Annonce:
Annonce:

Dårlig økonomi kan give dig stress

KLUMME: ekstrabladet.dk's ekspert i privatøkonomi giver gode råd om økonomi og deler ud af sine erfaringer

kan du ikke betale dine regninger og overskue din økonomi, kan det udløse stress. (Foto: Colourbox)
kan du ikke betale dine regninger og overskue din økonomi, kan det udløse stress. (Foto: Colourbox)
Annonce:
Følg Dine penge

Stress og psykiske arbejdsskader er efterhånden hver mands eje. Det er alvorligt, især for den, det rammer, og selvfølgelig også for vedkommendes nærmeste, arbejdspladsen og i sidste ende samfundet.

Økonomisk stress kan være livstruende - få det frem, sig det til nogen, og få et bedre liv.

Bliv dine værste penge-vaner kvit

At være ramt af stress er meget alvorligt og kan være invaliderende - udfordringen ligger i at finde den rigtige årsag til stressen og få det rettet op. Økonomisk stress er et emne, der ikke bliver talt så meget om. Det bliver som al anden stress udløst af både små og store problemer.

Annonce:

Det er ikke nødvendigvis store økonomiske problemer, der giver stressen, men det er tankerne og følelserne om det, du ikke kan overskue, der giver dig stress. En floskel siger, at det ikke er det, du når, du får stress af, det er alt det, du ikke når. Det er de uåbnede rudekuverter, de manglende besøg i netbanken og ikke at tage telefonen, når bankrådgiveren ringer, og frygten for fremtiden, der giver dig stress.

Er din nabo lykkeligere end dig?

Livskriser kan give økonomisk stress
Økonomisk stress kan forårsages af de livskriser, som vi alle på et eller andet tidspunkt kommer igennem i løbet af livet.

• Skilsmisse

• Dødsfald

• Alvorlig sygdom

• Arbejdsløshed

Livskriserne kan i sig selv være livstruende, og under alle omstændigheder kaster de dig ud i et følelsesmæssigt stormvejr, hvor du har nok at gøre med at operere i det følelsesmæssigt oprørte hav, passe på dig selv og dine nærmeste - og derfor ikke har overskud til at få styr på økonomien.

Tag ansvar og bliv godkendt til huskøbet

Når du padler hid og did i din krise, og du samtidig ikke får tjekket netbank og åbnet kuverter, kommer søvnløsheden - og din følelsesmæssige rutsjetur bliver endnu stærkere. Du mister fuldstændig overblikket, og du kan ikke tænke på noget andet.

Annonce:

Små detaljer udløser også økonomisk stress
Måske vil din bankrådgiver ikke stille op til en god og konstruktiv samtale om fremtiden, fordi du er en 'mindre god' kunde.

Måske står du foran at skulle betale afdrag på dit kreditforeningslån og ved ikke præcis, hvordan det kan lade sig gøre.

Måske har du tendens til at bruge for mange penge hver måned, og du ved ikke, hvordan du skal ændre det.

Måske har du gennem tiden har fået lidt for mange lån, og nu skal der betales tilbage.

Sådan undgår du at blive ruineret af skilsmissen

Manglende viden og frygt kan sætte turbo på økonomisk stress. Viden, som du af gode grunde ikke har, og som du kan få ved at kontakte din bank eller tale med nogen, der ved det. Frygt, fordi du er bange for, hvad der skal ske med dig og familien i fremtiden. Når vi frygter fremtiden, kan vi rammes af angst, depression og sygdom, hvilket gør din situation endnu mere alvorlig.

Annonce:

Økonomisk stress kan blive livstruende, hvis du ikke tager det alvorligt, og desværre bliver det tit skubbet over i et hjørne, fordi det 'taler vi ikke om i vores familie'. Få det frem i lyset og få et bedre liv med den økonomi, du har.

Tal om det
Hvis du føler, at du har økonomisk stress, så begynd at tale om det. Desværre er det ikke 'tilladt' at tale om penge og økonomi i Danmark og slet ikke, hvis det er, fordi vi ikke har styr på vores økonomi. Men du er nødt til at sige det til nogen. Det kan være din partner, din familie, din bankrådgiver eller din arbejdsgiver.

Har du råd? Fem gode råd, før du køber hus

Ofte kan det at fortælle det til nogen være nok til, at der viser sig en løsning, måske at du selv kommer i tanker om noget, du kan gøre, eller at vedkommende kan hjælpe dig til en løsning.

Men pas på, hvem du talermed. Pas på dem, der lige præcis ved, hvad der er bedst for dig. Og pas på dem, der fortæller dig, hvad de har gjort, som har virket for dem, og derfor mener de også, at det virker for dig. Det er ikke det, du har brug for - du skal finde den løsning, der passer til dig.

Annonce:

Pas især på de 'venlige' mennesker, der siger, at det er for dårligt, at du ikke har styr på din økonomi - det er jo ikke så svært. Økonomisk fordømmelse og mennesker, der ikke holder sig tilbage fra at fordømme andre, er der rigeligt af. Oplever du det, så find en anden, som forstår dig. Der er endnu ingen, der er blevet større af at nedgøre andre.

Læs mere på Lone Eriksens blog www.styrpaapenge.dk

[[[

Ekstra Bladets ekspert i privatøkonomi

Lone Eriksen rådgiver til daglig private og iværksættere om økonomi og forretningsudvikling i sit eget firma, Styr på Penge.

Hun er uddannet i en bank og har arbejdet i filialnettet i 14 år, hvorefter hun i 7 år var uddannelseskonsulent og projektleder i BG Bank. Samtidig tog hun en uddannelse indenfor NLP.

Fra 2001 til 2007 var Lone Eriksen selvstændig coach, underviser og rådgiver, hvor hun arbejdede med lederudvikling, personlig udvikling og var mentor for mennesker, der af den ene eller den anden grund skulle finde nyt job. Desuden har hun været ansat hos EDC mæglerne som aut. vurderingskvinde og låneformidler for BRF kredit.

Lone er gift på 29. år og er mor til 2 drenge på 24 og 20 år.

Lone blev selvstændig rådgiver for private, da den såkaldte finanskrise startede, og hun blev en af dem, der skulle formidle kreditforeninger og bankers brutale omskiften over for den almindelige kunde. Fra den ene dag til den anden var det pludseligt umuligt at få hjælp til sin økonomi som privatperson.

Som privatrådgiver har hun opdaget, at det der fylder mest i danskernes bevidsthed er alt det, som de ikke får del i. Derfor er hendes fokus på den mentale økonomi – altså det, du tænker og føler om penge og økonomi.

Lone giver dig gode råd til, hvordan du kan komme videre i dit liv når det drejer sig om penge og økonomi.

]]]
Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
Støjberg er bare på toppen
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Bagholdet

Annonce:
Annonce: