Har du også møl: Sådan dræber du dem

Er der små huller i dit tøj, og flyver der grå-brune sværmere rundt i dit hjem? Så har du måske fået møl. Følg rådene her fra Bolius.dk, og der er gode chancer for, at du slipper af med de tøj-ædende insekter

De møl, der flyver rundt i dit hjem, kan du dræbe med en fluesmækker eller lignende. Er der mange, kan du bruge insektspray beregnet til brug mod flyvende insekter. (Polfoto)
De møl, der flyver rundt i dit hjem, kan du dræbe med en fluesmækker eller lignende. Er der mange, kan du bruge insektspray beregnet til brug mod flyvende insekter. (Polfoto)

Opdager du pludselig små huller eller tråde, der er løbet i tøj, tæpper eller møbelstof, og har du samtidig små grå-brune flyvende insekter i huset, så er der stor sandsynlighed for, at du har fået møl, skriver Bolius.dk.


Møl kan sidde i tøjet og kan på den måde sprede sig fra hus til hus. Bor du i lejlighed, kan møl sprede sig gennem rør og opgange.


LÆS OGSÅ: Dræb møl i madvarer

Det er møllenes larver, der laver huller i tøjet, og de lever i fx tøj og pelsværk, der ikke bruges så tit, i møbelbetræk og i uldtæpper og under reoler, skabe og sofaer.

Udover de flyvende møl, vil du ofte kunne se larverne, deres spind, larvehylstre og ekskrementer. 


LÆS OGSÅ: Sådan tørrer du bedst dit tøj

Der findes mange forskellige typer møl, og nogle af dem går i madvarer.

De to arter, der oftest angriber tøj og møbler går under betegnelsen klædemøl og pelsmøl.

Sådan slipper du af med møl

Det er altid en god idé at forhøre dig med en skadedyrsbekæmper, inden du går i gang med bekæmpelse af møl, men der er også mange ting, du kan gøre selv.

Hvis du har fået møl i dit tøj, kan du prøve følgende:

1. Tøm skabe og skuffer for tøj.

2. Støvsug skabet grundigt. Larverne kan have gemt sig i sprækker i skabet, i skuffer, ved lister i loftet samt i æsker og poser du evt. bruger til opbevaring.

3. Sprøjt med insektmiddel. Køb et middel til krybende og kravlende insekter, hvorpå der specifikt står, at det er godkendt til møl. Der skal også medfølge en vejledning til, hvordan du bruger midlet specifikt mod møl.

4. Udryd møllene i tøjet ved hjælp af en af disse metoder:

5. Vask ved 50 grader. Det slår møllene ihjel

LÆS OGSÅ: Skræm myrerne ud af huset

6. Frys tøjet. Put tøjet i fryseren 3-4 døgn ved -18°C, så slår du møl, larver og æg ihjel. Husk, at du ikke må pakke tøjet for tæt i fryseren, så kan den kolde luft ikke cirkulere, og du når ikke ned på -18°C.

7. Brug varme. Udsættes møllene for minimum 41°C i 4 timer, dør de. Læg fx tøjet ud i solen en varm sommerdag. Husk blot, at der konstant skal være  minimum 41°C i posen for at dræbe møllene.

8. Kemisk rensning er også effektivt til tøj eller pels, der ikke tåler vask.

9. Pak tøjet ind. Når alt tøj er behandlet mod møl, er det en god idé at pakke det tøj, du ikke bruger jævnligt, ind i tætsluttende plastikposer.

Polfoto
Polfoto

Møl i møbler og større gulvtæpper
Rengør grundigt med støvsuger. Bank evt. tæpper med tæppebanker og støvsug efterfølgende. Mølæggene ligger ganske løst og er meget skrøbelige, så mange vil blive ødelagt ved almindelig rengøring.

Behandl med flydende mølmiddel, efter du har rengjort grundigt. Følg brugsanvisningen nøje.

LÆS OGSÅ: Kend husets edderkopper bedre

Sæt møbler ud i frostvejr. Fryser det mindst -10°C udenfor, kan du stille møbler og hænge tæpper udenfor om natten og tage dem ind igen i varmen om dagen.

Gør dette et par dage i træk. Møllene kan godt tåle kuldegraderne i et stykke tid, men vekslen mellem kulde og varme dræber dem.

Møl, der flyver rundt
De møl, der flyver rundt i dit hjem, kan du dræbe med en fluesmækker eller lignende.

Er der mange, kan du bruge insektspray beregnet til brug mod flyvende insekter.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

Hvordan synes Mette Frederiksen selv, det går?