Skruppelløse udlejere af enhver støbning har til alle tider forstået at udnytte boligmarkedet og desperate boligsøgende. Og i år, hvor antallet af boligløse studerende er rekordhøjt, har især én type af boligsvindlere fundet vej til de studerendes lommer.
Både Lejernes LO (LLO) og politiet advarer om 'de falske udlejere', der med det rette setup kan score op mod en halv million på et fupnummer.
Boligsvindler snyder studerende for 48.000Fremlejer 'lånt' lejlighed
- Det mest brugte svindelnummer lige nu er, at den påståede udlejer skaffer sig adgang til en lejlighed - måske én han har lånt - og forsøger at leje den ud til flere forskellige lejere. Når de kommer for at se lejligheden, så får han lejerne til at skrive under på en lejekontrakt - måske presser han dem ved at sige, at der står mange i kø, fortæller direktør i Lejernes LO Claus Højte til ekstrabladet.dk.
Lejerne skynder sig måske at hæve og udbetale et depositum, og der betales typisk kontant. Når så lejeren vil flytte ind, er lejligheden jo beboet af andre. Den falske udlejer er derimod forsvundet.
Claus Højte vurderer, at samme lejlighed bliver tilbudt 10 til 15 forskellige lejere, før udlejeren fordufter. Med et depositum på 30-40.000 kroner har samme svindler altså scoret op mod en halv million kroner.
- Typisk skriver udlejer under med et falsk navn, så det er svært at opspore vedkommende. Vi gør, hvad vi kan for at hjælpe de studerende, men vi må ofte overlade sagerne til politiet.
Politiet: Pengene er væk
Hos Østjyllands Politi har man i år modtaget seks anmeldelser om fusk med lejeboliger, hvor en falsk – og i de tilfælde dansk – udlejer har franarret en lejer et depositum. Der er tale om svindel for over 100.000 kr. i alt. Københavns Politi vurderer, der er tale om et tilsvarende antal sager - altså seks i år.
- Vi ser rigtig mange af disse sager lige nu - og det er især studerende, det går ud over, forklarer politikommissær Erik Rørbæk Pedersen til ekstrabladet.dk.
Selv om denne type af sager ofte bliver opklaret og gerningsmanden fundet, er pengene væk inden, politiet når at reagere.
- Når det gælder danske udlejere, kan vi for det meste altid opklare sagen, og udlejeren får sin straf. Men pengene er ofte væk før, vi kan reagere. Den type personer har altid et uendeligt hul, som pengene ryger i - det kan være en narkogæld, der skal betales, uddyber politikommissæren.
Tag en voksen med på råd
Bliver depositumet betalt via en bankoverførsel, har politiet mulighed for at standse pengene - men der kan godt gå et par dage, og så er pengene for det meste hævet og brugt.
- Man må se i øjnene, at pengene er væk. Og politiet hjælper altså ikke med at kradse dem ind igen - modsat hvad folk tror. Derfor er det vigtigt, at de studerende er forsigtige og eventuelt tager en voksen med på råd, tilføjer Erik Rørbæk Pedersen.
Boligfusk.dk: Tager penge for løgnagtige annoncer