Kom af med din uoverskuelige gæld

Har du en stor gæld, bør du hurtigst muligt lægge en plan for at komme af med den

(Foto: Colourbox)
(Foto: Colourbox)

Rigtig mange danskere skylder penge væk, og en del har også mere gæld end godt er. Især unge mennesker er særligt udsatte, når det kommer til at drukne i gæld, skrev Politiken tidligere på året.

Antallet af unge, som har problemer med at betale af på deres SU-lån, er ifølge Politiken steget med 18 procent fra 2008 til 2010, og en opgørelse fra Experian, som står bag RKI-registret, har vist, at cirka 100.000 danskere under 40 år står i registret, fordi de ikke betaler af på deres gæld, skriver TV 2 i en artikel om emnet.

Er du et af de mange mennesker, som har så meget gæld, at det er svært at overskue din økonomi? Så er det om at komme i gang med at gøre noget ved det, for selv om det kan være svært at se i øjnene, at du har en stor gæld, forsvinder den ikke af sig selv.

Læs også: Fem bomber under din økonomi i 2014

Her kan du læse Penge- og Pensionspanelets råd til, hvordan du kommer af med din store gæld.

Stop med at låne penge
Først og fremmest skal du holde helt op med at låne flere penge. Lad være med at optage flere lån for at dække dine nuværende afbetalinger, og hvis du har kreditkort, kan du lukke dem.

Du kan også kontakte din bank og bede om at få et Visa Electron-kort i stedet for et dankort, så du ikke længere kan trække over på kontoen.

Skær ned på dit forbrug
Jo færre penge du bruger hver måned, jo flere penge har du til at betale din gæld af, så derfor skal du i gang med at skære ned på de ting, du bruger penge på.

Det kan være, du kan finde dig et billigere mobilabonnement, at du kan opsige abonnementer på blade, aviser, Netflix eller Spotify, og måske kan du lave madplan, så du også sparer på indkøb.

Husk også at gå på tilbudsjagt i supermarkederne, så du sparer penge på mad, og du kan overveje at få ordnet dit hår på den nærmeste frisørskole, da det som regel er billigere end hos en almindelig frisør.

Der er rigtig meget, du kan gøre for at spare penge i dagligdagen, og du skal gå dine udgifter meget grundigt efter for at finde ud af, hvor du kan skære ned, og hvad du helt kan lade være med at betale.

Kontakt Skat
Hvis du ikke er helt sikker på, at din forskudsopgørelse for 2013 er rigtig, skal du hurtigst muligt ringe til Skat og få hjælp til at lave opgørelsen. På den måde sikrer du, at du ikke lige pludselig får et stort skattesmæk oven i den gæld, du allerede kæmper med.

Kontakt kommunen
Får du ikke en særligt stor løn, eller er du på dagpenge eller kontanthjælp, kan det være, at du har ret til noget økonomisk støtte fra det offentlige.

Det kan din kommune hjælpe dig med, så det kan være en god idé at ringe og spørge, om du for eksempel kan være berettiget til boligstøtte, friplads i daginstitution, tilskud til medicin eller noget helt fjerde.

Skab et overblik
Du skal også have skabt et overblik over din gæld. Du skal finde ud af, hvor stor din gæld er, hvem du skylder den til, og hvilken rente du har lånt penge til. Lav en liste over alle dem, du skylder penge til, så du kan få det overblik.

Hvis du er registreret i RKI-registret, kan du kontakte Experian eller logge ind på virksomhedens hjemmeside med dit nemid og få oplysninger om, hvilken gæld du er registreret for.

Du kan også prøve debitorregistret og se, om du er registreret der.

Læg et budget
Når du har fået et fuldt overblik over, hvor store indtægter og udgifter du har, kan du begynde at lægge et godt budget, så du ved, hvor mange penge om måneden du kan betale gæld af med.

Læs også: Vind stort økonomitjek til 20.000 kroner

Hvis du ikke ved, hvad du skal regne med i dit budget, kan du finde forskellige skabeloner på internettet, hvor du kan få inspiration til dit eget budget.

Kontakt dine kreditorer
Når du har budgettet på plads, skal du i gang med at kontakte dem, du skylder penge. Det kan være, I kan lave en aftale om en plan for din afvikling af gælden, at du kan få slået lidt af gælden, eller at din kreditor kan sænke renten på lånet.

Efter du har talt med alle dine kreditorer, skal du lave en plan for, hvordan du afvikler gælden. Det kan være, at du vil starte med at betale mest af på lånene med de højste renter, eller at der er et lån, du skal have betalt hurtigt for at undgå inkasso.

Har du gæld til det offentlige - for eksempel skattegæld, bøder eller børnepenge - skal du kontakte Skats indrivelsescenter for at få lavet en aftale. Er det SU-lånet, du har svært ved at betale af på, er det Statens Administration, som skal hjælpe dig.