Hjerternes tid er også lommesmerternes tid

KLUMME: ekstrabladet.dk's ekspert i privatøkonomi giver gode råd om økonomi og deler ud af sine erfaringer

I julen skal vi hygge os, og forventninger er store. Men med lidt omtanke kan du komme igennem julen uden kæmpeovertræk og dyre lån. (Foto: Polfoto)
I julen skal vi hygge os, og forventninger er store. Men med lidt omtanke kan du komme igennem julen uden kæmpeovertræk og dyre lån. (Foto: Polfoto)

To måneder til juleaften, butikkerne har sendt julekatalogerne ud, og nisser, engle og julemænd dukker op i alle butikshjørnerne. Julen er traditionernes tid - traditioner med hygge, mad, drikke og godt samvær med familie og venner. Men også tiden, hvor de økonomiske bekymringer dukker op.

Afliv de værste økonomiske traditioner
De gode traditioner er, når vi ser frem til at være sammen med mennesker, vi holder af, at give gaver og at være sammen og være noget for hinanden. De gode traditioner er kun en knivsæg fra at kunne vende sig til kedelige traditioner.

Dårlig økonomi kan give dig stress

Den værste kedelige tradition er, at der bliver trukket for mange uplanlagte beløb på dankortet, og den tradition kan føre over i en ny kedelig tradition - overtræk på kontoen eller for mange kontokort - og du kommer til at betale af på julen langt ind i det nye år.

Uanset om du har råd, eller du ikke har råd til at holde den jul, du gerne vil, kan det være en ide at sætte juletraditionerne under lup, inden vi alle sammen går i følelsesmæssigt juleselvsving.

Det er betydeligt nemmere at forholde sig rationelt til julen, når den er på afstand, end når det bimler og bamler med julemusik i alle krogene, og forventninger og ønsker bliver skruet op dag for dag.

5 juletraditioner under lup

Bliv dine værste penge-vaner kvit

1. Du mister overblikket over, hvor mange penge du bruger

Hvis det er blevet din tradition, skal du i gang med at undersøge følgende:

• Hvor stort julebudget er der i plads til i din økonomi

• Er der sparet op til julen i løbet af året, eller skal pengene tages ud af det månedlige budget?

• Hvor meget vil du bruge på gaver?

• Hvor meget vil du bruge på mad?

• Hvor meget vil du bruge på fester og gæster?

• Har du og familien egentlig brug for det nye juletøj?

2: Hvem giver du gaver i år?
Hvem plejer du at give gaver til, og skal det nødvendigvis forsætte. Kunne du måske anvende gavebudgettet til nogen, der har mere brug for det end tante Olga, som du måske ikke engang ser i julen, eller simpelthen skrue budgettet ned med 'tvangsgaver'.

Er din nabo lykkeligere end dig?

3: Hvad betyder det at give en gave for dig?
Der er ikke nogen skønnere end at give - men behøver det nødvendigvis være noget, der er købt. I en tid, hvor der er mangel på nærvær i samfundet, kan en del af de materielle gaver byttes ud med nærværsgaver til stor glæde for både giver og modtager.

Få råd til det, du vil ha'

Det kan være en tur i skoven - en kage på en efterårsdag, eller hvis du har ældre mennesker i familien, så er de generelt gladere for samvær end for pakker.

4: Antallet af julefrokoster, fester og gæster
Julefrokoster, fester og gæster er en vidunderlig og som regel temmelig dyr tradition, så hvis du ønsker at bruge færre penge på julen, kan det være en god ide at have fokus på denne tradition. Måske kan festerne udvikle sig til en sammenskudsjulefest i år, så alle giver noget, og værterne ikke nødvendigvis skal lave mad i mange timer.

5: Ønskeseddel, der primært består af overflødige ting
Besøg BR Legetøj en dag tæt på jul og opdag, hvor mange penge der bliver brugt på legetøj, som barnet hurtigt mister interessen for. Selvfølgelig skal børn have legetøj i julegave, men ofte får de alt for meget og kan ikke overskue det og glemmer det hurtigt igen.

Fem råd til at lære dit barn om penge

At lave en ønskeseddel, hvor der er ønsker, der enten varer længere tid, eller som er fornuftsbetonede, giver en bedre følelse hos giveren - og du sparer på din egen økonomi for at købe tøj, sko eller andet som barnet helt sikkert får brug for efter jul.

Dette råd kan voksne også nemt tage til sig. Tænk engang på, hvor mange du har fået en gave, som du har sat ind i skabet og efter et par måneder har glemt igen. Det er spild af penge og giver både giver og modtager en dårlig følelse af at have fået/givet en gave, der var nytteløs.

Et kritisk kig på julen og dine pengevaner kan være med til, at du afliver nogen af de værste økonomiske traditioner og kommer igennem julen med kontoen i behold.

Læs mere på Lone Eriksens blog www.styrpaapenge.dk

[[[

Ekstra Bladets ekspert i privatøkonomi

Lone Eriksen rådgiver til daglig private og iværksættere om økonomi og forretningsudvikling i sit eget firma, Styr på Penge.

Hun er uddannet i en bank og har arbejdet i filialnettet i 14 år, hvorefter hun i 7 år var uddannelseskonsulent og projektleder i BG Bank. Samtidig tog hun en uddannelse indenfor NLP.

Fra 2001 til 2007 var Lone Eriksen selvstændig coach, underviser og rådgiver, hvor hun arbejdede med lederudvikling, personlig udvikling og var mentor for mennesker, der af den ene eller den anden grund skulle finde nyt job. Desuden har hun været ansat hos EDC mæglerne som aut. vurderingskvinde og låneformidler for BRF kredit.

Lone er gift på 29. år og er mor til 2 drenge på 24 og 20 år.

Lone blev selvstændig rådgiver for private, da den såkaldte finanskrise startede, og hun blev en af dem, der skulle formidle kreditforeninger og bankers brutale omskiften over for den almindelige kunde. Fra den ene dag til den anden var det pludseligt umuligt at få hjælp til sin økonomi som privatperson.

Som privatrådgiver har hun opdaget, at det der fylder mest i danskernes bevidsthed er alt det, som de ikke får del i. Derfor er hendes fokus på den mentale økonomi – altså det, du tænker og føler om penge og økonomi.

Lone giver dig gode råd til, hvordan du kan komme videre i dit liv når det drejer sig om penge og økonomi.

]]]