Undgå at brænde nallerne på en andelsbolig

Der er mange økonomiske farer ved at købe en andelsbolig. Læs ekspertens gode råd til, hvordan du slipper uden om fælderne, her

Tjek andelsboligforeningen grundigt igennem for faldgruber som for eksempel dårlig økonomi, før du køber. Læs de gode råd til at undgå at brænde fingrene på en usund andelsboligforening neden for. (Foto: Colourbox)
Tjek andelsboligforeningen grundigt igennem for faldgruber som for eksempel dårlig økonomi, før du køber. Læs de gode råd til at undgå at brænde fingrene på en usund andelsboligforening neden for. (Foto: Colourbox)

En investering i en andelsbolig kan være en god måde at få både plads og god beliggenhed til billigere penge end en ejerbolig. Men du bør være varsom og undersøge boligforeningen grundigt, før du slår til.

Ekstra Bladet har fået økonomisk rådgiver Henrik Grave til at ridse fordele og ulemper op ved at købe en andelsbolig og give nogle gode råd.

En andel kan være en bombe
- Markedet for andelsboliger rummer både det bedste og det værste på hele boligmarkedet. Derfor er køb af en andelsbolig ikke automatisk det mest fornuftige valg, siger Grave.

Eksperten i andelsboliger, mener, at andelsboligen er en glimrende måde at bo på, men også kan være en bombe at sætte sig på.

- Det vigtigste er, at økonomien i en andelsforening er fornuftig. I foreningens regnskab skal man især se på størrelsen af foreningens gæld, om driften hænger sammen, om der afdrages på gælden, om der er fast eller variabel rente og om foreningens ejendom er vurderet til en rimelig pris.

LÆS HER OM JANNI MATHIASSEN, DER MED NØD OG NÆPPE UNDGIK EN ANDELSFÆLDE.

Tæt på fallittens rand
Grave forklarer, at mange nye andelsboligforeninger er tæt på fallittens rand på grund af de såkaldte renteswap og rentetrappelån. Den type andelsboliger skal man efter hans mening helt holde sig fra.

- Man skal dog ikke lade sig skræmme af historierne om de usunde foreninger og den dårlige økonomi. Det drejer sig trods alt af en forsvindende lille del af et ellers sundt og fornuftigt andelsboligmarked, siger Grave.

- Trods problemer rummer andelsboligen mange fordele og kan være smutvejen til drømmeboligen, og andelsboligen er et rigtigt godt alternativ til en ejerbolig. Og hvis man er typen, som gerne vil prutte om prisen, behøver man ikke at holde sig tilbage.

I en andelsboligforenings regnskab fastsættes en maksimalpris. Det er den pris, en sælger maksimalt kan kræve, når man ser bort fra forbedringer i andelen.

- Men faktum er, at der i dag handles om prisen på andelsboliger, nøjagtig som man oplever det med ejerlejligheder, siger Greve.

Hold øje med arealet!
- Er der andet man skal være særlig opmærksom på, når man køber andelsbolig?

- Ja. Jeg har konstateret, at arealet af en andelsbolig og en ejerlejlighed markedsføres forskelligt. I en andelsforening fordeles ejendommens areal ud på de enkelte andele. Her er det oplyste areal et bruttoareal. Anderledes med en ejerlejlighed. Her markedsføres boligens areal som et tinglyst boligareal. Et nettoareal, siger Henrik Grave og tilføjer:

– Sagt med andre ord så skal en andelsbolig på f.eks. 81 kvm. sammenlignes med en ejerbolig på ca. 74 kvm.