Ny boligskat-model glæder De Radikale

Både De Radikale og finansministeren Bjarne Corydon slår fast, at boligskatten er fredet i mindst fire år

Når tiden og det politiske klima er modnet, vil boligskatten komme på dagsordenen.

Sådan lyder det fra De Radikale, som tager endog meget godt imod vismændenes forslag til en ny boligbeskatning. Det skriver Information.

Konkret foreslår topøkonomerne, at man indfører en ejendomsværdibeskatning på en procent.

Udfasning af rabat
For at undgå, at økonomisk pressede husejere må gå fra hus og hjem, skal der indføres en skatterabat, som i første omgang udligner udgifterne for husejerne.

Rabatten kan derpå udfases over en periode, så man sikrer stabilitet i en usikker periode.

- Det er meget interessant. Der er udarbejdet flere modeller, og den her er umiddelbart meget interessant, siger finansordfører Marianne Jelved (R).

Boligskat bearbejdes som efterløn
Hun understreger dog, at man står fast ved regeringsgrundlaget, som klart tilkendegiver, at boligskat og rentefradrag er fredet i indeværende valgperiode.

- Men modellen er så interessant, at den vil give anledning til diskussion. Politik handler også om at modne. I mange år troede ingen på, at man kunne afskaffe efterlønnen, siger den radikale ordfører.

Men hvis regeringen for alvor mener noget med at ville en større lighed i samfundet, må boligskatten nødvendigvis indgå i en kommende skattereform, lyder det fra Det Økonomiske Råd.

- Der har været en debat om, hvad man skal gøre for at omfordele penge, og der viser vores beregninger, at en millionærskat simpelthen ikke vil skaffe flere penge i kassen.

- Det mest naturlige redskab vil derfor være boligbeskatningen, siger økonomisk vismand og professor ved Københavns Universitet, Claus Thustrup Kreiner.

Fredet i fire år
Til den nye boligskattemodel siger finansminister Bjarne Corydon:

- Vi holder os til regeringsgrundlaget, som klart siger, at boligskatterne ligger fast de næste fire år.

På spørgsmålet om, hvorvidt han vil afvise, at modellen kan komme i spil i en kommende skattereform, siger han.

- Jeg afviser, at vi i løbet af de næste fire år kan hæve boligskatterne.