Ekspert om EL's boligplan: Smuk, men tung

Enhedslistens skattesmæk til boligejere og andelshavere truer arbejdsmarkedet, mener samfundsøkonom

Enhedslistens plan om at beskatte boligejeres og andelshaveres værdistigninger er besværlig at føre ud i livet, mener økonomisk ekspert. (Foto: Colourbox)
Enhedslistens plan om at beskatte boligejeres og andelshaveres værdistigninger er besværlig at føre ud i livet, mener økonomisk ekspert. (Foto: Colourbox)

- Det lyder som et smukt, men tungt forslag at føre ud i virkeligheden.

Sådan siger Bent Greve, professor med speciale i blandt andet samfundsøkonomi på Institut for Samfund og Globalisering på Roskilde Universitet, om Enhedslistens plan om at kræve skat af gevinster på bolighandler.

Læs også: Så meget kræver Enhedslisten af din boliggevinst

Efter partiets plan skal værdistigninger på boliger beskattes efter boligejernes og andelshavernes personskat. Og det bliver ikke kun dyrt og besværligt for boligejerne, vurderer professoren.

Ifølge Enhedslistens udspil koster det dig ikke noget i skat her og nu, hvis du bare skal bruge pengene fra hussalget på at købe et nyt hus. Så kan skatten indefryses i forhold til den nye bolig.

- Ellers har folk ikke råd til at flytte fra et hus til et andet hus, lød det i går fra partiets finansordfører, Frank Aaen.

Det kan koste job
Men skattesmækket kan også forhindre nogen i at tage et nyt job, mener Bent Greve.

De fleste steder i provinsen er billigere at bo end i for eksempel København eller andre storbyer. Der kan derfor være et boligkup at gøre ved at sælge boligen i storbyen og købe et måske større, men billigere hus i provinsen.

- Hvis du så skal beskattes af gevinsten, bliver det pludselig for dyrt at tage et job i provinsen. For hvis du på et tidspunkt gerne vil tilbage at bo i for eksempel København, bliver det for dyrt at tage jobbet, når man skal beskattes af en mulig gevinst. Der er en risiko for, at skatteudspillet vil mindske fleksibiliteten på arbejdsmarkedet.

Skal betale skat af egne penge
Hvis du vil belåne din friværdi til for eksempel at købe en ny bil, skal skatten også falde prompte. Det mener Bent Greve også er problematisk:

- Man burde kunne optage lån i friværdien, da man jo også afdrager på tidligere gæld. Det kan ses som en slags opsparing, man har i huset, og man må vel gerne bruge sine egne penge .

Læs også: Læserne om boligforslag: Tænk dig om Frank

- Hvis bolig- eller andelshaver taber på en bolighandel, vil Enhedslisten ikke gøre tabet fradragsberettiget. Hvad mener du om det?

- Det burde være fradragsberettiget i en sådan plan. Det ville være logisk i forhold til symmetrien i skattesystemet. Skatten går begge veje, siger Bent Greve.

Han mener ligesom flere økonomer, at skattestoppet på boligbeskatning skal ophæves. Hvis ejendomsværdiskatten ikke havde været fastfrosset i kroner og ører siden 2001, så havde skatten fulgt prisudviklingen. Det havde givet Danmark et mindre hul i statskassen i dag, mener Greve.

Vil skabe problemer
Men han har det blandet med Enhedslistens forslag, som han mener vil skabe et bureaukratisk og administrativt problem:

- Hvis man forestiller sig et par, der flytter i hus, når de er nogle og 30, flytter et par gange eller bliver boende indtil de dør, kommer på omsorgscenter eller lignende 50 år senere, vil det kræve et kæmpe, uoverskueligt arbejde at finde hoved og hale i, hvad den mulige gevinst på bolighandlen er.

Det bliver altså vanskeligt at beregne skatten, hvis en familie for eksempel flere gange flytter fra en bolig til en anden og dermed flere gange får indefrosset skatten. Bent Greve mener, at det er kompliceret at have så mange data liggende, samtidig med, at der også skal tages højde for den generelle inflation.

- Og hvordan skal man gennemskue, hvor meget der er forbedringer (som ifølge Frank Aaen ikke skal beskattes, red.) af værdistigningen? Det vil kræve et særligt registreringssystem, hvor der skal indberettes forbedringer, der kan afskrives ved et salg. Det er en vanskelig bureaukratisk øvelse.

Læs også: Aaen vil afskaffe tvangsauktioner