Annonce:
Annonce:

Din hjælp smadrer dit barns økonomi

ekstrabladet.dk's ekspert i privatøkonomi giver dig hver uge gode råd om finansbranchen og hjælper dig til at få styr på din økonomi

Vi vil på ferie hvert år. Også selvom vi ikke har råd. Så må mor og far betale - igen. (Foto: Colourbox)
Vi vil på ferie hvert år. Også selvom vi ikke har råd. Så må mor og far betale - igen. (Foto: Colourbox)
Annonce:
Følg Dine penge

Hoteleksperten Hotels.com har netop offentliggjort en undersøgelse, der viser, at mange voksne får betalt hele ferien eller får store tilskud til ferien af forældre eller svigerforældre. Yvonne Bonanati fra Hotels.com siger, at 'selv om der tales om slunkne privatøkonomier, er rejser og ferier efterhånden blevet et basiskrav for mange danskere'.

Voksne får ferien betalt af mor og far

Forældre har altid støttet deres børn ud fra de muligheder, der har været.I tidligere generationer betød det noget, at der var en arv, når forældrene døde, men det er ikke så vigtigt i dag. En undersøgelse viser, at kun 10 procent af danskere over 60 år forsøger at tilpasse deres levestandard, så arven kan blive større.

Annonce:

Forskel på økonomisk støtte
Der er efter min mening forskel på, om du giver dine børn gaver, hjælper dem økonomisk med for eksempel uddannelse og bolig, eller om du simpelthen bare finansierer deres ferier og forbrug uden at stille krav om tilbagebetaling eller sætte en deadline for, hvornår det stopper.

Overlev den økonomiske katastrofe

Selvom Yvonne Bonanati udtaler, at rejser er et basiskrav, kan det vel diskuteres, om rejser ikke er et behov, der kan udsættes, til du selv kan finansiere det.

Økonomisk støtte til uddannelse eller køb af bolig er vel egentlig et forskud på arven og kan være med til at hjælpe de unge på vej, men at støtte sine børn med månedlige overførsler for at få budgettet og ikke mindst feriebudgettet til at hænge sammen, er efter min opfattelse noget, som både forældre og børn bør være opmærksomme på.

Alle kan komme i en situation, hvor der kan blive behov for 'overførselsindkomster' fra forældre, men det bør være undtagelsen og ikke reglen.

Annonce:

Økonomiske curlingforældre
Curlingforældre er de forældre, der fejer alle forhindringer væk, så deres børn kan gå gennem livet uden nogensinde at møde modstand eller selv skulle gøre noget for at nå deres mål. Det viser sig nu også i den økonomiske del af livet - selv i en høj alder.

Derfor betaler vi ikke af på lånet

Jeg kan sagtens sætte mig ind i, at det er synd for de voksne børn, at de ikke kan komme på de samme ferier som 'de andre'. Men at være en privat feriefond bidrager ikke til, at de voksne børn tager ansvar for deres økonomi og deres forbrug.

De økonomiske curlingforældre er med til at fastholde børnene i et overforbrug, som kan få alvorlige konsekvenser på længere sigt.

Annonce:

Verdens mest forgældede folk
Hvis du er vant til altid at få, hvad du ønsker, og der ikke bliver stillet nogen krav om selvbetaling, er det den adfærd, du bringer med dig ind i det rigtige voksenliv. Når den økonomiske støtte fra forældrene fortsætter langt op i voksenalderen, bliver det sværere og sværere at ændre adfærd. Det er altid sjovere at skrue op for forbruget end ned for forbruget. Jo mere voksen du er, jo sværere er det at undvære det årlige bidrag fra forældrenes feriefond.

Tag dog ansvar for din gæld

På et tidspunkt vil overførslen stoppe, når forældrene mener, at nu er børnene vel i stand til at klare sig. Men uanset hvor god løn du har, vil du have et overforbrug, hvis du hvert år har fået betalt dine ferier af dine forældre - og til den tid er ferier sikkert også et basisbehov, som bliver endnu vanskeligere at undvære.

I værste tilfælde ender det med gældsætning eller manglende evne til at kunne betale sine regninger. Ifølge OECD er danskerne verdens privatøkonomisk mest forgældede folk og mere end 5 procent af alle danskere over 18 år står registreret i RKI.

Læs mere på Lone Eriksens blog www.styrpaapenge.dk

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
Claus Hjort Frederiksen kræver åbenhed – men dørene smækkes i
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Bagholdet

Annonce:
Annonce: