Kæmpe boligcirkus: Tager penge for gratis annoncer

PENGEMASKINER: Boligdk.dk og findroomie.dk kopierer i stort omfang deres annoncer fra gratis hjemmesider – sælger dem som et dyrt abonnement til desperate boligsøgende

Hør her hvad den ene af direktørerne for boligdk.dk og findroomie.dk siger om kritikken.
Følg Dine penge

TIP OS: Kender du mere til boligdk.dk og findroomie.dk, hører vi gerne fra dig. Fortæl din historie i en mail til tech@eb.dk

Tusindvis af boligsøgende betaler dyrt for at få adgang til lejeboliger, som de gratis kan finde på for eksempel Den Blå Avis. Og i nogle tilfælde findes lejlighederne sandsynligvis slet ikke.

Det viser et omfattende datamateriale, som Ekstra Bladet de seneste uger har hentet fra to af Danmarks – ifølge siderne selv – største boligportaler, boligdk.dk og findroomie.dk. De er ejet af det samme firma i Aalborg, Estate Denmark ApS, men er i stort omfang en kopi af hinanden. Det får kunderne bare ikke at vide.

Så sent som i denne uge lå annoncen her fortsat på både boligdk.dk og findroomie.dk. Men lejligheden blev udlejet for snart tre måneder siden. Skærmdump
Så sent som i denne uge lå annoncen her fortsat på både boligdk.dk og findroomie.dk. Men lejligheden blev udlejet for snart tre måneder siden. Skærmdump

100 dage gamle
Kunderne får heller ikke besked om, at langt de fleste af annoncernes tekst og billeder er kopieret fra andre hjemmesider som Den Blå Avis, Findbolig.nu, Home.dk, Heimstaden.dk og flere boligselskaber.

Det betyder, at man betaler 299 kroner om måneden, som abonnementet koster, for boligannoncer, man ofte vil kunne se gratis andre steder.

Selvom kunder får et løfte om, at annoncerne bliver grundigt tjekket, så sker det ikke. Konsekvensen er, at de aktive annoncer på de to boligportaler i gennemsnit er over 100 dage gamle, hvilket er en urealistisk lang liggetid for en lejebolig i Danmark.

Det viser tallene

Den seneste måned har Ekstra Bladet indsamlet data om alle de annoncer, de betalende brugere bliver præsenteret for på boligdk.dk og findroomie.dk.

På den måde har vi kunne analysere annoncernes indhold og blandt andet dokumentere, hvor annoncerne kommer fra, hvor gamle de er, hvor de linker hen, og om de er lagt ind på begge portaler eller andre steder.

På findroomie.dk er 4466 af i alt 4974 annoncer kopieret fra andre sider. Det svarer til 90 procent af annoncerne. Hertil kommer 219 annoncer, som brugerne alene kan skrive en intern besked til.

På boligdk.dk er 4180 af i alt 4474 annoncer kopieret fra andre sider. Det svarer til 93 procent af annoncerne. Hertil kommer 152 annoncer, som brugerne alene kan skrive en intern besked til.

Kilde: Dataanalyse af stikprøve, april 2021

Fuppet på boligportaler: Sådan spotter du kopi-annoncerne

For længst udlejet
Boligerne er da også for længst udlejet, men bliver stadig præsenteret, som om man kan leje dem. Klikker man på linket i annoncen, ender man på en død side, hvor den originale annonce lå.

På samme måde markedsfører boligdk.dk og findroomie.dk meget aggressivt allerede udlejede boliger på Facebook. Det er blandt andet sket med to lejligheder i en større udlejningsejendom på Østerbro i København, kan Ekstra Bladet dokumentere.

Lejlighederne blev oprindeligt sat til leje i januar 2021 hos Findbolig.dk, der i dag fortæller, at begge lejligheder allerede 1. februar var lejet ud.

Alligevel blev de to lejligheder markedsført på en række af de Facebook-sider, som boligdk.dk og findroomie.dk bruger. Og så sent som i denne uge lå begge lejligheder fortsat på boligdk.dk. De blev først slettet, efter Ekstra Bladet havde kontaktet firmaet for at få en forklaring.

Estate Denmark ApS omsatte sidste år for 2,7 millioner kroner og gav et overskud på 1,2 millioner kroner efter skat, der blev trukket ud som udbytte.

Artiklen fortsætter under faktaboksen...

4. marts og måneden efter reklamerede boligdk.dk i en af sine Facebook-grupper for lejligheden på Østerbro, selvom den blev pillet af markedet 1. februar. Skærmdump
4. marts og måneden efter reklamerede boligdk.dk i en af sine Facebook-grupper for lejligheden på Østerbro, selvom den blev pillet af markedet 1. februar. Skærmdump
 

Boligdirektør: Tal med de to andre

Der er absolut ingen planer om at lave om på den måde, som boligportalerne boligdk.dk og findroomie.dk samler annoncer om lejeboliger og sælger kontaktdata for et dyrt abonnement.

Det er den klare melding fra en af de tre unge iværksættere fra Aalborg, som står bag siderne. Ifølge ham er det nemlig helt normal praksis i branchen, at man kopierer indholdet fra for eksempel Den Blå Avis og sælger det videre.

Han mener heller ikke, at det er vildledende markedsføring, når firmaet underlader at fortælle de boligsøgende, at de betaler for ældgamle og udløbne lejeannoncer.

- Altså jo, det kunne man jo godt skrive.

- For vores vedkommende tror jeg ikke, at det kommer til at gøre nogen forskel for vores kunder, siger Philip Høygård Ørbæk, der er direktør og driver portalerne sammen med sine to meddirektører Kevin Bøje Reese og Christian Kjær Mathisen.

Kompleks software
Philip Høygård Ørbæk er den mest erfarne af de tre, når det gælder ejendomsmarkedet. Han er en af hovedejerne i sin fars nordjyske ejendomsselskab, Beltoft Group, der udlejer ejendomme og i dag har en egenkapital på over 87 millioner kroner.

Når Philip ikke driver sine boligportaler, arbejdet han ifølge firmaets hjemmeside som medindehaver og ansvarlig for økonomien i Beltoft Group. Og netop boligportalerne er ifølge Philip Høygård Ørbæk da heller ikke hans primære fokus.

- Det er ikke mig, som står for det til dagligt.

- Det er de to andre (Kevin og Christian, red.).

- I skriver, at I validerer annoncerne. Men gør I det?

- Ja, altså nu har vi måske 7000 boliger derinde lige nu. Og det bliver opdateret hver dag af vores computer. Det er også meget komplekst det software noget. Det er jo internettet, som du jo nok kender det.

- Hvordan hænger det så sammen med, at I skriver, at I manuelt validere hvert et opslag?

- Ja, nu ved jeg ikke med manuelt.

- I skriver til kunderne, at I manuelt gennemgår alle annoncer? Og at nye lejeboliger skal accepteres af en af jeres dygtige medarbejder?

- Det er jo så der, vi validerer dem, som bliver oprettet på vores siden. Resten skraber vi så fra andre steder, hvor der har siddet en udlejer og har oprettet dem.

- Vi sidder jo tre iværksættere med et lille team og prøver at lave en boligportal, siger Philip Høygård Ørbæk om firmaet, der ellers ifølge dets seneste regnskab har sikret de tre direktører et udbytte på over en million kroner.

- Har I lavet aftaler med udlejerne om at kopiere deres sider?

- Ja, vi har det med størstedelen af dem, men der er også dem, som ligger offentligt tilgængeligt.

- Men de er alle bekendt med, at vi henter. Udlejere har jo ikke noget imod, at vi deler deres lejligheder på nettet, vel?

- Den Blå Avis, Findbolig.nu, Heimstaden og andre store udlejere afviser, at de har aftaler med jer. Og de vil ikke have, at I kopierer deres indhold. Så hvordan hænger det lige sammen?

- Nu har vi jo mange flere end lige dem.

- Det er jo dem, som udgør størstedelen af jeres indhold?

- Ja, okay.

- Så dem har I ikke aftaler med?

- Altså der må jeg sige, at det har vi sgu godt nok.

- Du nævner nogle rigtig store firmaer med rigtig mange (ansatte, red.). Så sidder der en udlejningsansvarlig og en anden ansvarlig.

- De snakker jo nok heller ikke sammen lige altid, lyder Philip Høygård Ørbæks forklaring. Han har dog ikke ønsket at dokumentere over for Ekstra Bladet, hvilket aftaler man faktisk har indgået.

Ekstra Bladet har trods gentagne forsøg ikke kunne få Kevin Bøje Reese og Christian Kjær Mathisen i tale.

--------- SPLIT ELEMENT ---------

Den Blå Avis: Vi har ikke givet lov

Boligdk.dk og findroomie.dk kopierer tusindvis af annoncer fra andre boligsider uden tilladelse. Det er meldingen fra en række af de firmaer, som boligportalerne har hentet det meste af deres indhold fra.

- Vi er overrasket over omfanget, og det er selvfølgelig uacceptabelt at misbruge vores data, lyder det fra Lene Kristensen, som er kundeservicechef hos Den Blå Avis. Firmaet vil derfor bede boligdk.dk og findroomie.dk fjerne annoncerne.

De betalende kunder på boligdk.dk (billedet) og findroomie.dk støder ofte ind i ubrugelige annoncer som denne, hvor firmaet har kopieret en advarsel mod boligfusk fra Den Blå Avis og lavet den til en boligannonce. Skærmdump
De betalende kunder på boligdk.dk (billedet) og findroomie.dk støder ofte ind i ubrugelige annoncer som denne, hvor firmaet har kopieret en advarsel mod boligfusk fra Den Blå Avis og lavet den til en boligannonce. Skærmdump
 

Heller ikke ejendomsselskabet DEAS, der driver den gratis hjemmeside findbolig.nu, vil finde sig i, at deres gratis annoncer kopieres og sælges videre.

- Det er både en uansvarlig og uetisk adfærd, der udvises fra disse udbydere, siger Anne Louise Fisker Nielsen, der er kommunikationspartner hos DEAS, som mener, at kopieringen er en alvorlig sag.

- Vi møder mange potentielle lejere, der stiller sig uforstående over for, at det kan foregå. Og vi bruger i dag mange ressourcer på at forklare vores potentielle lejere, hvordan det kan lade sig gøre og på at guide dem ud af de forskellige abonnementsløsninger, de har sagt ja til på disse sites.

Her er advarslen, som Den Blå Avis selv lagde ud. Og som både boligdk.dk og findroomie.dk kopierede og lave en annonce ud af. Skærmdump
Her er advarslen, som Den Blå Avis selv lagde ud. Og som både boligdk.dk og findroomie.dk kopierede og lave en annonce ud af. Skærmdump
 

Også hos home.dk og ejendomsselskabet Heimstaden afviser man, at der er indgået aftaler med boligportalerne. Derfor forlanger begge nu, at deres indhold bliver fjernet.

Her kopierer de fra

Herunder kan du se de boligsider, som boligdk.dk og findroomie.dk har kopieret flest annoncer fra:

home.dk

dba.dk

heimstaden.dk

newsec.dk

boinord.dk

gobolig.dk

balder.dk

taurus.dk

aunboel.dk

housingdenmark.com

laros.dk

lejeboligmaegleren.dk

Kilde: Dataanalyse af stikprøve, april 2021

TIP OS: Kender du mere til boligdk.dk og findroomie.dk, hører vi gerne fra dig. Fortæl din historie i en mail til tech@eb.dk

Mere fra Ekstra Bladet+

Mette Frederiksens styre er taget til fange

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind