Livsfare: Tjek om dit hus er fyldt med asbest

Der kan være asbestholdige materialer i mange huse og sommerhuse, advarer ekspert. Læs, hvordan du finder ud af, om der er asbest i din bolig

Det er altid boligejerens ansvar at kende sit hus  og de materialer, det er bygget af. Har du fx planer om at lave ovenlys i dit hus, er det en rigtig god ide at undersøge, om loftet eller taget indeholder asbest, anbefaler miljøkonsulent i Dansk Byggeri. (Foto: Bolius)
Det er altid boligejerens ansvar at kende sit hus  og de materialer, det er bygget af. Har du fx planer om at lave ovenlys i dit hus, er det en rigtig god ide at undersøge, om loftet eller taget indeholder asbest, anbefaler miljøkonsulent i Dansk Byggeri. (Foto: Bolius)

De sortmalede lister, der holder loftsbrædderne sammen i lofterne i mange ældre Kalmar-sommerhuse indeholder asbest. Det afslørede forbrugerprogrammet Kontant på DR1 torsdag den 12. februar 2015.

De asbestholdige lister, kaldet sløjfer, er ikke et problem i sig selv, da asbest som byggemateriale ikke er farligt eller sundhedsskadeligt, hvis der ikke rives hul på de asbestholdige materialer, skriver Bolius.dk.

Men når materialet nedtages, bores i eller på anden måde bearbejdes, kan der frigives støv, som ved indånding er skadeligt for den menneskelige organisme og medføre risiko for udvikling af asbestose, lungekræft, lungehindekræft og fortykkelse af lungehinden.

Kort om asbest

Asbest blev forbudt at anvende inden døre i 1986 Selvom asbest er totalforbudt i dag, er huse med asbest fuldt lovlige, da asbest var et lovligt materiale på opførelsestidspunktet.

En sælger eller en ejendomsmægler, der har kendskab til brug af asbest i et sommerhus, skal oplyse det til en køber.

Korrekt nedtagning og bortskaffelse af asbest skal håndteres af særligt uddannede håndværkere. Nedtagning i et kalmar-sommerhus vil koste cirka 60-80.000 kroner.

Kilder: Dr.dk, SBi, Dansk Asbestforening, Danske Boligadvokater

Asbest kan også være i dit hus

Det er ikke kun Kalmar-sommerhuse fra før 1986, der kan indeholde asbest. Det gælder også andre typer sommerhuse og almindelige huse, siger Torben Valdbjørn Rasmussen, Senior Researcher hos Statens Byggeforskningsinstitut.

- Det vigtige er, at man genkender asbest. Én ting er, at vi har et katalog over kendte produkter med asbest, hvornår de er produceret osv. Men hertil kommer jo, om huset er renoveret, hvornår osv.

- Du skal simpelthen både vide at asbesten er der – og kunne genkende den. I DR’s program var listerne i loftet malet sort, men på bagsiden var de asbest-grå.

LÆS OGSÅ: Asbest i boliger

Og det burde håndværkeren i programmet have opdaget og undret sig over, husets alder taget i betragtning, eller have læst i husets konstruktionstegninger - for det er jo ikke hemmeligt, at de loftslister er lavet af asbest, mener han.

- Selvom asbestholdige byggematerialer blev forbudt i 1972. Det var en politisk beslutning pga. de sundhedsmæssige konsekvenser, men efterspørgslen efter materialerne var der stadig. Der blev givet dispensationer for brug af disse helt frem til 1986, men lagrene var ikke tømt før i 1990, siger Torben Valdbjørn Rasmussen til Bolius.dk.

Derfor er asbest farligt

Ved arbejde med asbest og asbestholdige materialer opstår der støv, som indeholder fibre af form som mikroskopiske nåle. Støvet kan ved de fastsatte grænseværdier ikke ses med det blotte øje.

Grundet asbestens struktur kan fibrene ved påvirkning hele tiden spaltes på langs og blive meget tynde.

Ved indånding er der derfor fare for, at de trænger ud i lungernes allerfineste forgreninger, hvor de kan aflejre sig.

Udsættelse for asbestfibre medfører risiko for udvikling af asbestose og forskellige former for lunge- og mavetarmkræft.

Asbest og tobaksrygning kan forstærke hinandens skadelige virkning og dermed øge risikoen for lungekræft.

Kilde: Dansk Asbestforening

Kend dit hus og dets materialer

- Det er dit eget ansvar - både som ny og garvet boligejer - at kende dit hus og de materialer, det er bygget af - og har du allerede inden indflytning planer om fx ovenlys, så er det en rigtig god ide at undersøge, om loftet eller taget indeholder asbest, anbefaler miljøkonsulent i Dansk Byggeri, Simon Stig-Gylling.

Siden 2012 er en såkaldt hustypebeskrivelse fulgt med tilstandsrapporterne, der laves, når et hus skal sælges. Hustypebeskrivelsen fortæller om kendte problemer ved den pågældende boligtype.

Carsten Hansen (S), minister for by, bolig og landdistrikter, lover i Kontant, at det senest efter sommerferien 2015 vil fremgå af hustypebeskrivelsen for disse sommerhustyper, at man skal være opmærksom på asbest i byggematerialer ved disse huse.

LÆS OGSÅ: Sundhedsskadelig PCB i byggematerialer

Hvordan opdager du asbest?

- Problemet er, at mange ikke ved, hvad deres hus er bygget af – og at mange fagfolk ikke altid er opdaterede nok til at vide, hvor de kan risikere at finde asbest. Og når man så er i gang med opgaven og saver i en væg eller noget loft, så er det tit for sent at tage korrekt hånd om de asbestfyldte materialer, forklarer Simon Stig-Gylling.

Der er hjælp at hente i guiden fra Dansk Asbestforening, kaldet Asbest vejledning, hvor du bl.a. kan se en liste over, hvilke byggematerialer fra hvilke perioder, der kan risikere at indeholde asbest.Listen kan du sammenholde med tegninger og beskrivelser af dit hus, hvor der står, hvilke materialer huset er bygget af.

Har du dem ikke, kan du kontakte din kommune, hvor de burde ligge i byggesagen og dermed ansøgningen om byggetilladelse. Bed kommunen om at få udleveret papirerne.

LÆS OGSÅ: Sådan håndterer du byggeaffald

Kan du fjerne asbest selv?

Generelt er det dyrt at få fjernet asbestholdige byggematerialer, men det er ulovligt at bearbejde og fjerne det selv. Derfor skal du altid bestille en professionel til at udføre jobbet for dig, forklarer Tine Nielsen, arkitekt og fagekspert i Bolius.

- Det er meget svært selv at vurdere, om der er asbest i boligens byggematerialer. For hvordan skal du kunne vurdere, om der netop er asbest i limen, som dine badeværelsesfliser er sat op med?

- Hovedreglen er, at du ikke selv må arbejde med asbestholdige materialer men skal hyre godkendte, professionelle til det. Selvom reglerne er mere lempelige udendørs, vil jeg altid anbefale dig at hyre en professionel, råder hun.

Du bør ikke pille ved asbestholdige byggematerialer, men har du allerede boret en lampe op i et asbestholdigt loft, så forsvinder de farlige fibre med tiden og ved løbende udluftning, støvsugning og rengøring. Har du lige boret eller brækket i asbest, bør du støvsuge grundigt, gøre rent og lufte grundigt ud.

Her kan du finde asbest

I el-installationer som brandsikre kabler, fatninger mm.

I ventilationsdele som brandspjæld, luftvarmeanlæg mm.

I indvendige overflader som vægplader, vinyl, støbegulve, puds, maling mm.

I tagprodukter som eternit skifer, div. Bølgepladeprofiler, tagpap og –membraner mm.

I facadeprodukter som div. eternit beklædningsplader, stålplader, murafdækning mm.

I uperforerede plader som asbestcementplader, træfiberplader mm.

Læs alle materialer i Asbest-vejledningen fra Dansk Asbestforening

Hyr en professionel til at tjekke for asbest

Simon Stig-Gylling - Senior Researcher hos Statens Byggeforskningsinstitut - minder om, at du som bygherre har ansvaret, hvis en håndværker sættes i gang med en byggeopgave og der så viser sig at være asbest i byggematerialerne.

- Kontakt et professionel firma, der foretager miljøsaneringer, inden du begynder på din byggeopgave.

- De kan komme ud, kigge på dit tag, væg eller flisebeklædning og vurdere, om der er risiko for asbestholdige materialer. Og er de i tvivl, kan de tage en prøve med det samme, forklarer han.

- Med asbest er det ikke nok at tro, at der nok ikke er noget her, hvor du skal i gang med en byggeopgave. Du skal vide, hvad du har med at gøre.

Seneste nyt

Partimoder Pia kan ikke slippe magten

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.