Nu starter opgør om børnecheck til EU-borgere

Det her er lakmusprøven på, om man støtter den fri bevægelighed i EU, siger skatteministeren

Følg Dine penge

Regeringen fremsætter mandag et lovforslag, som giver EU-borgere ret til børnepenge fra første arbejdsdag i Danmark. Det skriver Jyllands-Posten.

Forslaget er et forsøg på at presse Venstre til at rette ind efter EU-retten og opgive det danske optjeningsprincip, som ellers siger, at det kræver to års arbejde i Danmark at få børnecheck.

- Det her er en lakmusprøve på, om man går ind for den fri bevægelighed. Hvis man gør, må man bringe dansk lovgivning i overensstemmelse med EU-retten, siger skatteminister Morten Østergaard (R) til Jyllands-Posten.

Han anklager Venstre og De Konservative for "uansvarlig EU-retlig selvtægt", fordi partierne er imod, at for eksempel lønmodtagere fra Østeuropa kan få børnepenge fra dag ét og sende dem hjem til deres børn, som ikke er i Danmark.

- Den juridiske vurdering er klar. EU-borgere har i al væsentlighed ret til børnecheck fra første dag, siger ministeren.

Men Venstre står fast. Partiet vil ikke støtte forslaget, siger politisk ordfører Ellen Trane Nørby (V).

- Regeringen er fuldstændig ligeglad med, hvordan vi fremtidssikrer danske velfærdsydelser og synes åbenbart, at det er rimeligt, at man fra den første dag, man sætter benene i jordbærmarken, kan sende børnepenge hjem til sine børn, siger hun.

Også i resten af Folketinget er der skepsis over for EU-reglerne. Siden sommer har regeringen på opfordring fra EU administreret imod det optjeningsprincip, som den nuværende danske lov indeholder.

Seneste nyt

Det er ikke mere heltemodigt eller bonusværdigt at være sygeplejerske end sosu

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.