Så meget kræver Enhedslisten af din boliggevinst

Tjener du penge på fast ejendom, skal du betale op mod 60 procent til skattefar, mener Enhedslisten, der ikke vil lade boligejerne komme sovende til penge

Det er ikke småpenge, Frank Aaen, Johanne Schmidt-Nielsen og Per Clausen fra Enhedslisten, vil have ud af boligejere, der scorer penge på salg. Den står på både halve og hele millioner til skattefar. (Foto: Jens Dresling)
Det er ikke småpenge, Frank Aaen, Johanne Schmidt-Nielsen og Per Clausen fra Enhedslisten, vil have ud af boligejere, der scorer penge på salg. Den står på både halve og hele millioner til skattefar. (Foto: Jens Dresling)

Skattelunser på halve og hele millioner kroner er, hvad Enhedslisten planlægger at flå af danske boligejere. Hvis partiet får sin vilje skal der betales skat af værdistigninger på fast ejendom.

- Det, der skal betales, skal svare til personskatten på for eksempel 56 procent. Du skal betale skal af gevinsten, som hvis det var en lønindkomst, siger Enhedslistens finansordfører, Frank Aaen.

Har du købt et hus til en million kroner, som du nogle år efter kan sælge til to millioner kroner, skal du med Frank Aaens eget eksempel betale mere end en halv million kroner til skattefar.

Jo højere din indkomst og skatteprocent er, desto mindre får du altså ud af din bolighandel.

Høj indkomst, stort skattesmæk
- Hvornår skal skatten betales?

- Først, når pengene hæves til forbrug. Når man belåner friværdien, eller når boligen sælges. En værdistigning, der realiseres til forbrug, skal beskattes mindst som var det arbejdsindkomst.

Det skattegok, Enhedslisten vil give 'heldige' boligejere i nøden, kan dog i nogle tilfælde komme med forsinket kraft, tilføjer Frank Aaen:

- Hvis man sælger for at købe ny bolig, kan skatten dog indefryses i forhold til den nye bolig. Ellers har folk ikke råd til at flytte fra et hus til et andet hus.

Så skal skatten afleveres, når boligejeren en dag for eksempel flytter på plejehjem eller dør. I sidstnævnte tilfælde får dine børn altså mindre i arv.

Lån i friværdibeskattes straks
Men vil du, som mange mennesker gør, belåne friværdien i dit hus for eksempel for at købe en bil, falder hammeren med det samme:

- Her kan man regne med, at skatten skal betales af låneprovenuet.

Låneprovenu er det beløb, låntager rent faktisk modtager i kontanter fra kreditgiver. Vil du låne for eksempel 200.000 kroner i din friværdi til en ny bil, skal du altså, hvis vi holder fast i Frank Aaens eksempel med en personskat på 56 procent, aflevere mere end 100.000 kroner i skat.

Andelshavere går samme fremtid som boligejere i møde. De skal beskattes af værdistigninger - både ved salg og lån i andelsboligen.

- Scorer man arbejdsfri på en andelsbolig, skal man beskattes. Det skal alle arbejdsfri indtægter.

Også skat af andelsgevinster
Frank Aaen bor selv i en andelslejlighed, som han betaler cirka 6000 kroner for om måneden.

- Hvor meget gav du for din andel i sin tid, og hvor meget har du tjent på den?

- Jeg kan ikke huske præcis, hvor meget, jeg betalte, men det var i slutningen af firserne, og den var meget billig. Jeg har ikke tænkt mig at realisere min andelsbolig nu, men hvis jeg gjorde, ville jeg komme af med en væsentlig skat. Den er steget flere hundrede tusinde kroner i værdi.

Kan ikke trække tab fra i skat

- Men hvis man taber på en bolighandel, vil der så være mulighed for at trække tabet eller noget af det fra i skat?

- Nej, det er det samme som arbejdsløs. Man kan heller ikke trække manglende arbejdsindtægt fra i skat.

Forslaget om at ramme danske boligejere på værdistigninger går på at forhindre, at nogen kan komme sovende til penge.

- Man skal ikke beskattes mindre af en gevinst, man ikke har arbejdet for. Man skal beskattes mindst lige så meget, som hvis man har svedt for at få pengene.

Frank Aaen tilføjer, at S og SF ikke er helt enige i Enhedslistens udspil. Derfor har partiet foreslået, at den måske nye regering nedsætter en boligkommission.