Må naboen skyde din kat?

Lov tillader at aflive katte på éns grund, hvis man giver en advarsel først. Læs, hvad du og din nabo kan gøre for at forhindre, at katten besørger i den forkerte have

Det er ikke længere tilladt at skyde naboens kat, selv om det løber ind på din grund. Kun i ganske særlige tilfælde må du have lov at aflive dyr, som kommer ind på din matrikel. (Foto: Bolius)
Det er ikke længere tilladt at skyde naboens kat, selv om det løber ind på din grund. Kun i ganske særlige tilfælde må du have lov at aflive dyr, som kommer ind på din matrikel. (Foto: Bolius)

Siden Mark- og Vejfredsloven blev ændret 1. juli 2014 er det ikke længere tilladt at aflive katte, husdyr, løsslupne pelsdyr, tamkaniner og fjerkræ, der strejfer rundt på din grund.
Der er dog én undtagelse fra loven: Hvis dyret angriber andre husdyr, eller der er overhængende fare for, at det vil angribe personer eller ejendom, må du aflive det uden forudgående advarsel.

LÆS OGSÅ: Må du skyde skader i haven? 

Hvad gør du, hvis en kat strejfer rundt på din grund?
Ejere af et af de ovenstående husdyr har pligt til at holde deres dyr på egen grund. Hvis dyrene færdes på din grund og er til væsentlig gene, kan ejeren straffes med bøde. Væsentlig gene er fx, hvis dyret er aggressivt, trænger ind i dit hus eller skader din ejendom. Hvis en kat, tamkanin eller et af de andre dyr strejfer rundt på din grund, er det tilladt at fjerne dyret på en ”hensigtsmæssig måde”, fx ved at jage det væk eller forsøge at indfange det. Med hensigtsmæssig menes, at dyret ikke må opleve unødvendig smerte eller lidelse.
Hvis du fanger dyret, skal du hurtigst muligt, og senest inden for 24 timer, kontakte ejeren. Hvis du ikke ved, hvem dyret tilhører, skal du kontakte politiet. Det er din pligt at fodre og passe dyret forsvarligt.

LÆS OGSÅ: Love og regler om dyrehold ved enfamiliehuse

Må du kræve betaling fra ejeren, hvis du har fanget en kat?
Hvis dyret har forvoldt skade på din grund, kan du forlange erstatning af ejeren.
Inden Mark- og Vejfredsloven blev ændret 1. juli 2014, var det – hvis en række forudsætninger var opfyldt – tilladt at skyde hunde og katte, der strejfede rundt på din grund. Det krævede bl.a., at ejeren inden for det seneste år var blevet advaret, eller advarslen var blevet offentliggjort. Hvis dyret angreb andre husdyr, eller der var overhængende fare for, at det ville angribe personer eller ejendom, måtte dyret aflives, uden forudgående advarsel.

LÆS OGSÅ: Må du skræmme naboens kat væk med vandslangen?

Ifølge Dyrenes Beskyttelse har der været en række tilfælde, hvor hunde og katte er blevet skudt på naboens grund. Det mest kende eksempel er hunden Balder, som genboen skød, da Balder ofte løb ind på hans grund, hvor han selv havde hjorte, kaniner og hunde.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

De står tilbage og ligner idioter