- Et køberbevis med mere end et år på bagen kan næppe bruges her i området. Forbered dig på at gå en tur i banken igen, råder ejendomsmægler Mogens Steffensen, der er butikschef i Home på Amager.

Bo til leje
Skal du bo et sted i en kortere periode, så lej frem for at købe. Der er for tiden masser af ejerlejligheder og huse, der lejes ud.

-Alene transaktionsomkostningerne betyder, at det er rasende dyrt. Og så risikerer du heller ikke et kortsigtet fald i værdien, siger formanden for Danske Boligadvokater Henrik Høpner.

Udlejning risikabel
Omvendt kan ejere med dobbelt husleje risikere at havne i stor gæld, hvis de lejer den ene bolig ud. Frem for at leje ud kan det bedre betale sig at sætte prisen en del ned på den ene bolig og få solgt.

- Mit råd er til sælgerne, at hvis de efter seks til otte uger ikke har fremvisninger, så skal prisen have et nøk nedad, siger ejendomsmægler Mogens Steffensen.

Seneste nyt

Hvorfor må Michael Dyrby blive?

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.