Ugen i Aktieland: Kvinde står bag næste aktiekrak

Blød politik og en stilling som en af verdens mest indflydelsesrige mennesker kan sætte Janet Yellen i centrum af verdens næste aktiekrak

Janet Yellen kan blive en af verdens mest indflydelsesrige mennesker. Hun er tæt på at blive godkendt som den næste centralbankdirektør i USA, og så er hun ansvarlig for aktiemarkedet i hele verden. (Foto: AP)
Janet Yellen kan blive en af verdens mest indflydelsesrige mennesker. Hun er tæt på at blive godkendt som den næste centralbankdirektør i USA, og så er hun ansvarlig for aktiemarkedet i hele verden. (Foto: AP)

Når det næste aktiekrak kommer, vil en kvinde for første gang i historien spille en central rolle. USA's kommende leder af centralbanken, Janet Yellen, har flere gange talt aktierne op – og det samme skete torsdag.

Yellen er for tiden igennem høringer i Senatet for, at hun kan blive godkendt som den næste centralbankdirektør i USA. En af de mest indflydelsesrige poster globalt set.

Kvinde får nøglen til USA's pengetank

Yellen er kendt som en due, altså en der gerne vil føre så lempelig en pengepolitik som muligt med lave renter og med at trykke flere penge. Torsdag forsvarede hun igen den politik og understregede samtidig, at aktiemarkedet ikke er inde i en boble for tiden. Det sidste fik markedet til at stige yderligere, og der er ligesom nu givet tegn til, at markedet skal op.

Lehman Sisters
Ved finanskrisen blev det flere gange nævnt, at hvis det amerikanske finanshus Lehman Brothers havde heddet Lehman Sisters, så havde det selskab ikke taget så mange chancer, og var dermed ikke gået konkurs, hvilket for alvor sparkede finanskrisen i gang.

Det er flere gange hævdet, at hvis kvinder styrede den finansielle verden, så ville kriser kunne undgås. Det tror jeg ikke på, og derfor er det interessant, at en kvinde nu sparker yderligere gang i aktiefesten, for der vil komme et krak igen – det er i hele det kapitaliske systems DNA, men denne gang er det altså en kvinde, der har en af hovedrollerne.

Ingen vækst
Der er dermed udsigt til, at aktiefesten fortsætter, og det samme gør situationen med ingen vækst i Europa eller Danmark for den sags skyld.

Yellens kommentarer kom nemlig samtidig med, at der kom tal for den europæiske vækst, og de var mildest talt beskedne. Der er fortsat ingen vækst i regionen, men alligevel stiger aktierne.

Det faktum vil blive diskuteret af fremtidens økonomiske historikere, men indtil videre skal man blot nyde, at ens pensionspenge bliver mere værd – og det er jo egentlig ikke så ringe.

[[[[[

Finansmanden Martin Lykke, der i Danmark er medejer af npinvestor.dk og npforex.com, vil hver uge komme med sine kommentarer til, hvad der sker på aktiemarkedet.

Det sker under overskriften 'Ugen i Aktieland'.

Martin Lykke har de seneste 20 år beskæftiget sig med de finansielle markeder, hvoraf de seneste syv år har været fra verdens finansielle centrum, London. Via npinvestor.dk kan man som aktie-interesseret følge daglige nyheder og som det eneste sted i Danmark gratis se aktiekurser i realtid.

]]]]]