Afsløring: Derfor får singlerne aldrig en partner

Mange singler regner ikke med at flytte sammen med nogen – resten af livet, viser ny undersøgelse fra Bolius. Læs hvorfor flere vil bo alene

Forskerne er ikke i tvivl: vi er i gang med et opbrud i måden, vi danner par på i dag i forhold til tidligere, og at stadig flere ser det som attraktivt og socialt acceptabelt at bo alene. (Foto: Colourbox)
Forskerne er ikke i tvivl: vi er i gang med et opbrud i måden, vi danner par på i dag i forhold til tidligere, og at stadig flere ser det som attraktivt og socialt acceptabelt at bo alene. (Foto: Colourbox)

At være single og bo alene er ikke bare en fase, der skal overstås, inden man flytter sammen med den eneste ene. Mange regner med at blive boende alene resten af livet. 


Det viser en undersøgelse blandt 1.008 singler, som analyseinstituttet YouGov har gennemført for Bolius.dk

Samlet forventer næsten halvdelen af singlerne at fortsætte med at bo for sig selv. Jo ældre singlerne er, jo mere regner de med at blive boende alene.

Så mange forventer at bo alene

Vi spurgte singledanskerne: Ser du det at være single (at bo alene) som en overgangsfase eller som en livslang fase. Så mange svarede, at de forventer at bo alene altid:

18-29-årige: 7%


30-39-årige: 33%


40-49-årige: 37%


50-59-årige: 46%


60-69-årige: 67%


70+årige: 83%


Alle: 48%


Kvinder: 46%


Mænd: 49%


Enlige med børn: 27%


Enlige uden børn: 50%

Kilde: Undersøgelsen gennemført af YouGov for Bolius. Der er i alt gennemført 1.008 interviews med singledanskere i alderen 18-74 år i perioden 28. november til 1. december 2014. 


Flere end to tredjedele af de 60-69-årige singler svarer, at de forventer at blive boende alene altid, mens en tredjedel af de 30-39-årige heller ikke forventer at flytte sammen med nogen. Kun 1 procent vil flytte i bofællesskab.

Resultatet overrasker seniorforsker Toke Haunstrup Christensen fra Statens Byggeforskningsinstitut ved Aalborg Universitet. Han forsker i studier af boligbrug. 


- Vi har tidligere set denne tendens, men ikke så markant som i denne undersøgelse.

- Det bekræfter tilsyneladende, at vi er i gang med et opbrud i måden, vi danner par på i dag i forhold til tidligere, og at stadig flere ser det som attraktivt og socialt acceptabelt at bo alene, siger Toke Haunstrup Christensen til Bolius' magasin BEDRE HJEM.

Individualismen begynder tidligt

Sociolog og fremtidsforsker Birthe Linddal peger på de økonomiske forhold og lovændringer i Danmark, der understøtter individualismen og i højere grad muliggør singlelivsstilen. 


- I Folkeskoleloven har vi set et skifte fra, at lærerne skulle fokusere på klassens bedste til nu det enkelte barns udvikling.

- Pensionsloven er ændret, så ratepensioner, der før var fælleseje, nu er personlige, og man får også i nogle tilfælde flere børnepenge som enlig end som ægtepar, siger Birthe Linddal. 


LÆS OGSÅ: Her bor allerflest singler

Hun mener dog ikke, at drømmen om at have en fast partner også dermed er forsvundet. 


- At parforholdet stadig har bred appel ses i, at masser af litteratur og film handler om at finde den eneste ene. Der er få mennesker, der ikke på et eller andet plan er på jagt efter en kæreste.

- Der er en magnetisk kraft, en urkraft, der trækker folk mod familien og parforholdet. Men samtidig kan vi jo konstatere, at mange bliver skilt igen, siger Birthe Linddal.

Flere par bor ikke sammen

Det skyldes, at parforholdet kan have svære vilkår, når det kun er lysten, der skal drive værket, mener hun. 


- Derfor ser vi også stadig flere par, der ikke bor sammen.

LÆS OGSÅ: Boliger for singler – har du råd?

- Man har en partner, man dyrker sex med, rejser med og går ud med, men man vil selv bestemme, hvor sofaen skal stå, og blive ved med at spise sin egen speltfyldte, økologiske mad, forklarer Birthe Linddal.


Læs hele temaet om singler i BEDRE HJEM

Seneste nyt

En del gerningsmænd synes at gå fri

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste historier, så du altid får det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokale nyheder

Få nyheder fra dit nærområde, og hold dig opdateret på vejr, trafik og erhvervs-nyheder i dit nabolag.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant?? Gem artiklen til senere.