De billigste boliglån vil blive dyrere

Selvom EU netop har fredet danske realkreditobligationer varsler realkreditten nye, dyrere boliglån

De etårige flekslåns forgyldte æra er ved at ebbe ud. Det skriver Morgenavisen Jyllands-Posten.

Selv om EU-Kommissionen først i 2015 vil fælde sin endelige dom over kvaliteten af de danske realkreditobligationer, bliver nye boligejere ifølge avisen formentlig allerede i 2012 afskåret fra at kunne købe de klassiske etårige rentetilpasningslån.

Vil de fortsat finansiere deres boliger med lån, hvor renterne tilpasses løbende, bliver det i form af nye lånetyper til forhøjede priser.

Det vil ifølge ejendomsbranchen sætte boligpriserne under endnu større pres, skriver Jyllands-Posten.

Flere realkreditinstitutter planlægger ifølge administrerende direktør for Realkreditrådet Karsten Beltoft at udvikle nye typer boliglån.

Det sker, efter at både EU-Komissionen, Nationalbanken, kreditvurderingsbureauer og investorer har kritiseret den danske model, hvor obligationer for mere end 700 milliarder kroner årligt sættes på auktion.

Sådanne årlige auktioner med så store beløb er alt for risikable, lyder kritikken.

Nye lånetyper kan for eksempel være lån baseret på obligationer med en løbetid på typisk tre år, hvor renterne stiger gradvist.

- Branchen er nødt til at forholde sig til den hårde kritik af F1-systemet. Derfor overvejes andre muligheder. Men det har sin pris, siger Karsten Beltoft, direktør for Realkreditforeningen, til Jyllands-Posten.

Følg Ekstra Bladet på Facebook HER