Hver 12. andel er truet af konkurs

Hver 12. andelsforening er teknisk insolvent. Til gengæld har tre ud af fire en rigtig sund økonomi

Hidtil har ingen har vidst, hvor mange andelsforeninger der er i fare for at gå konkurs.

Nu viser ikke tidligere offentliggjorte tal, at 7,7 procent af andelsboligforeningerne er teknisk insolvente og altså har en gæld, der overstiger ejendommens værdi, skriver Politiken.

- Det er et katastrofalt højt tal, for det er almindelige menneskers privatøkonomi, det rammer, siger cheføkonom Carsten Holdum fra Forbrugerrådet til avisen.

Han peger på, at disse foreninger er i fare for en konkurs, hvor beboerne mister deres indskud, som kan være på flere millioner kroner.

Opgørelsen bygger på vurderinger af 1449 andelsboligforeninger i hovedstaden, som Realkredit Danmark har samlet i den første analyse nogensinde af andelsboligforeningernes økonomi.

Ser man bort fra den gældsplagede gruppe, er kortlægningen en god nyhed for andelsboligmarkedet: Et stort flertal af foreningerne er langt fra konkurs. Tre ud af fire har gæld, som udgør under halvdelen af aktiverne.

- Boligkøbere bør med andre ord ikke automatisk afskrive andelsboliger som mulighed, siger cheføkonom i Realkredit Danmark Christian Hilligsøe Heinig til Politiken.

- Analysen viser, at gælden i langt de fleste andelsboligforeninger er langt lavere end de foreninger, som for tiden er i søgelyset for deres gældsproblemer.

Problemet er imidlertid, at det er umuligt for boligkøbere og selv bankrådgivere at gennemskue, hvilke foreninger der tilhører det gældsplagede mindretal.

Ingen af de 112 teknisk insolvente foreninger angiver nemlig i deres regnskaber, at de skylder mere væk, end de ejer, skriver Politiken.

Forbrugerrådet opfordrer til, at politikerne sætter faste regler for prissætning af andelsboliger, så forbrugerne kan gennemskue, om de køber en gældsfælde.

0 kommentarer
Vis kommentarer