Annonce:
Annonce:

Se dine indre dæmoner i øjnene og slip dem

Når du tager dine indre dæmoner frem i lyset, forsvinder de, lover ekstrabladet.dk's ekspert i privatøkonomi

Du har sikkert mange gode forsætter, men det er nu, du skal tage dig sammen, hvis du ikke skal falde tilbage i den gamle vane. (Foto: Colourbox)
Du har sikkert mange gode forsætter, men det er nu, du skal tage dig sammen, hvis du ikke skal falde tilbage i den gamle vane. (Foto: Colourbox)
Annonce:
Følg Dine penge

Vi kan begynde at skimte februar i horisonten - hvordan går det med dine nye planer og strategier for 2014? Er du godt i gang, og forløber det, som du planlagde, eller har dine gamle vaner lige så stille og roligt taget magten igen?

Vaner er utroligt svære at ændre, fordi de er en tanke og en handling, som du har gjort rigtig mange gange, måske begyndte du allerede i din tidlige barndom, hvor det var de voksne, der lærte dig vanerne.

3 tips til hvordan du kommer videre, når du er fyret

Vaner er en automatisk handling, som kræver stor opmærksomhed for IKKE at gøre - du er faktisk vanens gidsel.

Vaner der begrænser dit liv
Der er selvfølgelig også gode vaner, og dem skal du beholde - dit fokus skal være på de vaner, der begrænser dig i at få det liv, du drømmer om. Vanen er programmeret i din krop og ligger dybt inde i kroppen. Vanen bliver aktiveret af tanker, følelser og handlinger.

Annonce:

Ønsker du at stoppe med at drikke kaffe, er 'fra i morgen stopper jeg med at drikke kaffe!' absolut ikke nok.

Derfor bliver dine penge-drømme aldrig til noget

Ønsker du at stoppe med at shoppe vildt på iPad'en er 'fra i aften stopper jeg med at købe smarte apps, når jeg ligger på sofaen og slapper af!' absolut heller ikke nok.

Du skal lave en plan for:

• Hvad vil du drikke i stedet for kaffe, eller hvad vil du gøre når du slapper af på sofaen? Det kan f.eks. være at drikke te, mælk eller vand. På sofaen kan du læse en bog, meditere, tale med dit barn?

5 gode råd til en bedre økonomi i 2014

• Hvordan vil du undgå at komme i de situationer, der udløser vanen? Hvis det første, du gør om morgenen, er at sætte kaffemaskinen i gang med at brygge din kaffe, så kan du starte dagen med et bad. Det giver dig tid til at reflektere over, at du faktisk har besluttet, at du er stoppet med at drikke kaffe og i stedet drikke te, vand eller mælk.

Annonce:

• I stedet for at slappe af på sofaen kan du måske vælge at slappe af i en stol - eller måske bare lade være med at tage iPad'en med i sofaen. Du gør noget andet, end du plejer, og kroppen bliver forvirret. Du får tid til at gøre det nye, som du har sat dig for.

Vaner har det med at hænge godt fast og er svære at slippe - første skridt er en større opmærksomhed på de tanker og følelser, du har, og de ting, du gør.

Her er løsningen på dit økonomiske rod

Er du bange for succes?
En anden grund til, at dine nye planer for et bedre år er gået i vasken, er, at du kan være bange for succes. Det er blevet moderne at tale om succes og ønske sig succes, og vi er alle sammen ansvarlige for vores egen succes.

Hvorfor lykkes det så ikke, selvom du har sat dig et mål, og planerne og strategierne er klar, og det ser ud til, at det kan lade sig gøre. Det er, som om du ikke rigtigt kommer i gang, og når du gør, er det lidt tilfældigt, hvad der sker, og du forstår egentlig ikke hvorfor.

Annonce:

Det sker ofte, når det er større mål, der strækker sig over længere tid, og som kræver, at du har fokus på det hele tiden. Det kan f.eks. være at få begyndt at spare penge op til en ny bil, eller det kan være at stoppe med at ryge, at ændre sine kostvaner eller at søge et nyt arbejde eller at begynde som selvstændig.

Spørgsmål, der kan være relevante at stille dig selv, kan være:

Hvad vil der ske, når det lykkes for mig?

Hvilke forandringer vil det skabe i mit liv?

Det handler ikke om pistolsvarene som:

Få styr på økonomien - én gang for alle

Det bliver skønt, eller jeg får råd til mere, eller jeg bliver røgfri.

Tag et stykke papir og en blyant og sæt dig for dig selv i 30 minutter og skriv svarene ned på, hvad vil der ske for dig og dit liv, når det lykkes for dig?

Succes er aldrig kun lyserødt candyfloss

Det er meget sjældent, at det at nå sit mål kun er rosenrødt. At få succes - at nå sit mål - kræver forandringer, og forandringer har både positive og negative konsekvenser.

Annonce:

Det glemmer vi ofte, når vi arbejder med mål - så er der en tendens til kun at fokusere på de positive sider ved succesen, men det er de negative sider, der afholder os fra at gøre det, der skal gøres for at opnå succesen.

Dårlig økonomi kan give dig stress

En måde at komme dette til livs på er bevidst i 30 minutter at overveje, hvilke negative konsekvenser der vil være - og så arbejde med dem en efter en.

Stærke og mørke dæmoner
De negative sider ligger i din underbevidsthed og har sikkert ligget der i mange år, og måske har de udviklet sig til store og stærke dæmoner i mørket. Når de kommer frem i lyset, og du begynder at kigge på dem og undersøge dæmonerne - om de virkelig er så farlige, at de skal afholde dig fra at nå det, du drømmer om - har de en tendens til enten at krympe sig eller helt at forsvinde.

Er der stadig en rest af dem, må du arbejde med at acceptere dem som en del af dig og lære at leve med dem.

Bliv dine værste penge-vaner kvit

Når du kigger på dine dæmoner og er klar over, hvad det er, der holder dig tilbage, så kan du bevidst tale med dig selv om, om det virkelig skal afholde dig fra få det liv, det helbred og den økonomi, du drømmer om.

[[[

(Fotograf: Søren Kristensen, SOLK)

Lone Eriksen, økonomisk coach og indehaver af Primaliva.dk, som indtil november 2013 var www.Styrpaapenge.dk

Lone arbejder med økonomisk udvikling gennem paradigmeskift, fokus på mentale forandringsprocesser og ændring af pengevaner.

Lone har mere end 20 års erfaring både fra bank, kreditforening og ejendomsmægler og har suppleret sine finansielle erfaringer med studier i NLP.

Lone har været selvstændig siden 2010.

]]]
Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
Pas på ønsker i Venstre - de kan gå i opfyldelse
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

nyt billede

nyt billede

nyt billede

nyt billede

nyt billede

nyt billede

nyt billede

nyt billede

nyt billede

nyt billede

nyt billede

nyt billede

nyt billede

nyt billede

nyt billede

nyt billede

nyt billede

Annonce:

Bagholdet

Annonce:
Annonce: