Annonce:
Annonce:

Få styr på økonomien - én gang for alle

KLUMME: ekstrabladet.dk's ekspert i privatøkonomi giver gode råd om økonomi og deler ud af sine erfaringer

Skal 2014 blot være en gentagelse af mange års økonomisk ørkenvandring? Det, du giver opmærksomhed og fokus, vil folde sig ud i dit liv. (Foto: Colourbox)
Skal 2014 blot være en gentagelse af mange års økonomisk ørkenvandring? Det, du giver opmærksomhed og fokus, vil folde sig ud i dit liv. (Foto: Colourbox)
Annonce:
Følg Dine penge

Inden længe står vi på trinnet til det nye år, og der bliver pustet nyt liv i nytårsforsætterne. Nytårsforsætter har det med at gentage sig år efter år, og år efter år falmer de stille og roligt, efterhånden som dagene og ugerne går inde i det nye år. Men hvorfor er det så svært at holde fast i nytårsforsætterne og andre mål, vi alle sammen på et eller tidspunkt har ”besluttet” os for her i livet?

Hjerternes tid er også lommesmerternes tid

En af grundene til, at vi når de resultater og mål, vi sætter os, er, at de er vigtige nok. Når vi ikke når dem, er det måske, fordi de bliver besluttet i et øjebliks tilstand af overstadighed eller i et øjeblik med frustration. Ofte er mål blevet besluttet, fordi andre har en forventning om, at vi skal gøre et eller andet, som vi måske inderst inde ikke har lyst til.

Annonce:

Du skal ændre vaner!
Når du sætter dig et mål, er det, fordi du endnu ikke har nået det, du ønsker. Det betyder, at du skal ændre dine vaner og gøre noget andet end det, du plejer. Dette 'noget andet' kan være ubehageligt eller unaturligt for dig, og du skal konstant have fokus på det, du skal gøre, i stedet for det, du ikke skal gøre.

Dårlig økonomi kan give dig stress

'Noget andet' kan skabe usikkerhed og nervøsitet, og derfor er det meget nemt at falde tilbage til de gode gamle vaner, som du kender, og som du ganske vist ikke er tilfreds med, men som på en eller anden måde er trygge for dig og dine omgivelser.

Når målet ikke er vigtigt nok, stopper du rejsen derhen - det bliver simpelthen for ubehageligt og for usikkert.

Det skal du overveje, når du sætter mål!
Når du sætter mål, er målet i sig selv ikke nok - du skal gøre dig følgende overvejelser:

• Hvad får jeg - helt personligt - ud af at nå mit mål?

• Hvad er det, der motiverer mig til at gøre det, der skal gøres - er det for at komme væk fra noget, jeg ikke bryder mig om, eller er det for at komme til noget, jeg har drømt om i lang tid?

Bliv dine værste penge-vaner kvit

• Er jeg villig til at gøre det, der skal gøres, også selv om det er ubehageligt?

Annonce:

• Hvordan forholder mine omgivelser sig til min proces. Vil de støtte op omkring min proces, eller vil de gøre alt for, at jeg skal blive, hvor jeg er?

Alfa og omega for at nå dit mål er, at du tager beslutningen om, at du vil nå målet, uanset omkostningerne. Det betyder også, at der bare ikke er nogen plan B - sagt på en anden måde: At falde tilbage til gamle vaner er bare ikke en mulighed!

Er din nabo lykkeligere end dig?

Slut med den økonomiske ørkenvandring
Sådan anvender du det i forhold til din økonomiske situation:

Uanset hvordan din situation er, kan den blive endnu bedre - du kan få endnu mere ud af dine penge, blive endnu hurtigere økonomisk uafhængig, eller hvad det er, du drømmer om.

• Brug resten af året til at undersøge, hvilke økonomiske drømme og mål, du har for det kommende år - og måske for resten af dit liv.

Annonce:

• Vær ærlig over for dig selv og erkend, om det virkelig er DIN drøm og DIT mål, eller om du er så meget påvirket af dine omgivelser, at du adopterer deres mål og drømme.

Har du råd? Fem gode råd, før du køber hus

Når du har besluttet dig for et mål, så stil dig selv spørgsmålet:

• Er du villig til at gøre det, der skal gøres, for at nå dit mål - det kan f.eks. være at stoppe med at købe takeaway eller at sælge sommerhuset eller at skille dig af med bil nummer to, måske skal du se dig om efter flere indtægtsmuligheder.

Hvis du ikke er villig til at gøre det, der skal gøres, så drop målet og find dig et nyt mål, hvor du er indstillet på at yde den indsats, der skal til.

Annonce:

Find en samarbejdspartner!
Når du er sikker på dit mål, og du er villig til at gøre det, der skal gøres, kan du begynde planlægningen af, hvordan du når dit mål. I denne fase kan det være en god ide at teame op med en anden - ven, kollega, partner eller coach - der kan fastholde dig i din beslutning, som kan give dig de nødvendige spark og fejre dine succeser, når du når dine delmål og dit mål.

Hvor går du hen, når gælden vokser dig over hovedet?

For at sikre, at du går den rigtige vej, og at du kan justere retningen, efterhånden som tiden går, har du brug for med jævne mellemrum at evaluere det, du har gjort.

– Har du stadig retning mod målet?

– Hvad er gået godt?

– Hvad kan du gøre bedre?

– Juster planen og ikke mindst tidsplanen, men tab aldrig målet af syne.

Top of the mind! Hold fokus på dit mål. Det, du giver opmærksomhed og fokus, vil folde sig ud i dit liv.

Læs mere på Lone Eriksens blog www.styrpaapenge.dk

[[[

Ekstra Bladets ekspert i privatøkonomi

Lone Eriksen rådgiver til daglig private og iværksættere om økonomi og forretningsudvikling i sit eget firma, Styr på Penge.

Hun er uddannet i en bank og har arbejdet i filialnettet i 14 år, hvorefter hun i 7 år var uddannelseskonsulent og projektleder i BG Bank. Samtidig tog hun en uddannelse indenfor NLP.

Fra 2001 til 2007 var Lone Eriksen selvstændig coach, underviser og rådgiver, hvor hun arbejdede med lederudvikling, personlig udvikling og var mentor for mennesker, der af den ene eller den anden grund skulle finde nyt job. Desuden har hun været ansat hos EDC mæglerne som aut. vurderingskvinde og låneformidler for BRF kredit.

Lone er gift på 29. år og er mor til 2 drenge på 24 og 20 år.

Lone blev selvstændig rådgiver for private, da den såkaldte finanskrise startede, og hun blev en af dem, der skulle formidle kreditforeninger og bankers brutale omskiften over for den almindelige kunde. Fra den ene dag til den anden var det pludseligt umuligt at få hjælp til sin økonomi som privatperson.

Som privatrådgiver har hun opdaget, at det der fylder mest i danskernes bevidsthed er alt det, som de ikke får del i. Derfor er hendes fokus på den mentale økonomi – altså det, du tænker og føler om penge og økonomi.

Lone giver dig gode råd til, hvordan du kan komme videre i dit liv når det drejer sig om penge og økonomi.

]]]
Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
Der er et mordforsøg i gang
Annonce:
Annonce:

Bagholdet

Annonce:
Annonce: