Annonce:
Annonce:

5 gode råd til en bedre økonomi i 2014

KLUMME: ekstrabladet.dk's ekspert i privatøkonomi giver gode råd om økonomi og deler ud af sine erfaringer

Skab dig et realistisk overblik over din økonomiske situation og hold månedlige topmøder med dig selv. Det er nogle af de gode råd for at få en bedre økonomi i 2014. (Foto: Colourbox)
Skab dig et realistisk overblik over din økonomiske situation og hold månedlige topmøder med dig selv. Det er nogle af de gode råd for at få en bedre økonomi i 2014. (Foto: Colourbox)
Annonce:
Følg Dine penge

Julen banker på og med den det nye år og alle nytårsforsætterne.

Penge og økonomi er noget, der optager de fleste mennesker - ikke mindst i en måned med mange udgifter. Når humøret stiger nytårsaften, er det ofte på et økonomisk vaklende grundlag og med intentionerne om at gøre noget andet end det sædvanlige.

Her er 5 forslag til hvordan du i det nye år kan ændre på dit forhold til dine penge.

1. Vær økonomisk ærlig
At være ærlig er noget, der ligger som en værdi hos de fleste mennesker, det ligger i den opdragelse, vi får i dette land - og derfor kan de fleste af os ikke lide at lyve.

Har du råd til at sove på D'Angleterre?

Desværre er det ikke sådan, når det drejer sig om penge og økonomi. Hver dag fortæller vi verden og os selv, hvem vi er økonomisk. Men er vi ærlige? Hvorfor bliver der løjet om penge og økonomi?

Annonce:

Fordi vi ikke kan lide at se sandheden i øjnene. Sandheden om, at vi lever et liv, vi måske slet ikke har råd til, sandheden om, at der er taget forskellige beslutninger i fortiden, der er grunden til den nuværende situation. En økonomisk sandhed, der kan betyde, at nogle mennesker, du holder af bliver såret, eller måske dig selv, fordi du skal ændre vaner og adfærd og skal give slip på noget værdifuldt.

Her er løsningen på dit økonomiske rod

Hver eneste beslutning, du tager med dine penge og din økonomi, stiller dig ved en korsvej mellem sandheden og løgnen. Beslut dig for, at i 2014 tager du altid den sande beslutning.

2. Accepter din situation
Det kan både være den økonomiske situation og den personlige situation. De fleste mennesker går rundt med et selvbillede, der har overskredet sidste salgsdato. Vi har tendens til at hænge fast i fortiden og til at lade fortiden definere os - både hvad angår penge, og hvem vi er som person.

F1-lånere kan (måske) snart sove trygt om natten

Uanset hvordan din økonomiske situation ser ud, og hvad der er grunden til, at den er, som den er, er det vigtigt, at du kigger på den nu og accepterer situationen. Du må ikke lade fortiden definere din økonomi, og hvem du er. De valg, du tidligere har taget, har resulteret i din nuværende situation, og det kan ikke ændres - det eneste, der kan ændres, er din vurdering af den.

Annonce:

Analyser hele din økonomi og beslut dig for, om det er sådan, din situation skal være også i 2014, eller om du ønsker at ændre noget i dit liv. Hvis du drømmer om noget andet, er det nu, du skal handle - du må ikke vente på, at det sker af sig selv, for det gør det ikke. Fortiden har kun den magt over dig, som du giver den. Har du mistet penge eller taget nogle ukloge beslutninger gennem livet, så slut fred med det og kom videre.

3. Beslut dig for, hvad der er vigtigt for dig, og gør det
Du bliver nemt påvirket af andres meninger og holdninger til, hvordan livet er, og hvordan du skal skrue din økonomi sammen, hvad du skal investere i, hvilket kreditforeningslån du skal have, og hvilken bil der er den rigtige.

Andre kan aldrig tage beslutningen for dig - du må gøre det selv - det er dit liv, og du ved, hvad du vil opnå i livet, og derfor er du også nødt til at bestemme, hvad du vil med dine penge.

Hjerternes tid er også lommesmerternes tid

Du skal tænke på dig selv først, inden du tænker på det, som du kan købe for penge. Det kan være, at du skal betale gæld af, at du skal spare flere penge op til din pension, at du skal have tjekket dine forsikringer etc.

Annonce:

4. Hold et månedligt topmøde
Hvis du er ærlig, ved, hvordan din situation er, og ved, hvad der er vigtigt for dig, bliver det meget nemt at holde dette topmøde. Hvis du gør det en gang om måneden, vil du opdage, at for hver gang, du holder mødet, vil du får større indsigt i dit pengeforbrug og dine pengevarer, og du kan begynde at tage kontrollen over dit forbrug og din økonomi.

Pengemødets agenda kan være:

• Hvordan er den sidste måned gået - har du overholdt de aftaler, du har lavet med dig selv?

• Hvordan er den økonomiske situation?

• Hvilke behov har du i den kommende måned?

Bliv dine værste penge-vaner kvit

• Hvor stort et rådighedsbeløb har du?

• Hvordan kan du anvende dine penge bedst, så de giver dig den livskvalitet, du gerne vil have?

5. Hold følelserne udenfor
Penge og følelser er tæt forbundne. Følelser som skyld, skam og flovhed kommer tit på banen, når der skal tales om penge. Øv dig i at observere dine pengevaner uden at 'fordømme'dem. Vær objektiv og spørg dig selv, hvad der er gået godt, og hvad der kunne være bedre - og tag så ved lære af det. Negative følelser og fordømmelse gør det svært at være ærlig over for sig selv og omgivelserne.

Glædelig jul og godt nytår!

[[[

(Fotograf: Søren Kristensen, SOLK)

Lone Eriksen, økonomisk coach og indehaver af Primaliva.dk, som indtil november 2013 var www.Styrpaapenge.dk

Lone arbejder med økonomisk udvikling gennem paradigmeskift, fokus på mentale forandringsprocesser og ændring af pengevaner.

Lone har mere end 20 års erfaring både fra bank, kreditforening og ejendomsmægler og har suppleret sine finansielle erfaringer med studier i NLP.

Lone har været selvstændig siden 2010.

]]]
Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
Svulster og skandaler trives i tavshed
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Bagholdet

Annonce:
Annonce: