Tag ansvar og bliv godkendt til huskøbet

KLUMME: ekstrabladet.dk's ekspert i privatøkonomi giver gode råd om økonomi og deler ud af sine erfaringer

Både hussalget og huspriserne viser stigende tendens rundt omkring i landet, hvilket forhåbentlig tyder på, at det opsparede behov for at skifte bolig er ved at blive udløst. Det er glædeligt, hvis både køberne og bankerne igen har fået troen på fremtiden.

Hvis du er en af de mange, der stadig får et afslag fra banken til drømmehuset, skal du begynde at se på dig selv, din økonomi og dit engagement med banken - og ikke blot give dem skylden for, at du heller ikke kan flytte i år.

Det økonomiske kørekort lader vente på sig

Mæglerne oplever i øjeblikket, at hvis køberne ikke kan godkendes i banken til lige nøjagtigt at købe det hus, de er blevet forelsket i - så bliver de fornærmede og vil slet ikke købe. Det er førstegangskøberne, der opgiver drømmen og bliver boende i deres gamle bolig. Og et eller andet sted kan man godt forstå, at de bliver skuffede over at måtte opgive drømmen, men så må de tage ansvar og gøre noget ved deres situation.

Det grå guld tynget af økonomiske problemer

Krav på at vide hvorfor
Når banken siger nej, kan der være forskellige grunde til afslaget. Du har krav på at få at vide, hvorfor der siges nej, og på den baggrund kan du skabe de forandringer, der skal til, for at banken måske vil bevilge købet om tre-fire år.

Med et begrundet afslag kan du begynde at målrette din økonomi, hvis ønsket om ny/anden bolig er vigtigt nok.

Selvsalg er det nye sort!

Du kan evt. sammen med din bank udarbejde en handlingsplan, der måned for måned beskriver, hvad der skal gøres for at komme tættere på målet. Denne handlingsplan kan løbe fra kort tid til meget lang tid, men hvis dit ønske om ny bolig er stort nok, vil du gøre det, der skal gøres for at følge planen.

Hvis ønsket til gengæld ikke er vigtigt nok, begynder du at bruge dine penge på alt muligt andet end at opfylde dit mål, og så er det måske også meget godt, at du ikke får lov til at købe huset.

Afslaget består af flere forskellige komponenter - de tydeligste er:

• For lille rådighedsbeløb

• Ingen opsparing

• For stor gæld

• Kedelig historik

Hvad kan du gøre?
For lille rådighedsbeløb:

Gennemgå dit budget for udgifter, som ikke er nødvendige, men det giver som regel ikke nok penge til en bevilling.

Du kan kigge efter et billigere hus, hvor du kan starte din karriere som ejendomsbesidder. Er du førstegangskøber, kan det være en god ide at starte med noget mindre og vænne dig til at være husejer og efter nogen år forhåbentlig sælge det hus og stå med en pæn portion penge til at sætte i det nye og større hus.

Ingen opsparing:
Vil huskøbet reducere dit rådighedsbeløb med 8.000 kr. om måneden i forhold til det beløb, du har i dag - OG du har ingen opsparing? Hvis du vil fremstå troværdig over for banken, og du virkelig vil have et hus til den pris, så kan du i de næste seks-ni måneder spare 8.000 kr. op, så har du selv til udbetalingen - det sætter bankrådgivere stor pris på.

Er du ikke i stand til at præstere en opsparing, virker det heller ikke seriøst, når du forsøger at overbevise bankrådgiveren om, at du nemt kan undvære 8.000 kr. om måneden, når blot du får dit drømmehus.

Hussælgerne i udkantsdanmark er stadig på røven

For meget gæld:
Få afviklet gælden så hurtigt som muligt. Det giver ingen opsparing, men det viser en vilje til at tage ansvar for sin økonomi, og at det er vigtigt at få drømmehuset.

Dårlig historik:
Dårlig historik er blevet et afgørende punkt hos bankerne i de senere år. Det handler om, hvor god du har været til at overholde dine aftaler med banken, f.eks. ikke at have overtræk, altid at have penge på budgetkontoen etc.

Hvor tit skifter du arbejde, har du været ansat det samme sted i 10 år, eller har du været på 10 arbejdspladser på et år?

Hvor mange gange har du flyttet adresse inden for de sidste fem år?

At få styr på ovennævnte forhold er ingen garanti for at kunne blive godkendt til boligkøb, men det gør vejen hen til bankrådgiveren sjovere, og du har mere kontrol over din egen situation.

Læs mere på Lone Eriksens blog www.styrpaapenge.dk

[[[

Ekstra Bladets ekspert i privatøkonomi

Lone Eriksen rådgiver til daglig private og iværksættere om økonomi og forretningsudvikling i sit eget firma, Styr på Penge.

Hun er uddannet i en bank og har arbejdet i filialnettet i 14 år, hvorefter hun i 7 år var uddannelseskonsulent og projektleder i BG Bank. Samtidig tog hun en uddannelse indenfor NLP.

Fra 2001 til 2007 var Lone Eriksen selvstændig coach, underviser og rådgiver, hvor hun arbejdede med lederudvikling, personlig udvikling og var mentor for mennesker, der af den ene eller den anden grund skulle finde nyt job. Desuden har hun været ansat hos EDC mæglerne som aut. vurderingskvinde og låneformidler for BRF kredit.

Lone er gift på 29. år og er mor til 2 drenge på 24 og 20 år.

Lone blev selvstændig rådgiver for private, da den såkaldte finanskrise startede, og hun blev en af dem, der skulle formidle kreditforeninger og bankers brutale omskiften over for den almindelige kunde. Fra den ene dag til den anden var det pludseligt umuligt at få hjælp til sin økonomi som privatperson.

Som privatrådgiver har hun opdaget, at det der fylder mest i danskernes bevidsthed er alt det, som de ikke får del i. Derfor er hendes fokus på den mentale økonomi – altså det, du tænker og føler om penge og økonomi.

Lone giver dig gode råd til, hvordan du kan komme videre i dit liv når det drejer sig om penge og økonomi.

]]]