Annonce:
Annonce:

Politiet advarer: Pas på disse boligsvindlere

En ny type boligfuskere har vundet indpas på det desperate boligmarked for studerende

(Foto: Colourbox)
(Foto: Colourbox)
Annonce:
Følg Dine penge

Skruppelløse udlejere af enhver støbning har til alle tider forstået at udnytte boligmarkedet og desperate boligsøgende. Og i år, hvor antallet af boligløse studerende er rekordhøjt, har især én type af boligsvindlere fundet vej til de studerendes lommer.

Både Lejernes LO (LLO) og politiet advarer om 'de falske udlejere', der med det rette setup kan score op mod en halv million på et fupnummer.

Boligsvindler snyder studerende for 48.000

Annonce:

Fremlejer 'lånt' lejlighed
- Det mest brugte svindelnummer lige nu er, at den påståede udlejer skaffer sig adgang til en lejlighed - måske én han har lånt - og forsøger at leje den ud til flere forskellige lejere. Når de kommer for at se lejligheden, så får han lejerne til at skrive under på en lejekontrakt - måske presser han dem ved at sige, at der står mange i kø, fortæller direktør i Lejernes LO Claus Højte til ekstrabladet.dk.

Lejerne skynder sig måske at hæve og udbetale et depositum, og der betales typisk kontant. Når så lejeren vil flytte ind, er lejligheden jo beboet af andre. Den falske udlejer er derimod forsvundet.

Claus Højte vurderer, at samme lejlighed bliver tilbudt 10 til 15 forskellige lejere, før udlejeren fordufter. Med et depositum på 30-40.000 kroner har samme svindler altså scoret op mod en halv million kroner.

- Typisk skriver udlejer under med et falsk navn, så det er svært at opspore vedkommende. Vi gør, hvad vi kan for at hjælpe de studerende, men vi må ofte overlade sagerne til politiet.

Annonce:

Politiet: Pengene er væk
Hos Østjyllands Politi har man i år modtaget seks anmeldelser om fusk med lejeboliger, hvor en falsk – og i de tilfælde dansk – udlejer har franarret en lejer et depositum. Der er tale om svindel for over 100.000 kr. i alt. Københavns Politi vurderer, der er tale om et tilsvarende antal sager - altså seks i år.

- Vi ser rigtig mange af disse sager lige nu - og det er især studerende, det går ud over, forklarer politikommissær Erik Rørbæk Pedersen til ekstrabladet.dk.

Selv om denne type af sager ofte bliver opklaret og gerningsmanden fundet, er pengene væk inden, politiet når at reagere.

- Når det gælder danske udlejere, kan vi for det meste altid opklare sagen, og udlejeren får sin straf. Men pengene er ofte væk før, vi kan reagere. Den type personer har altid et uendeligt hul, som pengene ryger i - det kan være en narkogæld, der skal betales, uddyber politikommissæren.

Tag en voksen med på råd
Bliver depositumet betalt via en bankoverførsel, har politiet mulighed for at standse pengene - men der kan godt gå et par dage, og så er pengene for det meste hævet og brugt.

- Man må se i øjnene, at pengene er væk. Og politiet hjælper altså ikke med at kradse dem ind igen - modsat hvad folk tror. Derfor er det vigtigt, at de studerende er forsigtige og eventuelt tager en voksen med på råd, tilføjer Erik Rørbæk Pedersen.

Boligfusk.dk: Tager penge for løgnagtige annoncer

Undgå fupudlejerne

- Vær kritisk, især hvis du falder over et rigtig godt tilbud. Hvis noget ser ud til at være for godt til at være sandt – så er det for godt til at være sandt.

- Du skal aldrig betale noget, før du har set lejligheden.

- Hvis du er usikker på om udlejeren overhovedet har ret til at leje boligen ud til dig, så ring på ved naboen, for at høre om de kender udlejeren eller gå ind på www.ois.dk, og tjek hvem der ejer ejendommen eller lejligheden.

- Bevar roen og betal aldrig kontant, selv om du bliver presset.

- Det er altid en god idé at få en kvittering på de penge, du overfører. Underskriv aldrig en kontrakt uden at få den tjekket af en rådgiver – Lejernes Landsorganisation (LLO) eller en advokat.

- Find fejl og mangler inden 14 dage. Når du er flyttet ind i din lejlighed, skal du inden 14 dage sende en liste til udlejeren med fejl og mangler i lejligheden, så udlejeren ikke kræver, at det er ting, du skal betale for, når du flytter ud igen. Tag gode billeder som dokumentation. Fejl og mangler kan være alt fra en plet på gulvet til en dør, der mangler.

- Alt for høj leje og tidsbegrænsede lejekontrakter er hverdag på lejeboligmarkedet. Du kan, hvis du klager inden der er gået et år, få de penge, du har betalt for meget, tilbage. Klager du efter 1 år sættes huslejen ned fremover. Du kan kontakte LLO for at finde ud af, om prisen er okay. LLO kan også hjælpe dig med at få din sag i huslejenævnet. Hvis du har indgået en tidsbegrænset lejekontrakt, skal du være opmærksom på, at du kan hænges op på lejen i hele perioden. Søg rådgivning, inden du skriver under!

- Betal din leje og betal den til tiden. Der er ingen kære mor, hvis du ikke betaler din leje til tiden. Selv om du er utilfreds med boligen og den ikke er som du forventede eller du har en konflikt med din udlejer, skal du altid betale leje og varme. Ellers er der en overhængende fare for at blive sat på gaden med meget kort frist.

Kilde: Lejernes LO

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*

HA-rockere sigtet

HA-rockere sigtet

HA-rockere sigtet

HA-rockere sigtet

HA-rockere sigtet

HA-rockere sigtet

Annonce:

skandale-skole

skandale-skole

skandale-skole

skandale-skole

skandale-skole

skandale-skole

skandale-skole

skandale-skole

skandale-skole

skandale-skole

skandale-skole

skandale-skole

skandale-skole

skandale-skole

skandale-skole

skandale-skole

skandale-skole

Bar røv - eller vi betaler 143 milliarder
Annonce:
Annonce:
Annonce:
Annonce: