Flex eller fast?

Er du på vej ind på ejerboligmarkedet lige nu, er der i realiteten kun to typer af lån, som du behøver at overveje - nemlig et fastforrentet syvprocents lån og et variabelt forrentet F1-lån.

Rådet kommer fra flere banker og realkreditinstitutter og gælder både boligkøbere og boligejere, der skal refinansiere deres lån. Andre lån som F3-lån, F5-lån, renteloft, rentedyk og den slags kan altså godt glemmes for en stund.

- Der er reelt to muligheder. Vi anbefaler primært det sikre, fastforrentede lån på syv procent, som senere kan konverteres ned til seks eller fem procent. Et F1, hvor renten låses fast, er også en god idé - og vi nærmer os det niveau, hvor man kan lade være med at låse renten, siger cheføkonom Ulrikke Ekelund fra BRF-kredit.

Seniorøkonom Lise Nytoft Bergmann fra Realkredit Danmark er inde på det samme:

- Har man lidt luft i økonomien, kan man godt vælge et etårigt flexlån. Renten er steget, men vi kommer fra et historisk lavt renteniveau. En familie, der i dag låner en million kroner, og som vælger et etårigt flexlån, skal i dag trods alt kun betale 270 kroner mere om måneden efter skat sammenlignet med for et år siden.

Hun anbefaler dog at låse renten fast. Et råd, som kun otte procent af kunderne vælger at følge lige nu.

Kan omstemme sig
Helt overordnet er der tre forskellige typer af lån med sikkerhed i fast ejendom: fastforrentede obligationslån, rentetilpasningslån (flexlån) og variabelt forrentede lån med renteloft (garantilån).

Et lån med variabel rente giver en lavere ydelse med det samme sammenlignet med et fastforrentet lån. Til gengæld ændrer den sig i takt med renteudviklingen, så man ikke kender ydelsen ret lang tid frem. Et F1 skal refinansieres en gang årligt.

Et fastforrentet lån kan omlægges til andre obligationslån med en højere eller lavere rente, så man kan få en lavere månedlig ydelse eller restgæld. En tommelfingerregel er, at der skal være to procentpoints forskel, før det kan betale sig at konvertere.

- Vælger du et fastforrentet syvprocents lån, så låser du dig jo ikke fast 30 år frem tiden. Du kan altid senere vælge at omlægge - også til flexlån, siger Lise Nytoft Bergmann.