Fem råd til at lære dit barn om penge

KLUMME: ekstrabladet.dk's ekspert i privatøkonomi giver gode råd om økonomi og deler ud af sine erfaringer

Jo før du begynder at lære dit barn om penges værdi, jo bedre. Få fem gode råd til at lære de små om økonomi her. (Foto: Colourbox)
Jo før du begynder at lære dit barn om penges værdi, jo bedre. Få fem gode råd til at lære de små om økonomi her. (Foto: Colourbox)

00'ernes børn af friværdigenerationen er den næste i rækken af forældregenerationer, og undersøgelser har vist, at den generation er den første, der nogensinde kommer til at tjene mindre end deres forældre. Det er muligt, at vi har store udfordringer i disse år med stigende antal kunder hos RKI og mennesker med for store lån, men efter min overbevisning vil dette problem vokse i de kommende år.

Derfor skal børn lære om penge

Det eneste sted, hvor du lærer om penge og økonomi, er hos dine forældre, og det er ikke altid det bedste sted! Det er med den økonomiske arv, som med den sociale arv - den er utrolig nem at kopiere, men svær at bryde ud af.

Du skaber dit barns behov
Som forældre oplever vi, at børn er ubarmhjertige, og vi bliver mødt med krav om det ene eller det andet på indkøbsture, og det er ofte i de stressede situationer, vi som forældre giver efter for børnenes krav. Vi kender vel alle den fornemmelse af at stå i en kø onsdag eftermiddag i Kvickly med et skrigende barn, der ikke må få Anders And-blad eller slik. Du skal være standhaftig for ikke at give efter.

Alle - uanset om vi er børn eller voksne - begynder en afhængighed på samme måde. Du starter med at få en lille ting af dit 'fix' - det kan være cigaretter, alkohol, tøj eller legetøj - og stille og roligt trappes dit behov op, og til sidst har du en afhængighed. Sådan er det også med børn - det eneste, man kan sige, er, at de ikke selv skaber deres behov. Det bliver i langt de fleste situationer skabt af forældrene og omgivelserne.

Studenter er uden begreb om penge

Undskyldningen med, at 'de andre har det også', og 'mit barn skal ikke være udenfor', er godt ment - lige i øjeblikket - men vi glemmer som forældre at tænke på den lange bane - at det forbrug, du lærer dit barn i barndommen, følger det resten af livet, og det kan være svært at bryde den arv.

Selvfølgelig skal børn have noget, men hvis de bare får det i samme øjeblik, som ønsket dukker op, fratager du dem den glæde, spænding og forventning, der er i at ønske sig og ikke vide, om man får det, eller selv at spare op til ønsket.

Chat om økonomi
Artiklen i sidste uge om Forbrugerrådets chatrådgivning om gæld har resulteret i en opringning fra Forbrugerrådet, der gjorde opmærksom på, at projektet også omfatter foredrag og undervisning på uddannelsesinstitutioner.

Det økonomiske kørekort lader vente på sig

Det er et rigtig godt initiativ - der mangler virkelig viden hos de unge mennesker, så derfor er al initiativ godt, som jeg håber, at de unge tager imod i den ånd, det bliver givet. Men selv om Forbrugerrådet begynder undervisning og chatrådgivning, fratager det ikke dig dit ansvar som ansvarlig forældre - giv dine børn en god økonomisk opdragelse.

Uanset om du giver dem en opdragelse, eller du ikke gør, er det dine børn, der skal leve med den resten af livet.

Her er 5 ideer til at komme i gang med at lære dine børn om penge:

1: Start tidligt
Den bedste måde er at begynde, når børnene er små. Børn i 4-5 års-alderen ved godt, der er noget, der hedder penge. Tal med dem om penge og gør det ofte. Vær opmærksom på, at det skal matche deres niveau - børn skal ikke inddrages i beslutninger om, hvorvidt man skal købe hus, bil eller betale husleje.

Du kan spolere dit barns økonomi

Når de udtrykker ønske om noget, så tal med dem om, hvordan de får penge til det. Det vil hjælpe dine børn til at forstå, at du skal prioritere dine indkøb, og at det kan tage kort eller lang tid, inden du har pengene til det.

Forklar dem, hvad det betyder at arbejde:

• Hvorfor går du på arbejde?

• Hvad er det, du gør for din løn?

• Hvor mange penge får du for det, du gør?

• Hvorfor har du brug for penge?

• Hvad skal pengene bruges til?

• Jo større ønsker barnet har, jo mere skal du arbejde - og dermed være væk fra dit barn.

2: Forskel på mønter og sedler
Mange børn tror, at dankortet er penge. Vis dem mønter og sedler og forklar dem forskellen. Lær dem, hvor mange 50-ører, der går på 1 krone, hvor mange 1-kroner, der går på 10 kroner etc.

Forklar dem, hvad du kan købe for 10 kroner, 50 kroner etc., brug eksempler fra deres hverdag - det er svært for børn at forholde sig til husleje og forsikringer, det er nemmere at forholde sig til mælk, rugbrød og cola.

3: Giv dem lommepenge
Giv dem en pung, hvor de kan have deres lommepenge i. Giv dem lommepenge hver uge afstemt efter deres alder, lad dem tælle pengene og drømme om, hvad der skal købes for dem, og når de har sparet sammen til deres ønske, så vis dem, hvordan de får mest ud af deres penge.

Undersøg f.eks. på nettet, hvor det, de ønsker sig, kan købes billigst.

4: Gør opsparingen til noget sjovt
Sæt en sparegris i køkkenet og lav en hyggelig stund ud af at spare op. Lad dem f.eks. putte mønter i sparegrisen, hver gang de har lagt et stykke legetøj på plads. Når sparegrisen er fuld, så tøm den ud på bordet og lav stakke af mønter.

Gå i banken med dem og 'undersøg', om deres mønttæller får det samme resultat, som I har fået. Byt mønterne til sedler, som de kan spare op til andre formål, eller sæt pengene på en konto.

5: Forskel på ønske og behov
Børn tror, at de behøver alt, hvad de ønsker sig. At lære dem forskellen kan være et vigtigt skridt til at hjælpe dem til at tage kloge beslutninger med deres penge - både som børn og voksne.

At kunne skelne mellem ønske og behov kan være en god måde at lære, at du ikke behøver at købe alt, hvad du ser.

Læs mere på Lone Eriksens blog www.styrpaapenge.dk

[[[

Ekstra Bladets ekspert i privatøkonomi

Lone Eriksen rådgiver til daglig private og iværksættere om økonomi og forretningsudvikling i sit eget firma, Styr på Penge.

Hun er uddannet i en bank og har arbejdet i filialnettet i 14 år, hvorefter hun i 7 år var uddannelseskonsulent og projektleder i BG Bank. Samtidig tog hun en uddannelse indenfor NLP.

Fra 2001 til 2007 var Lone Eriksen selvstændig coach, underviser og rådgiver, hvor hun arbejdede med lederudvikling, personlig udvikling og var mentor for mennesker, der af den ene eller den anden grund skulle finde nyt job. Desuden har hun været ansat hos EDC mæglerne som aut. vurderingskvinde og låneformidler for BRF kredit.

Lone er gift på 29. år og er mor til 2 drenge på 24 og 20 år.

Lone blev selvstændig rådgiver for private, da den såkaldte finanskrise startede, og hun blev en af dem, der skulle formidle kreditforeninger og bankers brutale omskiften over for den almindelige kunde. Fra den ene dag til den anden var det pludseligt umuligt at få hjælp til sin økonomi som privatperson.

Som privatrådgiver har hun opdaget, at det der fylder mest i danskernes bevidsthed er alt det, som de ikke får del i. Derfor er hendes fokus på den mentale økonomi – altså det, du tænker og føler om penge og økonomi.

Lone giver dig gode råd til, hvordan du kan komme videre i dit liv når det drejer sig om penge og økonomi.

]]]