Sådan undgår du at blive ruineret af skilsmissen

KLUMME: ekstrabladet.dk's ekspert i privatøkonomi giver gode råd om økonomi og deler ud af sine erfaringer

Økonomi kan være årsag til en hel del skænderier - og skilsmisser. Se her, hvordan du undgår pengediskussioner med din partner. (Foto: Colourbox)
Økonomi kan være årsag til en hel del skænderier - og skilsmisser. Se her, hvordan du undgår pengediskussioner med din partner. (Foto: Colourbox)

42,7 procent af alle ægteskaber ender i skilsmisse. Det viser Danmarks Statistiks beregning af skilsmisseprocenten for 2012. Undersøgelsen viser ikke, hvorfor parrene går fra hinanden, men der er ingen tvivl om, at økonomien har en stor indflydelse på skilsmisseprocenten.

Hvor går du hen, når gælden vokser dig over hovedet?

Mange økonomiske diskussioner i parforhold kunne undgås, hvis parterne i forholdet satte sig ned og blev enige om, hvordan økonomien skulle fungere i forholdet.

Når du møder den store kærlighed, er det sjældent, at det er penge og økonomi, der er det første punkt på daten. Men så snart det bliver hverdag, er det en af de udfordringer, der hurtigst dukker op på listen over temaer for skænderier.

Du kan spolere dit barns økonomi

Vi har alle vores pengehistorie/pengearv med os - en pengehistorie, som stammer fra dine forældre og dine bedsteforældre - altså et forhold til penge og økonomi, som kan gå mange generationer tilbage, og som stadig kan styre dig, hvis du ikke bliver opmærksom på det. Disse pengehistorier bliver rigtig interessante, når du får fælles økonomi med din store kærlighed, fordi de to pengehistorier kan være forskellige som dag og nat.

Hvis I vil undgå diskussioner og skænderier om økonomi, er I nødt til at tale om det, inden det er følelserne, der vil dominere, som de gør i et skænderi.

5 tip til hvordan du undgår økonomiske skænderier!

1. Den økonomiske forskel. Hvordan tror du, at din opvækst, kultur og arv influerer på dit forhold til penge og økonomi? Tal ærligt om det og vær åben over for de argumenter og fordomme, der eventuelt kan dukke op. Vær ærlig om dine værdier og respektér din partners værdier.

Har du råd? Fem gode råd, før du køber hus

2. Hav ikke økonomiske hemmeligheder for hinanden. Hvis du ikke er ærlig om din økonomiske situation, og du f.eks. holder gæld skjult for din partner, er det gift for forholdet.

3. Erkend dine stærke og svage sider. Vi kan ikke være gode til alt. Det er vigtigt for et godt parforhold, at du beder om hjælp, hvor du har brug for det - også på økonomien. Er det med tal ikke din stærke side - så sig det og lad din partner hjælpe. Måske har du tendens til at bruge alle pengene med det samme - så sig det og find en ordning, der er god for jer begge.

Er din økonomi bedre end din nabos?

4. Økonomisk planlægning. Hvad er jeres økonomiske mål for fremtiden? Det er vigtigt, at I er enige om, hvilke mål I har for jeres fælles fremtid.

5. Opfølgning er et must! Hvis I ikke jævnligt følger op på jeres beslutninger, kan det være ligegyldigt. Beslutningen om en god økonomi er lige så definitiv som beslutningen om at få et barn. Den skal passes og plejes hver dag.

Opfølgning kan være et månedligt pengemøde, hvor I drøfter, hvordan det er gået, og hvad der skal bruges penge på i den kommende måned.

Læs mere på Lone Eriksens blog www.styrpaapenge.dk

[[[

Ekstra Bladets ekspert i privatøkonomi

Lone Eriksen rådgiver til daglig private og iværksættere om økonomi og forretningsudvikling i sit eget firma, Styr på Penge.

Hun er uddannet i en bank og har arbejdet i filialnettet i 14 år, hvorefter hun i 7 år var uddannelseskonsulent og projektleder i BG Bank. Samtidig tog hun en uddannelse indenfor NLP.

Fra 2001 til 2007 var Lone Eriksen selvstændig coach, underviser og rådgiver, hvor hun arbejdede med lederudvikling, personlig udvikling og var mentor for mennesker, der af den ene eller den anden grund skulle finde nyt job. Desuden har hun været ansat hos EDC mæglerne som aut. vurderingskvinde og låneformidler for BRF kredit.

Lone er gift på 29. år og er mor til 2 drenge på 24 og 20 år.

Lone blev selvstændig rådgiver for private, da den såkaldte finanskrise startede, og hun blev en af dem, der skulle formidle kreditforeninger og bankers brutale omskiften over for den almindelige kunde. Fra den ene dag til den anden var det pludseligt umuligt at få hjælp til sin økonomi som privatperson.

Som privatrådgiver har hun opdaget, at det der fylder mest i danskernes bevidsthed er alt det, som de ikke får del i. Derfor er hendes fokus på den mentale økonomi – altså det, du tænker og føler om penge og økonomi.

Lone giver dig gode råd til, hvordan du kan komme videre i dit liv når det drejer sig om penge og økonomi.

]]]