Annonce:
Annonce:

Bliv dine værste penge-vaner kvit

KLUMME: ekstrabladet.dk's ekspert i privatøkonomi giver gode råd om økonomi og deler ud af sine erfaringer

Økonomisk ligegyldighed er årsagen til mange menneskers årelange fastlåste situation. Penge bliver brugt, og ofte ved vi ikke, hvad de bliver brugt til. De to mest brugte ord i Danmark er 'på beløbet' - og beløbet er glemt, når du går ud af butikken.  (Foto: Anthon Unger)
Økonomisk ligegyldighed er årsagen til mange menneskers årelange fastlåste situation. Penge bliver brugt, og ofte ved vi ikke, hvad de bliver brugt til. De to mest brugte ord i Danmark er 'på beløbet' - og beløbet er glemt, når du går ud af butikken. (Foto: Anthon Unger)
Annonce:
Følg Dine penge

En god økonomi kræver fokus og opmærksomhed - ikke bare i en periode, men gennem hele livet.

Vi er alle sammen domineret af vores vaner, og det kræver stor indsats at ændre vaner, som har styret dig gennem mange år, så når du ønsker at ændre på dine økonomiske vaner, kan det være en god ide at vælge nogle få ud og få bugt med dem. At være ambitiøs er godt, men du kan også risikere, at det bliver for ambitiøst, og du falder af hesten uden at komme op på den igen.

Tag ansvar og bliv godkendt til huskøbet

Her er fem fem dårlige økonomiske vaner, som du måske lider af - og som du kan bryde.

Du ignorerer dine ind- og udbetalinger
En af de bedste måder at tage kontrol over dine penge er at forstå, hvordan de flyder ud og ind af dit liv. Det lyder meget simpelt og enkelt, men det er den primære grund til, at mange danskere har ikke styr på deres økonomi.

Annonce:

Enten er de for dovne til at lave et budget og følge det og tjekke deres konto regelmæssigt, eller også ønsker de i virkeligheden ikke at vide, hvordan de bruger deres penge - eller måske begge dele.

Det største problem ved ikke at være opmærksom på, hvordan du bruger dine penge, er, at du ikke når vigtige økonomiske mål. Så bliv din egen økonomiske detektiv og find ud af, hvor du kan skære i dine udgifter og spare op til det, der virkelig betyder noget.

Der findes flere forskellige gode budgetsystemer på nettet, som er gratis, og som giver et glimrende overblik.

Du køber på følelser - impulsindkøb
Muligheden for at bruge penge vokser dag for dag. Butikkerne har længere åbent, du kan handle på nettet døgnet rundt, og nethandlen eksploderer - og nu kan du også betale med din telefon mange steder.

Sådan passer du på pengene, når du flytter hjemmefra

Annonce:

Den bedste måde at stoppe impulskøbene på er at blive uden for forretningerne - både de forretninger, der er online, og dem, der er offline. Jo mere udsalg, discount, tilbud og outlet du ser, jo mere sandsynligt er det, at du køber noget, du ikke har brug for.

Få råd til det, du vil ha'

Når du er fristet til at lave et impulsivt køb, så sov på det. Brug tiden til at undersøge, om det, du vil købe, virkelig er vigtigt for dig, og om det er vigtigere end for eksempel en større ting, som du er ved at spare op til.

Impulskøb er ofte de indkøb, som du kun anvender kort tid, eller som du smider ud - og ved at tænke lidt over købet vil du indse, at du sagtens kan leve i dag uden at købe det, du var forelsket i i går.

Du bruger penge, du ikke har
Kassekredit, forbrugslån og kviklån bør aldrig være en mulighed. Hvis du ikke har penge på kontoen, skal du ikke købe det. At låne penge til dit forbrug er en dårlig vane at begynde med.

Har du råd? Fem gode råd, før du køber hus

Annonce:

Hvis du vil købe noget, du ikke har penge til, må du nedsætte dit forbrug. Hvis du sparer penge op til investeringen, nedsætter du forbruget, inden du køber, men hvis du låner penge til investeringen, skal du nedsætte dit forbrug efter investeringen - og endda mere end før, fordi du skal betale rente og renters rente.

Lad være med at bruge forbrugslån, kassekreditter og kviklån til at finansiere en livsstil, som du ikke har råd til.

Du bruger alle dine penge hver måned
At leve et økonomisk frit liv fra den 1. til den 31. i hver måned og bruge alle pengene er en rigtig dårlig vane. Pludselig kommer der en uforudset regning, du kan blive ledig eller syg, og der er ingen penge på kontoen.

Hvor går du hen, når gælden vokser dig over hovedet?

Derfor er det fantastisk godt at have en opsparingskonto at falde tilbage på. Vent ikke med den, indtil det er for sent, men begynd at sætte penge til side hver måned, så du har penge til at imødegå den slags udfordringer. Situationen kan være hård i sig selv; hvis du så samtidig heller ikke har nogen penge, bliver dit liv endnu sværere.

Annonce:

Når du tjener flere penge, fortjener du noget mere
Når du er ung og begynder dit voksenliv, er der ofte ikke så mange penge at bruge, hvis du for eksempel er studerende, er i gang med en håndværksuddannelse og måske også har stiftet familie - derfor kræver økonomien opmærksomhed og kontrol.

Fem råd til at lære dit barn om penge

Efterhånden som du begynder at tjene flere penge, og studielån og andre lån bliver betalt, kan tendensen være, at de penge, du har betalt af på lånene, går til forbrug, og forbruget begynder at stige, fordi du synes, du fortjener det. Det er vigtigt at være opmærksom på at lade en del af både eventuel lønstigning og ydelserne på lånet blive konverteret til opsparing.

Drop ligegyldigheden og dovenskaben og begynd at bryde dine dårlige økonomiske vaner - og tag ansvaret for din økonomi og dit liv tilbage.

Læs mere på Lone Eriksens blog www.styrpaapenge.dk

[[[

Ekstra Bladets ekspert i privatøkonomi

Lone Eriksen rådgiver til daglig private og iværksættere om økonomi og forretningsudvikling i sit eget firma, Styr på Penge.

Hun er uddannet i en bank og har arbejdet i filialnettet i 14 år, hvorefter hun i 7 år var uddannelseskonsulent og projektleder i BG Bank. Samtidig tog hun en uddannelse indenfor NLP.

Fra 2001 til 2007 var Lone Eriksen selvstændig coach, underviser og rådgiver, hvor hun arbejdede med lederudvikling, personlig udvikling og var mentor for mennesker, der af den ene eller den anden grund skulle finde nyt job. Desuden har hun været ansat hos EDC mæglerne som aut. vurderingskvinde og låneformidler for BRF kredit.

Lone er gift på 29. år og er mor til 2 drenge på 24 og 20 år.

Lone blev selvstændig rådgiver for private, da den såkaldte finanskrise startede, og hun blev en af dem, der skulle formidle kreditforeninger og bankers brutale omskiften over for den almindelige kunde. Fra den ene dag til den anden var det pludseligt umuligt at få hjælp til sin økonomi som privatperson.

Som privatrådgiver har hun opdaget, at det der fylder mest i danskernes bevidsthed er alt det, som de ikke får del i. Derfor er hendes fokus på den mentale økonomi – altså det, du tænker og føler om penge og økonomi.

Lone giver dig gode råd til, hvordan du kan komme videre i dit liv når det drejer sig om penge og økonomi.

]]]
Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
Støjberg er bare på toppen
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Bagholdet

Annonce:
Annonce: