Knap en million bor alene

Antallet af danskere, der har valgt at bo alene, er steget og rammer snart en million

KNap en million mennesker har valgt at bo alene med alt, hvad dertil hører af madlavning til én, regninger, der kun er én til at betale og en hel sofa for sig selv. (Foto: Colourbox)
KNap en million mennesker har valgt at bo alene med alt, hvad dertil hører af madlavning til én, regninger, der kun er én til at betale og en hel sofa for sig selv. (Foto: Colourbox)

Flere og flere danskere behøver ikke tage hensyn til andre end sig selv, når de skal beslutte om det nu også er arvestykket fra tante Oda, der skal hænge over sofaen derhjemme.

Antallet af personer, der bor alene, er således steget, viser tal fra Danmarks Statistik. 999.000 husstande består af kun én person, og det er den familietype, som er steget mest over de seneste 20 år. Det svarer til 40 procent af det samlede antal husstande.

I løbet af de seneste 10 år er der kommet i alt 134.000 flere husstande. Det svarer til 5,5 procent. I mellemtiden er befolkningen steget med 4,1 procent.

Hvis ikke en, så to
Den næststørste gruppe efter dem, der bor alene, er husstande, som består af to personer. Der er 856.000 af den type husstande, og det svarer til en andel på 33 procent. Knap 5000 husstande er beboet af otte personer eller derover.

Det samlede antal af husstande er steget mest i det østjyske område omkring Aarhus. Her ligger seks af de i alt 10 kommuner, som har haft en tilvækst på over 10 procent.

Vallensbæk bygger ud
Størst er stigningen dog i sjællandske Vallensbæk, som har haft en stigning i antallet af husstande på 17 procent.

Størst fald i antallet af husstande ligger i det såkaldte Udkantsdanmark. Ud over ø-kommunerne Morsø, Læsø, Langeland, Ærø, Samsø og Bornholm, drejer det sig om Lolland, Lemvig og Tønder. Og så Rødovre.

Det største fald var i Læsø med en negativ vækst på 7,8 procent. Tallet er beregnet ud fra de nuværende kommunegrænser.