10 nytårsforsætter til din bolig

Drop nytårsforsætter om slankekure og motionscentre - gør i stedet 2015 til året, hvor du gør din bolig sundere, mere sikker og sparer penge. Her er vores 10 forslag

Har du styr på din røgalarm? Ellers: få dem sat op og tjekket batteriet. (Foto: Henrik Schütt/Polfoto)
Har du styr på din røgalarm? Ellers: få dem sat op og tjekket batteriet. (Foto: Henrik Schütt/Polfoto)

I 2015 kan dine nytårsforsætter handle om din bolig. Bolius.dk foreslår disse 10:

1. Jeg vil lufte oftere ud

Uanset årstid er det vigtigt at lufte ud i boligen, så du undgår skimmelsvamp. Eksperterne anbefaler 2-3 gange om dagen. Gør det til en vane at lufte ud om morgenen fx lige inden du går ud af døren og om aftenen, fx mens du børster tænder.

MERE: 10 gode råd om udluftning om vinteren

2. Jeg vil sætte røgalarmer op

600.000 danske hjem er uden røgalarm. Sidste år omkom 66 danskere i en brand, og ved 82 procent af dødsbrandene i Danmark er der ingen røgalarm i boligen. Røgalarmer er nok den billigste form for sikkerhed, du kan få, og har du ikke røgalarmer i huset, er det et nytårsforsæt, du kan tage forskud på allerede nu.

MERE: Røg- og brandalarmer

3. Jeg vil sætte elforbruget ned

Generelt stiger antallet af el-apparater i vores hjem og dermed også vores elforbrug. Men en typisk familie kan faktisk spare 10-15 procent på elregningen bare ved at blive opmærksom på forbruget.

LÆS OGSÅ: Få familien til at spare på el eller vand

4. Jeg vil spare på vandet

Blot små investeringer og ændringer af dine daglige vaner kan give besparelser i dit vandforbrug på op til 25 procent, og det kan ses på vandregningen. En typisk familie med 2 voksne og 2 børn bruger 440-500 liter vand i døgnet til madlavning, bad, tøjvask, opvask og toiletskyl, og det koster ca. 6.000 10.000 kr. om året, så der er store besparelser at hente.

MERE: Reducér din vandregning

5. Jeg vil fyre rigtigt og miljøvenligt

Knitrende ild i brændeovnen er hyggeligt, men det er vigtigt at fyre korrekt, så du får mere ud af dit brænde og forurener mindre.

BILLEDSERIE: Tænd rigtigt op og foruren mindre

6. Jeg vil være en god nabo

Nabostridigheder er en klar topscorer på spørgsmålet om, hvad der påvirker danskernes livskvalitet i boligen mest negativt, og skyggende træer, fælleshegn og støj fra plæneklipperen er bare nogle af de ting, som kan fremkalde nabostrid. Gør 2014 til året, hvor du bliver vejens bedste nabo.

7. Jeg vil lave en kompostbunke

Der er mange fordele ved at lave din egen kompost - du slipper for at køre haveaffaldet på genbrugspladsen, du genbruger køkkenaffald, du forbedrer jorden i din have, og du sparer penge til gødning. Så komposterer du ikke allerede, kan det være et godt nytårsforsæt for 2015.

MERE: Kompost

8. Jeg vil lave en regnvandsopsamling

Ved at opsamle og genbruge regnvandet fra husets tag kan du bidrage til, at vi også i fremtiden har rent drikkevand af god kvalitet. Du sparer også på dine udgifter til vand, og aflaster kloakkerne og nedsætter dermed risikoen for oversvømmelse. Opsaml regnvandet i enten i en regnvandstønde, en palletank eller i et regnvandsanlæg.

MERE: Genbrug af regnvand

9. Jeg vil rense og efterse mine tagrender

At rense tagrenderne 2 gange om året er punkt 1 i grønspættebogen for boligejere. Rens dem fx forår og efterår. Hvis dine tagrender er tilstoppede eller i stykker, er der stor risiko for dyre fugtskader på dit hus sokkel, facade og træværk.

MERE: Tjek husets tagrender

10. Jeg vil male mit udvendige træværk

Vindskeder, udhæng, vinduesrammer, træfacader og skur - træ, der ikke vedligeholdes, kan blive nedbrudt på blot 5 til 10 år. Derimod kan træ, der bliver vedligeholdt korrekt, holde i 500 år eller mere. Du undgår fx, at det bliver angrebet af råd eller svamp og gør det mere modstandsdygtigt overfor slid og nedbrydning fra solen.

MERE: Vedligeholdelse af udvendigt træværk

Grafikken er fjernet på grund af opdateringer på sitet.

0 kommentarer
Vis kommentarer