Boligejer: Fortiden kan koste dig en formue

Et par fik en regning på 60.000 kroner, fordi der var spor af en boplads på deres grund - det er urimeligt mener både boligadvokater og Venstre, der nu vil have loven lavet om

Boligejerne og ikke museerne skal betale for udgravninger af historisk interesse. (Foto: Martin Palm, linkimage)
Boligejerne og ikke museerne skal betale for udgravninger af historisk interesse. (Foto: Martin Palm, linkimage)

Bygger du om på din grund og støder ind i fortidsminder, kan det blive en dyr affære, skriver Bolius.dk.

Ifølge museumsloven er det nemlig boligejerne og ikke museerne, som skal betale for udgravninger af historisk interesse. Og boligejerne kan straffes, hvis de ikke overholder loven.

Det er forkert, mener både formanden for Danske Boligadvokater og Venstre, der vil have loven lavet om.

- Der er disharmoni mellem rettigheder og pligter her. Boligejeren pålægges en masse pligter, men har til gengæld ingen rettigheder, siger formanden for Danske Boligadvokater, advokat Jan Schøtt-Petersen til Bolius magasin BEDRE HJEM.

Fik kæmperegning
Sidste år fik 20 danske boligejere foretaget enten større forundersøgelser eller egentlig arkæologiske undersøgelser. Tallet var dog større før finanskrisen, hvor byggeaktiviteten var større.

Anders Heding og Vibe Kroager var nogle af de uheldige boligejere, som endte med at få en regning på 60.000 kr., fordi der var spor efter en boplads på deres grund.

LÆS OGSÅ: De mærkeligste ting vi finder i boligen

Formanden for Parcelhusejernes Landsforening Allan Malskær finder loven urimelig og påpeger, at hvis der findes fortidslevn på en mark, skal landmanden ikke betale.

- Det giver den groteske logik, at hvis en boligejer finder guldhornene på en mark eller en strand, så kan han blive rig og berømt. Finder han dem i sin egen have, koster det ham penge og besvær, siger Allan Malskær til BEDRE HJEM.

Jelved: Bliver ikke ændret
Kulturminister Marianne Jelved er dog ikke til sinds at ændre loven. I en mail til BEDRE HJEM skriver hun, at den bedste løsning er at undlade at udgrave fortidsminderne.

’Derfor er loven indrettet sådan, at der er et økonomisk incitament til at flytte eller indrette byggeriet sådan, at fortidsminderne kan blive liggende uforstyrret i jorden,’ skriver ministeren blandt andet i mailen.

LÆS OGSÅ: Vi finder gravsten i haven

Men det er at ’vende sagen fuldstændig på hovedet’ siger Venstres medlem af By og Boligudvalget, Preben Bang Henriksen.

- Ministeren fremstiller det, som om at boligejerne graver på deres grund for at finde fortidslevn.

- Men det gør de jo ikke. De graver for at bygge en carport eller udvide deres hus, siger Preben Bang Henriksen til BEDRE HJEM.

Han lover at tage sagen op, hvis der kommer en borgerlig regering efter det kommende valg.

Grafikken er fjernet på grund af opdateringer på sitet.