Annonce:
Annonce:

Derfor bliver dine penge-drømme aldrig til noget

ekstrabladet.dk's ekspert i privatøkonomi giver gode råd om økonomi og deler ud af sine erfaringer

Tag dig sammen! Hvis du vil ændre dine pengevaner, kræver det arbejde og fokus. (Foto: Colourbox)
Tag dig sammen! Hvis du vil ændre dine pengevaner, kræver det arbejde og fokus. (Foto: Colourbox)
Annonce:
Følg Dine penge

2014 ligger åben foran dig som en ny notesbog uden indhold. Det er dig, der kommer til at fylde notesbogen med de valg, du tager gennem det år, der kommer. Det kan også være, at du blot tager bogen fra sidste år eller fra forrige år, fordi der endnu ikke er skrevet noget i den.

Det er rasende nemt at fortsætte med at gøre det, du altid har gjort, og måske tænker du: De forandringer, jeg ønsker, kan enten ikke lade sig gøre, eller jeg gør det næste år. Du må tage ansvaret for dit liv, frigøre dig fra din økonomiske offerrolle, op på kamppladsen og være med til at skabe kampen.

5 gode råd til en bedre økonomi i 2014

Annonce:

De forandringer, du drømmer om, kan som udgangspunkt gennemføres, hvis du ønsker det, men det kræver, at du er villig til at gøre det, der skal gøres, for at skabe forandringen. Der er mange drømme, der ikke bliver til noget, fordi pengene er en begrænsning.

Måske kræver det, at du begynder at tænke på din økonomiske situation på en anden måde, end du plejer. Hvis du hver dag kigger på din konto og tænker – 'det har jeg ikke råd til' – så får du aldrig råd til det. Du bliver offer for det resultat, der er i dag, og som er en konsekvens af dine handlinger i fortiden.

Hvis du vil ud af den offerrolle, er du nødt til at have fokus på dit mål og gå efter det uanset hvordan din situation er.

Sådan får du flere penge ud af dem, du har

Det, der skal gøres, kan blive en stor udfordring, fordi det kræver, at du gør noget nyt, som du ikke før har gjort. Når du ikke har gjort det, er det, fordi du ikke er villig til at gøre det. Enhver lille forandring i dit liv kræver opmærksomhed og fokus, så derfor er det vigtigt, at du sætter dig realistiske mål for, hvad du vil gøre.

Annonce:

Her er nogle faldgruber, du skal passe særligt på:

Du glemmer dine nye planer
Kender du det, at når du har sat dig et mål, og der er gået nogle dage eller uger, så er det som om, at du falder lidt af på den, så kommer du tilbage til de gamle vaner og glemmer dine nye intentioner og planer?

Dårlig økonomi kan give dig stress

Det er dine gamle vaner, der tager over. Nu har du været ude af kurs i en periode - i retning af dit nye liv - nu kommer de gamle programmeringer på banen og vil gøre alt for at få dig tilbage til det gode trygge liv, som du kender, og som du ikke nødvendigvis er glad for, men som vanerne helst vil fastholde dig i.

Annonce:

Din fremtidslinje bliver kortere og kortere
Hvis du er typen, hvor det ene år går efter det andet, og du skubber forandringerne foran dig, er du nødt til at stoppe op og tag et kritisk kig på din tidslinje. For hvert år der går, bliver din fremtidslinje kortere og kortere, og sandsynligheden for, du får skabt den forandring eller realiseret den drøm, du har haft, bliver mindre og mindre.

Det er selvfølgelig i orden ikke at gå efter det, du drømmer om, fordi det er nemmere at ligge på sofaen med bekvemmelighedens tæppe over sig, og den dag, hvor du er færdig med livet, når du lige at tænke: Jeg gjorde det ikke, fordi det var besværligt.

Er du aktør eller observatør
De mennesker, der vælger at gå efter deres drømme, og som vælger at skabe de forandringer, de ønsker i deres liv, kan sammenlignes med en, der deltager i en boksekamp - det er ham, der får tæskene, der får blodtuden og det blå øje, det er ham, der nogle gange vinder og andre gange taber, det er ham, der bliver hånet, når det går skidt, og ham, der feteres, når det går godt - men han er med i kampen.

Bliv dine værste penge-vaner kvit

Annonce:

De mennesker, der ikke går efter deres drømme, bliver dommere og kritikere. Det er dem, der mener, de har retten og ikke mindst forpligtigelsen til at kritisere og dømme det, andre gør, og som de ikke selv er villige til at gøre. De får aldrig en blodtud eller et blåt øje, de får aldrig tæsk, de vinder aldrig, og de taber aldrig - de sidder i deres bløde stole og er tilskuere til det liv, der er på kamppladsen.

At være professionel bokser eller professionel livsskaber kræver mod og træning. Det kræver brede rygge at bære den kritik og de domme, der kommer fra dem, der aldrig har været på kamppladsen. Men de vil ikke bytte, fordi det er sjovere, og der er mere puls i at være aktør end observatør.

Hvordan ser din notesbog ud den 31. december 2014
Er siderne stadig tomme og med æselører, fordi du har forsøgt flere gange at fylde ud på siderne, men ikke har været villig til at skrive noget, eller er siderne fyldt op med spændende notater og farverige billeder og tegninger over det, du har skabt i 2014, og som du er stolt af at have gennemført?

Er din nabo lykkeligere end dig?

Du må tage ansvaret for dit liv, frigøre dig fra din økonomiske offerrolle, op på kamppladsen og være med til at skabe kampen.

Det er dit valg, du kan aldrig overlade ansvaret for dit liv til andre. Det handler ikke om, hvad der sker, men om, hvordan du forholder dig til det, der sker.

[[[

(Fotograf: Søren Kristensen, SOLK)

Lone Eriksen, økonomisk coach og indehaver af Primaliva.dk, som indtil november 2013 var www.Styrpaapenge.dk

Lone arbejder med økonomisk udvikling gennem paradigmeskift, fokus på mentale forandringsprocesser og ændring af pengevaner.

Lone har mere end 20 års erfaring både fra bank, kreditforening og ejendomsmægler og har suppleret sine finansielle erfaringer med studier i NLP.

Lone har været selvstændig siden 2010.

]]]
Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
Støjberg er bare på toppen
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Bagholdet

Annonce:
Annonce: