Annonce:
Annonce:

Må du parkere en campingvogn i din have?

Nogle kommuner forbyder parkering af campingvogne i private haver, fordi det skæmmer kvarteret og generer naboerne - læs her, hvis du vil være sikker på ikke at bryde loven

Selv om det er din egen campingvogn og din egen have, kan kommunen alligevel blande sig i, om du må parkere campingvognen her. (Foto: Colourbox)
Selv om det er din egen campingvogn og din egen have, kan kommunen alligevel blande sig i, om du må parkere campingvognen her. (Foto: Colourbox)
Annonce:
Følg Dine penge

Mange campister har campingvognen parkeret i haven eller indkørslen i løbet af vinterhalvåret. Det er dog ikke alle steder, at det er tilladt. Flere kommuner forbyder nemlig boligejere at stille campingvognen på egen matrikel, skriver Bolius.dk.

Typisk er reglen indført ud fra et æstetisk hensyn. Man frygter, at kvarterets udtryk skæmmes, eller at det fører til nabostridigheder, hvis campingvogne pludselig skyder op i forhaverne. Men det kan også være af hensyn til brandsikkerhed og indbliksgener, fx i tætbebyggede områder.

Der er også områder, hvor campingvogne er tilladt, hvis særlige betingelser er opfyldt. Et krav kan fx være, at vognen skal placeres bag en afskærmning opført i bestemte materialer og med en vis højde.

LÆS OGSÅ: Må naboens nye tagsten blænde?

Annonce:

Er der forbud mod campingvogne, hvor du bor, vil det sandsynligvis være skrevet ind i lokalplanen for området. Der kan også være tinglyst en servitut på din matrikel, ligesom grundejerforeninger kan have indført særlige retningslinjer for parkering af campingvogne.

Du kan søge lokalplaner frem på den fælles offentlige planportal, PlansystemDK, eller på din kommunes hjemmeside. Tinglysninger finder du på tinglysning.dk.

Er der ikke forbud mod at have campingvogn stående på din grund eller særlige retningslinjer, som skal være opfyldt, kan du stille den, hvor du vil. Kun hvis du vil bruge vognen til beboelse, fx i forbindelse med en ombygning af huset, skal den placeres mindst 2,5 meter fra skel af hensyn til brandsikkerheden.

LÆS OGSÅ: Fra garage til beboelse

Vil du bo i campingvognen i længere tid, skal du desuden søge kommunen om tilladelse forinden.

I byggelovens § 2 stk. 3 står der således, at ”loven finder anvendelse på transportable konstruktioner, som agtes gjort til genstand for bygningsmæssig udnyttelse, der ikke er af rent forbigående art.”

Annonce:

Hvornår der er tale om en udnyttelse, der ikke er ”af rent forbigående art”, kommer an på den enkelte kommunes definition. En vejledning om reglerne for midlertidige konstruktioner har som eksempel sat grænsen til 6 uger.

LÆS OGSÅ: Byggetilladelse og anmeldelse af byggeri

Vælger du at have campingvognen stående på din grund, selvom det ikke er tilladt i lokalplanen, kan kommunen på baggrund af en klage fra fx dine naboer vælge at give dig et påbud om at fjerne den.

Følger du ikke dette påbud, risikerer du i henhold til § 64 i planloven en politianmeldelse, som i sidste ende kan resultere i både bøde og sagsanlæg.

Campister: Forbud er ulovlige

Tilbage i 2006 skrev Dansk Camping Union (DCU) i medlemsbladet Camping-Fritid, at kommuner ikke har lovhjemmel til at forbyde campingvogne på privat grund.

Konklusionen blev draget på baggrund af en udtalelse fra en jurist i den daværende Erhvervs- og Byggestyrelse, der vurderede, at campingvogne kan sidestilles med pavilloner og telte og derfor ikke er omfattet af byggeloven.

DCU har ikke siden undersøgt, om de medlemmer, der er berørte af et forbud, i virkeligheden kan stille campingvognen i forhaven uden at bryde loven.

Om du må parkere campingvognen langs vejen foran dit hus afhænger af, hvilke parkeringsbetingelser der gælder i din kommune.

Annonce:

Nogle steder er det helt forbudt at parkere campingvogn på vej og offentlig parkeringsplads. Andre steder kræver det en særlig tilladelse, men der er også eksempler på områder, hvor campingvogne kun må parkeres om sommeren eller i et begrænset tidsrum i forbindelse med rengøring eller pakning.

Tjek parkeringsbetingelserne på din kommunes hjemmeside eller i lokalplanen for dit område.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Annonce:
Det er uforståeligt, at Pytlick er hoppet på den saudiske sportswashing-vogn

Udforsk Ekstra Bladet+

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: