Ny chokregning: Din fjernvarme stiger 700 kroner

Dyrere at få varmen de kommende år - statskassen skal nemlig have mere, hver gang du fryser

Du varmer også statskassen, når du skruer op her. (Foto: Ole Lind/Jyllands-Posten)
Du varmer også statskassen, når du skruer op her. (Foto: Ole Lind/Jyllands-Posten)

Regeringen havde egentligt lagt i kakkelovnen til, at både hus og lejlighedsejere skulle til lommen for at sikre statskassen en merindtægt på 1,4 milliarder kroner allerede fra 2014 gennem den såkaldte forsyningssikkerhedsafgift.

I 2020 skal den indbringe 2,8 mia. kr. til statskassen.

Varmer statskassen
Men loven er ikke endeligt vedtaget, fordi regeringen har svært ved at finde ud af, hvordan beskatningen i praksis skal udformes.

Men ekstraregningen kommer skam.

Afgiftsbombe detonerer snart

Ifølge Dansk Fjernvarme må fjernvarmeforbrugerne regne med en ekstraregning på 700 kroner i gennemsnit i 2014 på grund af både forsyningssikkerhedsafgift og almindelig prisudvikling.

- Vi må forvente, at forsyningssikkerhedsafgiften bliver vedtaget, fordi statskassen skal have sine penge.

- Muligvis indføres den først fra 2015, men faktum er, at det bliver dyrere at være fjernevarmekunde de kommende år, siger Kim Mortensen, der er direktør i Dansk Fjernvarme.

Skruer op overalt
Brancheforeningen har beregnet, at den årlige forsyningssikkerhedsafgift på et standardhus frem til 2020 næsten fordobles på fjernvarme, der er baseret på kul.

Fra 910 kroner i 2014 til 1741 kroner om året i 2020.

Afgifter på himmelflugt: Se hvor meget de stiger

De miljørigtige husejere, der får fjernvarme fra halm, flis eller træpiller, får tredoblet deres forsyningssikkerhedsafgift frem til 2020. Fra 1346 kroner i dag til 3506 kroner i 2020.

Også husstande med oliefyr og naturgas mærker statens afgiftshammer. Her fordobles forsyningssikkerheds-afgiften frem til 2020.