Udsigt til lavere dansk rente

Nationalbanken vil følge med ned, når den Europæiske Centralbank (ECB) sænker renten på torsdag. Men renteforskellen vil stadig være uændret, vurderer økonom

Der er ifølge seniorøkonom Niels Rønholt skabt ro om den danske krone. (Foto: colourbox)
Der er ifølge seniorøkonom Niels Rønholt skabt ro om den danske krone. (Foto: colourbox)

Faldet i valutareserven var mindre end økonomerne har ventet.

Derfor vil der være gode muligheder for, at Nationalbanken vil følge efter med en dansk rentesænkning, når den Europæiske Centralbank (ECB) sænker renten på torsdag. Det vurderer seniorøkonom i Jyske Bank Niels Rønholt.

- Der er skabt ro om kronen, og Nationalbanken vil kunne sænke renten med samme størrelse som ECB. Men der bliver ikke tale om at indsnævre rentespændet. Dertil er der tabt for meget af valutareserven, siger Niels Rønholt.

Økonomerne venter, at ECB sænker renten med et halvt procentpoint til 3,25 procent, men Nationalbanken vil holde forskellen til eurorenten på 1,75 procent en tid endnu.

Valutareserven faldt i oktober med 27,8 milliarder til 132,4 milliarder. Alene på opkøb til støtte for kronen har Nationalbanken brugt 63,9 milliarder. Statebn har samtidig optaget lån i udlandet på 35,6 milliarder.

- Optagelsen af lån i udlandet skal helt klart ses i lyset af presset på kronen. På den måde strømmer valuta ind i landet. Det vidner om, at det har været en dramatisk måned for Nationalbanken - måske den mest dramatiske i historien, siger Nils Rønholt.