Boligejerne vælger igen flekslån

Meget lav rente kombineret med lav risiko for stigninger, har gjort korte rentetilpasningslån populære igen

Danske boligejere foretrækker igen flekslån og andre variabelt forrentede lån fremfor boliglån med fast rente.

Tal fra Nationalbanken viser, at boligejere i oktober optog nye lån med kort rentebindingsperiode for 11 milliarder kroner.

Foråret og sommeren bød ellers på en stigning i realkreditudlån med fast rente, men det har den senere tids forværring af den økonomiske situation sat en stopper for.

Læs også: Her er vinderne af fleksauktionerne

Renterne befinder sig på et meget lavt niveau, og det får igen boligejerne til at foretrække korte rentetilpasningslån.

- Det lave rentetilpasningsniveau er en kærkommen håndsrækning til boligejerne i en tid med en svag økonomisk udvikling, siger Peter Jayaswal, underdirektør i Realkreditrådet.

At renterne er så lave nu betyder ikke, at de ikke kan eller vil stige igen.

- Der er intet, der indikerer, at renten lige pludselig skulle stige eksplosivt fra den ene dag til den anden, men man skal være forberedt på, at renterne, og dermed ens ydelser, vil stige løbende, siger han.

Derfor er et godt råd fra Peter Jayaswal at bruge den lave rente, der er nu, til at få afdraget på sin gæld.

- Det er et rigtig godt og billigt lån, hvor du både skal betale mindre i rente og samtidig kan afdrage mere. Men gør du ikke det, løber du den risiko, at når renten stiger, har du ikke penge til at betale den højere ydelse på lånet, siger han.

For et halvt år siden var der ingen, der havde forudset, at renterne ville blive så lave, som de er. Nærmere tværtimod. Men så vendte udviklingen pludselig med gældskrisen i Grækenland og Portugal, og alle de forventede rentestigninger forduftede pludselig.

Realkredit Danmark er netop gået i gang med auktionerne, der skal fastsætte den nye rente på flekslån, og her er der lagt op til historisk lave renter på både de et-årige, de treårige og de femårige flekslån.

/ritzau/