Nye andelsforeninger bløder

Dårlig rådgivning fra advokater skyld i, at andelsforeninger er på røven

Flere nystiftede andelsforeninger lider i øjeblikket under store gældsbyrder, fordi de er blevet stiftet på et alt for optimistisk grundlag.

En del endda så meget, at de læner sig op af en truende konkurs. Det gælder blandt andet andelsboligforeningen Odinsvej og Thyra Danebod på Frederiksberg

Andelsforeningernes økonomi lider selvom de blev stiftet med hjælp fra diverse boligrådgivere og advokater.

– Mange af de her foreninger burde aldrig være stiftet. Mange nye andelshavere har fået dårlig rådgivning, siger Jan Hansen, der er direktør i Andelsboligforeningernes Fællesrepræsentation.

Scoret salær
Og det skyldes ikke mindst, at rådgiverne, som typisk er advokater, har scoret et enormt salær. Hvis ikke handlen gik igennem fik de ingenting.

– De har haft en interesse i, at det så billigt ud som muligt for andelshaverne. Derfor har de ikke rådgivet andelshaverne om den reelle omkostning, siger han.

Derudover har de fået valuarer til at 'overvurdere' ejendommene, så andelshaverne på en nat blev mange 100.000 kroner rigere. Men reelt var prisen på ejendommen pustet op af valuaren.

Trappelån
Mange af andelsforeningerne blev også finansieret gennem såkaldte trappelån, hvor huslejen starter med at være billig. Men efter få år stiger den med rekordfart. Samtidig har trappelånene udhulet andelsforeningernes egenkapital, fordi de regnskabsteknisk skal indgå som et potentielt tab.

Er du andelshaver og har du mistet dit indskud, fordi din forening er i økonomiske vanskeligheder, så skriv til Ekstra Bladet her.