Annonce:
Annonce:

Grimt, ja: Men paraboler er en menneskeret

Hvis du vil hente dit tv-signal via en parabol på husmuren, kan hverken din nabo eller kommunen sætte en stopper for parabol-planerne

Arkivfoto: Ole Frederiksen
Arkivfoto: Ole Frederiksen
Annonce:
Følg Dine penge

Du må gerne opsætte en parabol på din grund. Faktisk er det en menneskeret.

Det har EU slået fast med henvisning til bl.a. menneskeretskonventionens artikel 10, hvor der står, at enhver skal have frihed til at modtage eller meddele oplysninger eller tanker, uden indblanding fra offentlig myndighed og uden hensyn til landegrænser. Det skriver Bolius.dk.

LÆS OGSÅ: Antenner og paraboler

Kabel-tv, parabol eller antenne – du bestemmer selv

En ændring af planloven fra 1. januar 2014 har desuden afskaffet tilslutningspligten. Det betyder, at du nu frit kan vælge en tv-udbyder uden at være tvunget til at betale tilslutningsbidrag og faste årlige udgifter til et fællesantenneanlæg.

Dermed kan kommunen heller ikke længere afvise opsætning af parabol med den begrundelse, at de samme kanaler udbydes på et fællesantenneanlæg.

Kommuner ønsker at undgå paraboler

Annonce:

Mange boligejere kan læse i lokalplanen eller de tinglyste servitutter og deklarationer, der gælder for deres matrikel, at opsætning af parabol er forbudt. Sådanne forbud var almindelig praksis i kommunerne, før den Europæiske Menneskerettighedsdomstol i Strassburg afgjorde, at EU-borgere har ret til at opsætte en parabol.

I en lokalplan udarbejdet i år 2000 for en rækkehusbebyggelse i Ishøj Kommune kan man bl.a. læse, at der inden for lokalplanområdet ikke må opsættes udendørs tv- eller radioantenner, herunder paraboler uden Byrådets godkendelse.

Ishøj Kommune fjerner forbuddet i nye lokalplaner, men stiller til gengæld krav til, hvor boligejeren opsætter den. I en lokalplan for en boligbebyggelse står der fx., at parabolantenner ikke må være synlige fra vej og skal være placeret, så de er afskærmede af omgivende hæk eller fast hegn.

LÆS OGSÅ: Lokalplaner

Kommunen kan kræve, at parabolen ikke kan ses

EU-kommissionen anerkender, at arkitektoniske og æstetiske hensyn kan være berettigede, så længe de ikke griber ind i borgernes adgang til de ønskede tjenester, eller giver dem urimelige byrder.

Annonce:

Kommissionen giver følgende eksempler på betingelser, som myndighederne kan stille:

• Bestemmelser om, at parabolen bør opsættes på steder, der slet ikke eller kun i mindre grad er synlige fra offentlig vej

• Bestemmelser om, at enhver bruger kun må opsætte én antenne

• Bestemmelser med tilstrækkeligt begrundede krav til antennens udformning, mål eller farve

LÆS OGSÅ: Må du det på din altan?

Placér parabolen diskret

Det er en god idé at tage hensyn til dine naboer og omgivelser, når du vælger, hvor parabolen skal sidde. I langt de fleste tilfælde er det muligt at placere parabolen diskret. I modsætning til en antenne er parabolen nemlig ikke afhængig af at blive placeret højt. Det afgørende er, at den vender mod syd, og at der er frit udsyn fra dens skærm til det sted på himlen, hvor satellitten befinder sig.

LÆS ALT OM NABOER

Parabolen kan sættes op uden byggetilladelse

Annonce:

Det kræver heller ikke byggetilladelse at opsætte en parabol, og den skal ikke overholde en bestemt afstand til skel. Har parabolen en diameter over 1 meter, skal du dog anmelde det til kommunen, inden du sætter den op.

Husk at tjekke, om din kommune, grundejerforening eller ejerforening har særlige regler for, hvor du må sætte parabolen op, og hvor stor den må være.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Det er Mette Frederiksens egen skyld, at hun tvinges til at udskrive valg i utide
Annonce:

Mest læste lige nu

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Bag om dansk politik

Vis alle artiklerne

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Annonce:
Annonce: