Få lejligheden solgt hurtigt

Op imod hver femte lejlighed, der bliver sat til salg, ryger af markedet inden for en måned. Vi har spurgt en mægler, hvordan du får hytten solgt

Boligmarkedet bliver erklæret dødt og permafrosset så ofte for tiden, at det lyder som om, der ikke bliver handlet en eneste bolig på det danske marked.

Men det er en sandhed med modifikationer: Tal fra sitet boligsiden.dk viser, at op imod hver femte ejerlejlighed (afhængigt af landsdel) bliver solgt inden for en måned af, at den kommer på markedet.

LÆS: Efterår på boligmarkedet

Det er især i København, at lejlighederne bliver solgt hurtigere. Her blev 18 procent af lejlighederne solgt inden for den første måned, hvilket er det højeste tal siden 2009. Muligvis fordi, forældre igen er begyndt at købe lejligheder til studielystne børn.

- Det er typisk 2-værelses lejligheder til mellem 1 og 2 millioner, og i størrelsesorden 50 til 70 kvadratmeter, der bliver solgt hurtigt, siger kommunikationsdirektør hos boligsiden.dk Birgit Daetz til ekstrabladet.dk.

Hvis du gerne vil have din lejlighed solgt hurtigtere end naboen, så er der to parametre, du kan skrue på: Pris og præsentation.

Regel nummer et: Skarp pris fra starten
Det klassiske mantra 'location, location, location' er i skæret af den bristede boligboble blevet erstattet af et nyt: 'pris, pris pris'.

- Det, folk i første omgang kigger efter, er en attraktiv kvadratmeterpris i forhold til sammenlignelige lejligheder, siger Lotte Andersen, der er ejendomsmægler og afdelingsleder i EDC-mægler Poul Erik Bech i Århus.

LÆS: Så meget kræver enhedslisten af din boliggevinst

Og det er rigtig vigtigt, at man sætter en skarp pris med det samme, i stedet for at sætte den lidt højt i forventning om at slå af prisen.

- Starter du for højt, så risikerer du, at lejligheden ligger for længe, og det i sig selv gør, at den bliver sværere at sælge. Folk tænker, at der må være noget galt med lejligheden, siden den ikke bliver solgt. Hvis man har to ens lejligheder til samme pris, hvor den ene har været til salg i 10 dage og den anden i 100, så vil folk vælge den, der har været til salg i 10 dage. Det er noget psykologisk, der sker, siger Lotte Andersen.

På den måde kan man blive tvunget ud i at slå så meget af prisn for at få solgt, at man havner længere nede end den, der sætter en konkurrencedygtig pris fra starten. Lotte Andersens erfaring er dog, at den bristede boligbobles realiteter er ved at sive ind hos de danske boligsælgere.

- Folk er blevet mere realistiske om, hvad deres lejligheder er værd, og er mere villige til at sætte en lavere pris fra starten, siger hun til ekstrabladet.dk.

LÆS: Sur røv for nye boligejere

Regel nummer to: En spand modehvid til hele hytten
Når prisen er sat, så er det frem med støvsugeren, eventuelt malerpenslen - og så kameraet.

- Det spiller også ind for salget, hvordan lejligheden fremtræder på nettet. Går man ind og kigger på de toværelses, som bliver solgt hurtigt, så har de både en attraktiv pris og et attraktivt præsentationsbillede, siger Lotte Andersen.

I første omgang handler det om at få ryddet godt og grundigt op, så der ikke ligger rod nogle steder. Har man mange møbler stående, kan man overveje at stille nogle af dem på loftet, så rummene ikke ser overfyldte ud.

En lys farve på væggene er også med til at give et godt indtryk, som gør, at lejligheden er mere appellerende for køberen, siger Lotte Andersen.

Lejlighedens stand spiller en del ind på købet - men man skal tænke sig om, inden man bruger penge på at fikse op på et slidt badeværelse eller køkken.

- Der er mange købere, der gerne vil foretage renoveringerne selv, og som udgangspunkt skal du ikke regne med, at du kan få pengene hjem for det. Men på den anden side, så kan det gøre, at du får lejligheden hurtigere solgt, fordi den kommer til at se mere attraktiv ud, siger Lotte Andersen.

LÆS: Boligkøbere sætter i stand for 214.000