Når naboens lys generer: Sådan får du det slukket

Det er ikke sagen at få sin have overbelyst af naboens udendørs lamper, der tænder, når du træder på din egen grund

Når man installerer udendørs lys, er det vigtigt at bevægelsesføleren, der får lyset til at tænde, placeres, så den kun registrerer bevægelser i et bestemt område, så lyset kun tænder, når det er nødvendigt. (Foto: Bolius.dk)
Når man installerer udendørs lys, er det vigtigt at bevægelsesføleren, der får lyset til at tænde, placeres, så den kun registrerer bevægelser i et bestemt område, så lyset kun tænder, når det er nødvendigt. (Foto: Bolius.dk)

'Vores sommerhusnabo har på sit udhus opsat 5 udendørs lamper med sensor, som aktiverer, når vi færdes 8 meter fra skellet. Og så lyser de i 15 minutter. Er det lovligt?'

Sådan lyder et spørgsmål, som Bolius’ brevkasse 'Spørg Eksperten' har modtaget fra en sommerhusejer, som er træt af at få den landlige idyl ødelagt af skarpe lamper fra naboens hus.

- Men generelt er der ikke regler for belysning på egen grund, siger fagekspert i Bolius, arkitekt maa. Tine Nielsen.

Læs mere: Udendørs belysning med omtanke

10 gode råd om indendørs belysning

1. Tænk på udendørs arealer på din grund som et rum og brug lyset til at fremhæve de dele, der har størst praktisk eller æstetisk betydning.

2. Sørg for god belysning ved hoveddør, skur, bryggers og lignende steder, hvor du ofte skal have nøgler frem eller byder gæster velkommen.

3. Brug udendørs belysning som vejviser for besøgende, og det skal også være let at finde skraldespand, postkasse og husnummer.

4. Belysning på havens flotteste træ kan være smukt og effektfuldt. Men husk også at tænke energirigtigt, belys derfor ikke haven mere end nødvendigt og vælg energirigtige lyskilder.

5. Vælg glødepærer, halogenspots eller LED-belysning til lamper, der tænder automatisk ved udløsning af bevægelsessensor. Sparepærer tænder langsommere, når det er koldt, og er ikke velegnet til formålet.

6. Vælg belysningstypens styrke og type efter formål. Svag belysning er fin til vejvisning ad f.eks. en havegang, mens kraftigere belysning er velegnet til oplysning af f.eks. hoveddør.

7. Vælg lamper, der passer til ejendommens karaktér.

8. Overdriv ikke belysningen. Husk, at voldsom, spredt belysning kan genere naboerne. Det samme gælder spotbelysning, der er indstillet forkert.

9. Forsyn altid udendørs belysning med strøm fra udendørs installationer, så du ikke skal trække ledninger gennem åbninger i døre eller vinduer. Det øger risikoen for kortslutning, ødelagte ledninger etc. pga. klemskader. Det gælder også, selv om det bare er for en kortere periode, som f.eks. lyskæder.

10. LED-lamper med solpanel og genopladeligt batteri er glimrende som hyggebelysning i den lyse årstid. Men om efteråret og vinteren skinner solen sjældent nok til, at lamperne fungerer hensigtsmæssigt efter mørkets frembrud.

Hun tilføjer, at der selvfølgelig kan være specielle regler for området eller den enkelte grund. De regler kan så være nedfældet i fx lokalplanen eller grundejerforeningens vedtægter.

- Det bedste råd vil være, hvis I prøver at få naboen til at regulere censoren, så den ikke tænder ved bevægelse på jeres side af skellet.

- Det vil også spare strøm, så jeg nabo ikke skal skifte lyskilde så ofte, lyder svaret fra Tine Nielsen til sommerhusejerne.

Quiz: Hvad kan din nabo tillade sig?

Når man installerer udendørs lys, er det vigtigt at bevægelsesføleren, der får lyset til at tænde, placeres, så den kun registrerer bevægelser i et bestemt område, så lyset kun tænder, når det er nødvendigt. 

Der bør også vælges en lyskilde, der giver tilstrækkeligt lys i den retning, hvor man har brug for lyset, så hverken styrken eller retningen generer hverken en selv eller fx naboer unødvendigt, lyder rådet fra Bolius’ Tine Nielsen.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste historier, så du altid får det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokale nyheder

Få nyheder fra dit nærområde, og hold dig opdateret på vejr, trafik og erhvervs-nyheder i dit nabolag.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant?? Gem artiklen til senere.