Hvor kommer nullermænd fra?

- Hvorfor er der altid nullermænd under sengen? Er de bange for lys – eller er de bare søvnige og har højdeskræk?

Nullermænd samler sig både under sengene, i hjørner, under spisestuebordet og omkring dine ledninger, hvis de ligger på gulvet. (Foto: Colourbox)
Nullermænd samler sig både under sengene, i hjørner, under spisestuebordet og omkring dine ledninger, hvis de ligger på gulvet. (Foto: Colourbox)

- Nullermænd kommer af sig selv. Alt andet skal man kæmpe for.

Citatet af journalist Anni Kjeldgaard er ikke helt forkert, for nullemænd kommer faktisk af sig selv.

Nullermænd består nemlig af det støv, der altid befinder sig i luften i din bolig, og som før eller siden vil falde ned på gulvet - og på dine hylder, bøger og møbler. Du kan ofte se støvpartiklerne 'danse' i luften, når solens stråler lyser ind i din bolig.

Læs også: Må du tage ting, der stillet til storskrald

Nullermænd samler sig om forhindringer på gulvet
Når de nedfaldne støvpartikler på gulvet udsættes for en luftstrøm - bevægelse - vil de samle sig som uldagtige nullermænd, når de støder på forhindringer som fx hår, hudceller, ekskrementer fra støvmider og tekstilfibre fra dyner og nattøj, hvilke især befinder sig omkring vores seng.

Læs også: Rengøring af boligen

Også krummer og døde stankelben kan fungere som samlingspunkter for støv, så det bliver til nullermænd - der i øvrigt hedder 'hybelkaniner' på norsk.

Hvis dine nullemænd især samler sig under sengen, er det fordi, der er mindre bevægelse her og deres rejse stopper. Og så kan det også være fordi du kommer sjældnere med din støvsuger her.

Fugt i boligen giver flere nullermænd
Lufter du for sjældent ud, vil støvpartiklerne falde endnu hurtigere ned, fordi de bliver tungere, når de optager luftens fugt. Og der vil dermed dannes flere nullermænd.

Læs også: Test: Så meget betyder udluftning for dit indeklima

Nullermænd 'danser' og vokser ved bevægelse
Nullermænd samler sig ikke kun under sengen, men også i hjørner, under spisestuebordet og omkring dine ledninger, hvis de ligger på gulvet. For nullermænd bevæger sig hen, hvor der ikke er bevægelse som fx mennesker, der går eller døre der åbnes og lukkes.

Når støvklumpen udsættes for luftstrøm, vil den 'danse' hen over gulvet og opsamle mere støv.

Sådan kan du komme af med dine nullermænd
Støvsug lidt oftere under din seng - fx et par gange om måneden.

1. Støvsug i det hele taget lidt oftere eller brug en mikrofibermoppe, hvis ikke du orker at støvsuge hver gang, du vil fjerne støv fra tæppeløse og glatte gulve. Støvsug gerne hver uge, hvis du har gulvtæppe.

2. Luft ud et par gange om dagen - fx 5-10 minutter om morgenen, når du står op, og når du kommer hjem fra arbejde. På den måde får du støv og fugt ud af indeluften.

3. Tør støv af mindst en gang om ugen.

4. Ryk sengen ud og støvsug grundigt et par gange om året - også for at se, om der evt. har samlet sig mug og skimmel.

5. Sæt dine ledninger op på væggen. Det vil både reducere antallet af nullermænd og gøre din bolig mere rengøringsvenlig.

6. Ryst puder, tæpper og dyner jævnligt - helst udendørs

Kilde: Bolius’ rengøringswekspert Fru Grøn alias husholdningsøkonom Annegrete Rasmussen

 

14 kommentarer
Vis kommentarer