Forskerne advarer: Vi tænder alt for mange stearinlys

6 ud af 10 danskere tænder dagligt eller flere gange om ugen stearinlys i deres hjem, viser ny undersøgelse fra Bolius. Det er alt for meget, advarer to forskere nu - levende lys skader nemlig både indeklima og dit helbred

De mange tændte stearinlys er ikke kun hyggelige - de forpester indeklimaet og kan skade vores helbred. (Polfoto)
De mange tændte stearinlys er ikke kun hyggelige - de forpester indeklimaet og kan skade vores helbred. (Polfoto)

Danskerne er vilde med at tænde levende lys. Og de fleste nøjes langtfra med 2 lys på et bord.

En ny undersøgelse fra november 2014, som analyseinstituttet YouGov har lavet for Bolius, viser, at 6 ud af 10 tænder stearinlys dagligt eller flere gange om ugen i vinterhalvåret.

LÆS OGSÅ: 10 gode råd om stearinlys

- Det er et meget højt forbrug, men jeg er ikke overrasket. Det stemmer godt overens med en ny undersøgelse, hvor vi spurgte 7.000 danskere i 50'erne om deres forbrug af stearinlys.

- Her svarer knap halvdelen, at de tænder stearinlys mindst 4 gange om ugen i vinterhalvåret, siger professor i miljømedicin Steffen Loft fra Institut for Folkesundhedsvidenskab ved Københavns Universitet.

Stearinlys dårligt for indeklima og helbred
De mange tændte stearinlys er ikke kun hyggelige - de forpester indeklimaet og kan skade vores helbred.

Når du tænder stearinlys indendørs, udløser det en eksplosion af partikler i luften, som langt overstiger, hvad der fx udledes på en stærkt trafikeret vej.

Sodpartiklerne sætter sig ikke bare på vægge og vinduer, de kommer også ned i vores lunger.

LÆS OGSÅ: Undgå røg i stuen

Samtidig afgiver de levende lys også en vis mængde kvælstofdioxid, røggasser, som vi kender fra dieselbiler, og som kan skade lungerne.

- En ny undersøgelse af 78 personer i 58 københavnske boliger viser, at der er lidt nedsat lungefunktion og tegn på inflammation (betændelse) hos personerne i de hjem, hvor der var mange partikler fra stearinlys.

- Men vi ved ikke med sikkerhed, om det skyldtes partikelforureningen, siger Steffen Loft.

Bolius' undersøgelse viser, at trods viden om de skadelige følger ved levende lys, vil hver tredje kun skære lidt ned på forbruget i fremtiden, mens 14 procent vil fortsætte som hidtil. Blandt børnefamilierne er der dog en større vilje til at skære væsentligt ned på forbruget af stearinlys. (Foto: Peter Mydske/Polfoto)
Bolius' undersøgelse viser, at trods viden om de skadelige følger ved levende lys, vil hver tredje kun skære lidt ned på forbruget i fremtiden, mens 14 procent vil fortsætte som hidtil. Blandt børnefamilierne er der dog en større vilje til at skære væsentligt ned på forbruget af stearinlys. (Foto: Peter Mydske/Polfoto)
 

Han er ikke selv i tvivl om, at stearinlys påvirker vores lunger.

- Alle astmatikere, som jeg har talt med, og det er ret mange, siger, at de får det dårligt, hvis de kommer ind i et rum med mange stearinlys.

- Der kan være mange flere sundhedsskadelige følger af stearinlys, men der skal flere undersøgelser til, før vi har nok viden om det, påpeger Steffen Loft.

Nordjyder tror ikke, at stearinlys skader
Selv om både læger og indeklimaforskere advarer imod hyppig brug af stearinlys i hjemmet, har det tilsyneladende ikke smittet voldsomt af på danskernes adfærd, viser Bolius' undersøgelse.

Her svarer 4 ud af 10, at de slet ikke eller kun i mindre grad vurderer, at tændte stearinlys er farlige og belaster indeklimaet. Især nordjyderne er skeptiske. Næsten halvdelen ser ikke stearinlys som en særlig stor forurener.

LÆS OGSÅ: Undgå stearinlys, der sviner indeluften

Flest børnefamilier vil skære ned på stearinlys
Professor og indeklimaforsker Lars Gunnarsen fra Statens Byggeforskningsinstitut ved Aalborg Universitet er bekymret over danskernes høje forbrug af stearinlys, som er et af de af de største i verden.

- Lysene på juletræet og lagkagen til fødselsdage er traditioner, det er svært at lave om på.

- Men det daglige forbrug kan vi skære ned på, uden at det behøver gøre så ondt. Her kan hver enkelt let gøre noget, hvorimod det er sværere at løse problemet med den udendørs luftforurening, som vi i et vist omfang må leve med, siger Lars Gunnarsen.

LÆS OGSÅ: Partikelforurening i dit hjem er din egen skyld

Bolius' undersøgelse viser, at trods viden om de skadelige følger ved levende lys, vil hver tredje kun skære lidt ned på forbruget i fremtiden, mens 14 procent vil fortsætte som hidtil. Blandt børnefamilierne er der dog en større vilje til at skære væsentligt ned på forbruget af stearinlys.

Danskerne og stearinlys

39 procent af danskerne tænder dagligt eller næsten dagligt stearinlys i deres bolig i vinterhalvåret.

7 procent tænder aldrig stearinlys.

Især kvinder tænder ofte stearinlys, flest mænd tænder aldrig levende lys.

Især de ældre (+55) tænder dagligt lys. De tæller til gengæld færre lys ad gangen end de unge.

68 procent af alle danskere tænder 3-4 eller flere lys ad gangen.

Fyrfadslys er de mest populære lys blandt danskerne, 87 procent tænder fyrfadslys, 56 procent bloklys, 53 procent stagelys, mens 5 procent benytter glimmer- og duftlys.

Ca. hver femte lufter altid ud, når de har haft levende lys tændt i vinterhalvåret, men lige så mange svarer, at de aldrig lufter ud. 7 ud af 10 lufter mindst 5 minutter ud.

39 procent vurderer, at afbrænding af stearinlys ikke er farligt/belaster indeklimaet i deres hjem.

Kilde: YouGov-undersøgelse for Bolius, november 2014

Læs hele undersøgelsen om stearinlys her

Steffen Loft erkender, at det kan blive op ad bakke, hvis flere danskere skal omvendes til at droppe det høje forbrug af stearinlys, da vi i den grad forbinder det med hygge og livskvalitet, specielt i den mørke tid på året.

- Men ligesom vi i dag går meget op i at undgå hormonforstyrrende stoffer i hudplejeprodukter og pesticider i vores fødevarer, tror jeg på, at vi en dag vil gå lige så meget op i ikke at forurene den luft, som vi indånder i vores boliger, mener han.

Stearinlys: Husk at lufte ud
Ifølge Bolius' undersøgelse lufter hver femte altid ud med gennemtræk, når de har haft stearinlys tændt.

Men resten lufter kun ud en gang i mellem, sjældent eller aldrig, efter at de har haft levende lys tændt. Det bekymrer eksperterne.

- Det er bestemt ikke godt. Selv kunne jeg aldrig drømme om ikke at lufte ud, når der har været tændt stearinlys i rummet.

LÆS OGSÅ: 10 gode råd om udluftning

- Uanset, om vi har tændt levende lys eller ej, skal vi gøre det til en vane at lufte ud 3 gange om dagen med gennemtræk i 3 minutter ad gangen. Og derudover skal vi lufte ud, når vi har haft gæster eller har haft været tændt levende lys, råder fagekspert i Bolius, bygningskonstruktør Rados Nenadovic.

Udluftning hjælper - men kun lidt
Udluftning løser dog ikke hele problemet med forureningen og sundhedsfaren ved stearinlys, påpeger forskerne.

- Påvirkningen fra stearinlysene sker jo under alle omstændigheder, mens de er tændt, og du typisk sidder tæt på dem. Det kan udluftning ikke råde bod på, siger Steffen Loft.

Lars Gunnarsen tilføjer:

- Selvfølgelig kan man reducere forureningen fra stearinlys ved udluftning og ved at vælge lyskilder, der forurener mindst, fx fyrfadslys. Men det er minimalt, hvor meget det betyder i forhold til helt at lade være med at tænde stearinlys.

Sådan er undersøgelsen lavet

Undersøgelsen af danskernes forbrug af stearinlys er gennemført af analyseinstituttet YouGov og bygger på 1.005 interviews med danskere i alderen 18-74 år.

Undersøgelsen er gennemført i perioden 7.-9. november 2014 via internettet med udgangspunkt i YouGov Panelet.

Data er vejet på dimensionerne køn, alder og geografi på baggrund af et ideal fra Danmarks Statistik, således at resultaterne er repræsentative for befolkningen i relation til ovenstående målgruppe.

Læs hele undersøgelsen om stearinlys her

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.