Danmarks billigste huse: Sådan laver du et boligkup

Der er gode muligheder for at gøre et boligkup til få hundrede tusinde kroner, hvis man vel at mærke har den rette profil

Danmarks billigste huse: Sådan laver du et boligkup

Se med her, når Pernille Eriksen viser rundt i sit hus, der kun kostede 125.000 kroner. (Video: Ernst van Norde)

Kan et slidt hus til 50.000 kroner i Sønderjylland være en bedre investering end en treværelseslejlighed på Vesterbro til fire millioner?

Det mener ejendomsmægler Kjeld Faaborg fra Estate. Han solgte i september et hus i Hokkerup syd for Aabenraa til 50.000 kroner, hvilket gjorde det til Danmarks billigste på daværende tidspunkt.

– Vi er gudskelov ikke alle sammen københavnere. Egentlig så synes jeg ikke, det burde være så voldsomt attraktivt at købe en lejlighed til fire millioner i København, hvor radon farer op af undergrunden, og man er trafikalt generet. Der kan man få noget langt billigere i Sønderborg, Gråsten eller Nordborg, hvor der er arbejdspladser og naturskønt, siger han.

Pernille købte hus til 125.000 - se billederne før og efter

Curt Liliegreen, der er sekretariatschef hos Boligøkonomisk Videncenter, er derimod kritisk i forhold til at købe så billige huse.

Alarmklokker bipper
– At købe en ejendom, hvor andre mennesker som udgangspunkt ikke ønsker at bo, bør få de røde alarmklokker til at bippe. For der er jo en grund til det. Der er måske for langt til uddannelse, arbejdspladser, og sekundært til butikker, apotek, sygehus og politi.

Eller der kan være skavanker, som overrasker.

– Der kan være mange uforudsete problemer ved sådan et hus. Eksempelvis fugt i fundamentet og problemer med taget osv. Så kan det være bedre at købe noget, der er en anelse dyrere, men stadig billigt.

For Kjeld Faaborg er netop en lav anskaffelsessum på plussiden:

– Det er begrænset, hvad du kan tabe på dem i forhold til en lejlighed i København til flere millioner. Der kan komme en finanskrise, som gør, at du hurtigt taber en halv million kroner. Jeg ser det lidt som en tur i Tivoli, hvor man tager en tur i rutsjebanen. Man hopper på og af, men når der er tale om huse i nogle få hundredetusindekroners klassen, så åbner det for, at mange flere kan blive boligejere, siger ejendomsmægleren, der i år har solgt omkring ti boliger til mellem 50 og 250.000 kr.

Godt for den rigtige
Curt Liliegreen mener dog, at det kan være en god ide at købe et meget billigt hus – for nogen.

– Hvis folk har formodning om at blive boende, så tror jeg, at det er en god ide, for du kan købe det meget billigt. Især hvis du er håndværker eller kender nogen, har hænderne skruet godt på og er klar til at pendle.

– Men man skal forstå, hvad man går ind til. Hvis man gør det, så kan man selvfølgelig gøre det billigt.

Pernille købte hus til 125.000 kroner

En af de danskere, der har hoppet ud i et af de billige boligkøb er 33-årige Pernille Eriksen.

Hun valgte i sommer at bytte lejligheden i Randers ud med et landsbyhus på Amtsvejen i den lille landsby Lihme, der ligger vest for Skive.

Det blev hendes første boligkøb, og de 88 kvm., der blev bygget 1925, blev erhvervet for kun 125.000 kroner.

Du kan læse meget mere om Pernille og andre boligkøbere i EKSTRA.

Pernille købte hus til 125.000 - se billederne før og efter

Billige huse: Det skal man være opmærksom på

Man skal være kritisk og have gjort sig en masse tanker, inden man springer ud i et meget billigt boligkøb, fortæller Curt Liliegreen, der er sekretariatschef hos Boligøkonomisk Videncenter

Kend området

- Hvis man eksempelvis kommer fra Odense og flytter et mindre sted hen, så skal man vide hvordan det er at leve sådan et sted. Man bør kende området, det er mit råd.

Penge kommer ikke tilbage

- Du skal have en særlig profil, hvis det skal lade sig gøre. Man skal også være klar over, at det er en dårlig investering. Det er ikke penge, man får tilbage. Og det er ikke sådan, at de områder kommer tilbage i fremtiden.

Langt til arbejde og uddannelse

- Der kan være nogle problemer omkring transport, butikkers åbningstider osv. Der er måske også for langt til uddannelse, arbejdspladser, og sekundært til butikker, apotek, sygehus og politi. Man skal forstå, hvad man går ind til. Hvis man gør det, så kan man selvfølgelig gøre det billigt.

Uforudsete problemer

- Der kan være mange uforudsete problemer ved sådan et hus. Eksempelvis fugt i fundamentet og problemer med taget osv. Så kan det være bedre at købe noget, der er en anelse dyrere, men stadig billigt.

Pas på med istandsættelse

- Hvis du har en ejendom, der er meget lidt værd, så er den stadig lidt værd, selvom du så sætter den i stand. Så kan det ikke betale sig at smide rigtig mange penge i en istandsættelse. Du sætter for eksempel ikke nye vinduer i til 200.000, selvom det måske engang har været en flot murermestervilla. For du får ikke pengene hjem igen.

Overvej alternativer

- Hvis du for eksempel skal bruge halvanden million på at bygge et nyt hus, så kan du jo købe et eksisterende meget forment hus for det samme.

Det koster typisk i omegnen af 75.000 til 100.000 kr. at rive et hus ned.

Dyrere lån

- Hvis man ønsker at købe et af de meget billige huse, så bliver det ikke med et favorabelt realkredit lån. I stedet bliver det et banklån, hvis altså banken overhovedet ønsker at give det. Alternativt må man gå udenom banken for at kunne få et lån. Curt Liliegreen mener i øvrigt, at dette er helt fornuftigt, fordi det kan være meget vanskeligt at komme af med huset.